21 de juliol de 2022
El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha visitat l’Ajuntament de Vacarisses per signar el document de col·laboració, que proposa engegar un programa educatiu per evitar o disminuir riscos associats a aquestes conductes
El conseller del departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Joan Ignasi Elena Garcia, i l’alcalde de Vacarisses, Toni Masana Ubach, han signat avui un conveni de col·laboració per aplicar mesures alternatives a persones menors d’edats empadronades al municipi que hagin estat denunciades per consum o tinença de drogues a la via pública. Com a alternativa a la sanció administrativa econòmica, es proposa posar en marxa un programa educatiu amb la finalitat d’evitar o disminuir riscos personals associats a aquestes conductes i, alhora, prevenir actes delictius i protegir la seguretat ciutadana.
El conveni té el seu origen en un protocol signat al 2012 i que ha donat resultats satisfactoris. I és que l’experiència acumulada en la matèria posa de manifest que, quan menors d’edat cometen infraccions relacionades amb la tinença o el consum de drogues a la via pública, es poden detectar situacions de risc que és convenient abordar des d’una perspectiva preventiva amb l’aplicació de mesures educatives alternatives a la sanció administrativa. «No creiem que funcioni pagar una multa, que acaben abonant les famílies», ha explicat l’educadora social de l’Ajuntament de Vacarisses, Inés de los Reyes, quan el conseller s’ha interessat per la seva tasca. Elena ha valorat la sensibilitat de l’Ajuntament vacarissà «per prioritzar l’acompanyament i la prevenció abans que la sanció i oferir un camí alternatiu».
L’objectiu principal de la iniciativa és aconseguir que menors d’edat amb denúncies per aquestes conductes assumeixin les seves accions, reconeguin els fets comesos i acceptin la mesura educativa proposada per l’Ajuntament i de què es farà un seguiment. A banda d’un benefici personal i comunitari, també es pretén implicar-hi l’entorn familiar.
L’aplicació d’aquest conveni implica la coordinació i intervenció de diferents agents: Mossos d’Esquadra i Policia Local, a més dels equips tècnics de l’Ajuntament de Vacarisses i del Servei d’Administració de la Regió Policial Metropolitana Nord. El text detalla els passos a seguir: quan la Policia local troba una persona menor amb drogues o consumint-les a la via pública, li dona l’opció d’evitar la sanció administrativa. Si l’accepta, és derivada als Serveis Socials de l’Ajuntament, on l’educadora social manté un seguit d’entrevistes amb el o la menor implicada, a més d’ampliar la informació amb la seva família i el seu entorn, així com els equipaments juvenils del municipi (casal de joves i institut). Les trobades es poden complementar amb tallers, qüestionaris, etc. Tot plegat es recull en un informe, negatiu o positiu, i que s’envia a l’autoritat competent. Segons el resultat i el nivell dependència, es valora si cal derivar la o el menor a un servei especialitzat. En aquest sentit, el cap de la Policia Local, Albert Soto, valora que «aquesta mesura ajudar a corregir el consum de drogues».
Acollir-se a aquesta via alternativa sols és possible amb la primera denúncia. Si el fet delictiu es reitera, ja se segueix la via ordinària legal.
Aposta per l’educació juvenil en contextos d’oci nocturn
En la trobada amb el conseller d’Interior, l’alcalde de Vacarisses ha remarcat l’aposta de l’Ajuntament des de fa anys per acompanyar el jovent i evitar situacions de risc. I és que, a banda del conveni renovat avui, hi ha constituïda una Taula Municipal per a l’Abordatge del Consum de Drogues, un espai transversal on participen diversos agents. Una altra figura amb finalitat educativa és la de vetlladors i vetlladores durant les festes majors que es fan al municipi i que treballen per fomentar un context d’oci responsable i saludable.