1 de desembre de 2023
El ple de novembre de l’Ajuntament de Vacarisses aprova el projecte que inclou el seu equipament i connexió a la xarxa municipal d’aigua, una de les mesures per combatre la sequera
El ple de novembre de l’Ajuntament de Vacarisses, celebrat ahir al vespre, va debatre una de les mesures proposades per combatre, al municipi, la situació de sequera que està patint tota Catalunya. Es tracta de l’aprovació inicial del projecte d’obres per a l’equipament del nou pou de Can Torrella i la connexió a la xarxa existent. Elaborat pels Serveis Tècnics Municipals, té un pressupost de 390.199,07 euros, de què 261.000 estaran subvencionats per la Diputació de Barcelona. El regidor d’Obres i Serveis, Gestió de l’Aigua i Nuclis, Pere Casas Ardanaz, va informar que l’actuació es preveu que estigui llesta abans del proper estiu.
Obres de millora al Camí de l’Obac
Ahir també es va aprovar el conveni entre la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Vacarisses per realitzar obres de millora de la seguretat viària al Camí de l’Obac. A més, la Diputació n’assumeix la seva conservació i manteniment. L’actuació suposarà un import de 310.748,10 euros (IVA inclòs) i es preveu executar-la en sis mesos.
Suspensió temporal de llicències per a plantes fotovoltaiques en sòl no urbanitzable
El ple d’ahir va acordar suspendre la tramitació i l’atorgament de llicències urbanístiques i altres autoritzacions per a la instal·lació de plantes fotovoltaiques en sòl no urbanitzable de Vacarisses i sempre que el seu destí principal no sigui l’autoconsum. El regidor d’ Acció Climàtica, Eficiència Energètica i Biodiversitat, Aitor Piqueras Rodes, va explicar que el motiu d’aquesta suspensió és l’augment de la demanda i per “l’impacte paisatgístic i sobre el medi natural, la biodiversitat associada i l’ecosistema”. Els efectes d'aquesta suspensió de llicències, però, no podran durar més d'un any. En aquest sentit, Piqueras va informar que, en aquest termini, “s’estudiaran els criteris per adaptar-los a la realitat del nostre municipi, amb molts espais susceptibles de ser ocupats per aquestes instal·lacions”.
Representants al Consell de la Gent Gran
El ple va acceptar revalidar la designació de José Maria Córcoles Pamies i Miguel Rosales Calzado com a representants, titular i suplent, respectivament, de l’Ajuntament de Vacarisses a l’Assemblea General del Consell de la Gent Gran del Vallès Occidental.
Moció sobre el finançament dels ens locals
Una de les mocions presentades al ple de novembre va ser de la mà d’ERC per “abordar de forma definitiva un finançament dels diferents territoris de l’Estat més transparent i just, que acabi amb l’actual dèficit fiscal de Catalunya, així com un repartiment equitatiu i just entre les mateixes administracions”, tal com va remarcar la regidora d’Hisenda, Paola Moral Ramírez. En aquest sentit, va recordar que les darreres crisis han provocat un augment de preus, que ha repercutit directament en les execucions i adjudicacions dels ens locals. A més, els ajuntaments “estan assumint unes competències que no els pertoquen”, va seguir Moral. Per tot plegat, s’insta “el Congrés, el Senat, el Parlament de Catalunya i els Governs de l’Estat i de la Generalitat a una reforma estructural del finançament dels ens locals que asseguri el compliment del principi de suficiència financera”. La Voz de Vacarisses (LAVV) va votar-hi en contra, mentre que UIPV i Vox es van abstenir.
Moció de rebuig a l’amnistia
Vox va presentar dues mocions al ple d’ahir. La primera va ser per declarar el seu “rebuig ferm i enèrgic a la intenció de Pedro Sánchez de ser investit com a president del Govern d’Espanya acordant una llei per amnistiar els polítics colpistes catalans” i que aquells diputats que votin a favor tant de la llei com d’una investidura que la contempli “seran responsables d’aquesta traïció sense precedents”. LAVV es va abstenir i la resta de grups municipals s’hi va oposar. En representació d’ERC, Casas va denunciar: “Vostès són més de fer amnisties a violadors, banquers, polítics corruptes... i també són més de les porres, la repressió i els seus antecessors en cops d’estat al 1936”. Des d’UIPV, Raúl Avilés Trabalón, va titllar la moció de “relat de mentides” i va afegir que “el problema que sí que hi ha a Espanya és que el poder judicial està totalment manipulat per la dreta i l’extrema dreta”. Per la seva banda, el regidor de Veïns per Vacarisses (VxV), Juan Pablo Garrido Sánchez, va qualificar el text d’obsolet.
Moció per combatre l’islamisme
L’altra moció presentada ahir per Vox demanava, entre d’altres, que l’Ajuntament de Vacarisses reconegués i condemnés “els fets ocorreguts a la nostra regió, relacionats amb el fonamentalisme religiós-islamista i amb el terrorisme, i tota actitud que deteriori la convivència al nostre municipi”. Tots els grups municipals van votar-hi en contra, coincidint en el racisme i la xenofòbia del text. L’alcalde de Vacarisses, Antoni Masana Ubach, va proposar substituir “islamisme” per “feixisme de Vox” i Avilés va afegir que la moció era “anticonstitucional”, tot citant l’article 16 de la Constitució espanyola, que parla de “garantir la llibertat ideològica, religiosa i de culte dels individus i les comunitats”. Per la seva banda, el regidor socialista, Jesús Arasanz Castilla, es va preguntar “si serien capaços de presentar una moció sense parlar d’alarmisme, catàstrofes, cops d’estat, l’arribada de l’anticrist o l’apocalipsi”.
Dia internacional per a l’eliminació de la violència vers les dones
En l’apartat d’Informes de Presidència, la regidora de Feminismes, LGTBIQ+ i No Discriminació, Debora Sancho Latorre, va llegir la declaració institucional amb motiu del 25 de novembre, Dia internacional per a l’eliminació de la violència vers les dones.