29 d'octubre de 2021
El primer ple presencial de l’Ajuntament de Vacarisses des de febrer de 2020 va debatre els principals canvis per a l’any vinent, en les taxes d’aigua i residus, que s’ajusten a l’IPC, i una actualització de les quotes de la piscina municipal
La Sala de Plens de l’Ajuntament de Vacarisses va tornar a acollir ahir una sessió ordinària, tot i que encara sense públic. A causa de la Covid-19 i l’estat d’alarma, el darrer ple presencial va tenir lloc al febrer de 2020. Tal com s’havia fet els últims mesos, la sessió d’ahir també es va retransmetre en directe pel canal de Youtube de l’Ajuntament, en aquest cas, gràcies a un nou sistema de vídeo actes.
El punt més debatut de l’ordre del dia va ser la modificació de les ordenances fiscals per a 2022. L’alcalde de Vacarisses, Antoni Masana, va explicar-ne els canvis més substancials. D’una banda, els serveis de recollida de residus i de subministrament d’aigua s’ajusten a l’IPC interanual, corresponent a un 4%. De l’altra, s’actualitzen les quotes de la piscina municipal, congelades durant una dècada i després d’acumular dèficits considerables, superant els 15.000 euros alguns anys. El regidor d’Esports, Pere Casas, va detallar altres modificacions en les ordenances de l’equipament, com nous abonaments quinzenals per a segones residències, el foment dels abonaments familiars i monomarentals de tota la temporada i la penalització, en canvi, de les entrades individuals, adquirides sobretot els caps de setmana per persones usuàries de fora. Casas va remarcar, a més, que l’accés a la piscina municipal de Vacarisses és dels més econòmics de l’entorn.
Les ordenances fiscals de 2022 es van aprovar tot i el posicionament contrari d’UIPV, Veïns per Vacarisses (VxV) i Movem, que van coincidir en criticar la pujada de taxes en la situació de crisi actual, sobretot en serveis considerats bàsics. Des d’UIPV, Josep Mª Gibert va expressar que s’hauria de valorar l’esforç que la població està fent amb el Porta a Porta i en va elogiar els “bons resultats”. Quant a les instal·lacions de la piscina municipal, la regidora de Movem, Clara Fuster, va opinar que “no pot ser equiparable a les de municipis limítrofs, ja que encara cal millorar-ne moltes coses” i va afegir: “Que un servei sigui necessari no vol dir que sigui rentable”.
Masana va titllar aquestes afirmacions de “populisme” i va llençar una reflexió: “Si els diners no surten de les taxes, no podem apujar l’IAE (Impost sobre Activitats Econòmiques) i no tenim plusvàlues, què hem de fer amb els ajuntaments, tancar-los?” “Les taxes s’han d’adequar al que realment val el servei i, si no entenem això, fem un flac favor a Vacarisses”, va concloure l’alcalde del municipi.
Pla Local per l’abordatge del consum de drogues i pantalles
El ple d’octubre va aprovar per unanimitat el Pla Local per l’abordatge del consum de drogues i pantalles de Vacarisses (2021-2025), que ha de servir de marc de referència en prevenció, reducció de riscos i promoció de la salut en relació al consum de drogues i l’ús de pantalles. L’objectiu és ampliar les actuacions que ja es duen a terme en aquest àmbit per donar resposta a les noves necessitats.
Moció per atorgar la Creu de Sant Jordi a les associacions de Protecció Civil
Una de les mocions presentades al ple d’ahir va arribar de la mà d’UIPV per demanar que l’Ajuntament de Vacarisses s’adherís a la petició per atorgar la Creu de Sant Jordi a voluntaris i voluntàries de Protecció Civil de Catalunya, qui, “amb motiu de la pandèmia de la Covid-19, han estat prestant serveis a la ciutadania dels nostres pobles i ciutats”. El text, que va rebre suport unànime, remarca la predisposició d’aquestes associacions a participar en tots els dispositius assistencials que se'ls han encomanat al llarg de la pandèmia, així com “la seva dedicació de servei i generositat”, també a Vacarisses, tal com va remarcar el regidor d’UIPV Josep Mª Gibert. Per tot plegat, es considera que “un reconeixement com la Creu de Sant Jordi reafirmarà els valors d'altruisme, perquè la seva feina no és retribuïda en diners, i de servei a la comunitat”.
Pel traspàs real de Rodalies a la Generalitat
ERC va presentar dues mocions a la sessió d’ahir. La primera exigia al Govern de l’Estat “l’execució urgent de la inversió infraestructural pendent a tot el sistema ferroviari català per assolir una xarxa de qualitat”, a més de “completar íntegrament el traspàs del servei de Rodalies”. El regidor de Mobilitat Territorial, Albert Salamé, va considerar-lo “un servei clau per a la mobilitat diària del país” i va advertir que “el seu mal ús promou el vehicle privat i, per tant, un augment de les emissions de CO2”. Tanmateix, Salamé va recordar les inversions fetes a les dues estacions de Vacarisses i en diversos punts negres de la línia R4, tot i que, “per a això, hagi hagut de passar un greu accident mortal”. La moció va rebre el suport de tots els grups municipals, excepte el de Ciutadans (Cs), que es va abstenir, i el del PSC, que va votar-hi en contra. La regidora socialista, Concepción Miranda, va afirmar que “el pla d’inversió actual s’està complint i el govern d’Espanya està compromès amb la transparència de recursos necessaris per a la millora del servei”. Per la seva banda, Estefanía Muñoz, de Cs, va acceptar la deficiència del servei, però es va mostrar escèptica: “Des de l’àmbit municipal, poc es pot fer i no creiem que el govern català ho pugui millorar”.
Contra la discriminació de les dones a l’esport
L’altra moció presentada per ERC denunciava la discriminació de les dones a l’esport i la sexualització del cos de les esportistes. Aprovada per unanimitat, l’Ajuntament de Vacarisses es compromet a impulsar la pràctica de l’esport femení en diferents àmbits i difondre campanyes als centres educatius contra la segregació horitzontal en l’esport. A més, es treballarà conjuntament amb els clubs esportius del municipi per elaborar un Pla d’Igualtat que fomenti la presència de dones a les seves estructures organitzatives i directives, així com també en altres figures esportives (entrenadores, àrbitres, delegades de camp, etc.). La moció inclou igualment un treball conjunt per acabar amb la sexualització del cos de les dones. En aquest sentit, s’ha de permetre “la lliure elecció de vestuari de les esportistes, amb l’objectiu de garantir la màxima comoditat i eficiència per a la pràctica esportiva, tal com succeeix en el cas dels homes”, va explicar la regidora de Polítiques de Gènere, Júlia Carbó.