Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Vila Ciència ciutadana

Descobrim la biodiversitat de Vacarisses

Descobrim la biodiversitat de Vacarisses és un projecte de ciència ciutadana que estudia les espècies de flora i fauna de Vacarisses a través de mostreigs realitzats directament per la ciutadania. El seus objectius són tant l’obtenció de dades com, també, la sensibilització de la població, en un context d’educació transformadora destinada a abordar la problemàtica global de la pèrdua de biodiversitat.

 

Descobrim la biodiversitat de Vacarisses és un projecte de l’Oficina de Biodiversitat i Emergència Climàtica (OBEC) de l’Ajuntament de Vacarisses, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i ha estat desenvolupat per Replantegem.

 

El projecte proposa 7 itineraris a l’espai urbà i periurbà de Vacarisses per avaluar-ne l’estat de la biodiversitat al llarg de tot l’any. Per a la recollida de dades, s’utilitza el projecte Descobrim la biodiversitat de Vacarisses a la plataforma iNaturalist, i per a la identificació d’espècies, les aplicacions PlantNet, Merlin Bird ID i Google lens. Totes tres plataformes són eines de ciència ciutadana que permeten registrar les observacions de forma geolocalitzada i guardar-les al núvol, passant a formar part de repositoris globals. 

 

El projecte es posarà en pràctica en dues jornades formatives de mostreig el març de 2023: una oberta a tothom i una altra amb l’alumnat de l'Institut de Vacarisses. No obstant això, un cop acabada aquesta primera fase, la ciutadania podrà seguir els recorreguts de recollida d’observacions de manera autònoma, i incrementar i mantenir el repositori al dia. Val a dir que els recorreguts han estat dissenyats tant per a persones desconeixedores com per a les que saben identificar les espècies, ja que amb una foto n'hi ha prou per completar el registre.

 

La informació recollida quedarà catalogada digitalment i podrà ser utilitzada en actuacions de comunicació i en la presa de decisions municipals per a la millora de la biodiversitat de Vacarisses, com actuacions de senyalètica interpretativa, creació de zones d’observació d’ocells, menjadores o hotels d’insectes.

 

Vacarisses estudia la biodiversitat del municipi a través d'un projecte de ciència ciutadana.

 

 

 

 

AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats