Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Feminització de l’espai públic

9 de gener de 2024


L’Ajuntament i un grup d'alumnes de l’Institut proposen canviar el nom del carrer Víctor Català pel de Caterina Albert Paradís, a més d’escollir com s’anomenarà la rotonda d’accés a Vacarisses

 

Fruit d'un acord entre la regidoria de Feminismes i l'Institut de Vacarisses, l’alumnat del projecte Erasmus ha proposat a la regidoria de Feminismes canviar el nom d’un carrer per contribuir a feminitzar l’espai públic i visibilitzar les dones que formen part de la nostra història i que mereixen un reconeixement per les seves fites. En aquesta ocasió, s’ha escollit substituir el nom del carrer Víctor Català pel de Caterina Albert Paradís. De fet, aquest és el nom real de l’escriptora catalana que publicava amb un pseudònim masculí per ser reconeguda en el món literari. Caterina Albert va ser escriptora, poeta, pintora, escultora i dibuixant. La força del seu estil i la gran riquesa lèxica són elements definitoris del conjunt de les seves obres.

 

Des de l’institut, també s’ha treballat en el procés participatiu per escollir un nom per a la rotonda de l’accés principal al nostre municipi. De la primera tria, n’han sortit les següents propostes:

  • Dolors Aleu (1857-1913), la primera metgessa catalana i de l’Estat
  • Pepa Colomer (1913-2004), la primera aviadora de Catalunya
  • Teresa Claramunt (1862-1931), activista anarquista i sindicalista catalana

El següent pas serà votar la proposta preferida, a través de la plataforma Participa311. Les votacions, obertes a tota la població, es podran fer entre el 15 de gener i el 15 de febrer de 2024, i els resultats es faran públics en un acte el 8 de març, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones.

 

D’aquesta manera, continua l’aposta de l’Ajuntament per feminitzar els espais públics de Vacarisses. Al 2016, es va posar nom a la Plaça de la Dona; el 2017, tres dones donaven nom a les sales de la sotacoberta del Castell; el 2018 i mitjançant un procés participatiu, es va proposar i escollir el nom de Muriel Casals per a l’avinguda d’accés a Vacarisses, i un any més tard, va ser el torn de la plaça que hi ha al carrer Rossinyol i que va rebre el nom de la llevadora vacarissana Amàlia Utset.  • Caterina Albert i Paradís dins la revista Feminal. Font: Blau-Barcelona - Treball propi, CC BY-SA 4.0
  • Icone facebook
  • Icone email
  • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats