Comunicació de foc d'esbarjo
16 d'octubre de 2023
Quan?
Durant el període comprès entre el 16 d'octubre i el 14 de març.
Què s’ha de comunicar en aquest període?
Les activitats següents, a menys de 500 metres de terreny forestal:
- Focs d’esbarjo (foguera, foc a terra, foc de llenya o similars)
- Cremes agrícoles (en el cas de les explotacions agrícoles)
La resta d’activitats, com castells de focs, correfocs, barbacoes amb carbonet vegetal, etc., no és necessari comunicar-les en aquest període.
Com s’ha de comunicar?
Per instància genèrica, online o presencialment a l’Ajuntament.
- S’han de comunicar les hores d’inici i final de l’activitat. L’horari de la crema de restes vegetals ha d’estar compresa entre les 6 i les 18 hores.
- La plataforma només permet comunicar un foc d’esbarjo de durada de dos dies consecutius.
Segons la Llei 7/22, de 8 d’abril de residus, arreu del territori espanyol només poden cremar restes vegetals agrícoles les explotacions agràries. Exemples:
- Les restes dels horts o arbres d’autoconsum no es poden cremar. Exemple: un veí que tingui 300 oliveres d’autoconsum no pot cremar les restes del brancatge, és a dir, si no està a la DUN, no es pot cremar (per tant, si es comunica, s’està dient que preveus cometre una infracció).
- Les microexplotacions o explotacions agràries sí que poden comunicar una crema. Exemple: un veí que tingui 100 oliveres i declara la DUN per a vendre el seu oli.
A més a més, excepcionalment dita llei permet:
- Per fer cremes de restes silvícoles, amb motiu de prevenció d’incendis forestals, s’ha de demanar una autorització excepcional a través d'aquest web. Aquesta autorització requereix informe específic de l'equip tècnic del DACC.
- Per fer cremes de restes vegetals, per motius fitosanitaris, s’ha de demanar una autorització excepcional a través d'aquest web. Aquesta autorització requereix informe específic de l'equip tècnic de Sanitat Vegetal.