Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Vacarisses estudia la biodiversitat del municipi a través d'un projecte de ciència ciutadana

26 de gener de 2023


El passat mes de setembre es va posar en marxa Descobrim la biodiversitat de Vacarisses, un projecte de l’Oficina de Biodiversitat i Emergència Climàtica (OBEC) de l’Ajuntament de Vacarisses, amb el suport de la Diputació de Barcelona i desenvolupat per Replantegem. L’objectiu és estudiar la pluralitat d'espècies de flora i fauna del municipi.

 

La ciutadania, una peça clau per al projecte

Descobrim la biodiversitat de Vacarisses pretén implicar i sensibilitzar la població sobre la importància de la biodiversitat, a través de la ciència ciutadana, una metodologia que proporciona eines perquè qualsevol persona pugui fer mostreig i obtenció de dades científiques. Per tal d'aprendre aquest procediment, el municipi acollirà, al març de 2023, les Jornades Formatives de Ciència Ciutadana, una destinada a la ciutadania en general i l'altra, a l'Institut de Vacarisses.

 

Recollida de dades a través de 7 itineraris

Els mostrejos per a l'extracció de dades es faran durant tot l'any en 7 itineraris diferents, que cobriran una bona part de l'espai urbà i periurbà del municipi. D'aquesta manera, s’obtindran dades prou significatives per avaluar l'estat de la biodiversitat de Vacarisses. Les espècies observades i identificades al llarg del temps s’enregistraran a l’aplicatiu iNaturalist. Aquesta plataforma és una eina de ciència ciutadana que permet geolocalitzar les observacions de biodiversitat i guardar-les al núvol. Alhora, facilita l’aprenentatge i contribueix al coneixement científic global, ja que les dades s’emmagatzemen en repositoris de lliure accés. Aquesta metodologia es posarà en pràctica tant amb l’alumnat de l'Institut de Vacarisses com també amb la ciutadania en general, en diferents sessions de mostreig. Al final del procés, es pretén que qui hi participi pugui fer de manera autònoma recorreguts de recollida de dades de biodiversitat  • Vacarisses estudia la biodiversitat del municipi a través d'un projecte de ciència ciutadana.
  • Icone facebook
  • Icone email
  • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats