31 de març de 2023
El ple de març va aprovar destinar 350.000 euros a millorar la xarxa municipal d’aigua, incloent un canvi massiu de comptadors
El ple de març de l’Ajuntament de Vacarisses, celebrat ahir al vespre, va incloure un punt sobrevingut relatiu a la modificació de crèdit. Després de votar-ne la urgència, amb l’abstenció de Movem i UIPV, l’alcalde del municipi, Antoni Masana Ubach, va explicar-ne els motius.
D’una banda, la desviació de les obres de la nova zona esportiva de Can Serra, deguda a l’increment de preu dels materials emprats i els amidaments, que suposarà uns 34.000 euros a l’Ajuntament. La negociació amb l’empresa adjudicatària s’havia allargat fins al mateix dia del ple. L’altra modificació pressupostària és per poder utilitzar 350.000 euros del fons de contingència, ja que “tornem a estar en una situació extrema de sequera”, va lamentar Masana. Aquests recursos es destinaran a un canvi massiu de comptadors per comptabilitzar correctament el consum de les llars i informar de possibles pèrdues. En aquest cas, la urgència es deu a la convocatòria, el passat dimecres, d’una subvenció de la Generalitat que cobriria un 90% de l’actuació. Tal com va detallar l’alcalde, els recursos sobrants es reservaran per fer front ràpidament a avaries imprevistes o similars en la xarxa municipal d’aigua.
El PSC va ser l’únic grup que va votar a favor de la modificació pressupostària, mentre que Ciutadans es va abstenir i la resta va votar-hi en contra. Des d’UIPV, Salvador Boada Guàrdia, va criticar-ne les maneres: “Ens està enganyant perquè va dir que no disposaria d’aquests diners del fons de contingència. Li donaré la raó quan els reposi”. Pedro Serna González va coincidir en criticar les formes, “sobrepassades de fa dies”, i va concloure: “Passarà a la història com l’alcalde que ha fet més modificacions de crèdit”. Clara Fuster Ramon, de Movem, també va expressar la seva disconformitat: “És temerari funcionar d’aquesta manera i no entenc la manca de previsió”.
Nou reglament del servei de menjador dels centres educatius
La sessió ordinària de març va començar debatent la modificació del reglament que regula el servei de menjador que s’ofereix als centres docents públics del municipi. Tal com va explicar la regidora d’Educació, Paola Moral Ramírez, l’objectiu dels canvis proposats és actualitzar l’anterior document, de 2012, i millorar aspectes de funcionament i organització del servei. D’una banda, se n’ha modificat l’estructura per fer-lo més coherent i comprensible, a més d’actualitzar la terminologia emprada, els requeriments formatius del personal, les normes de convivència i les ràtios, d’acord amb la normativa vigent. D’altra banda, s’hi concreten els espais destinats al servei i la seva gestió, i s’hi introdueix l’informe de la Comissió d’Atenció a la Diversitat per determinar la incorporació de la figura de vetllació. El nou reglament, aprovat per unanimitat, també estableix un calendari d’entrega dels menús.
Padró d’habitants
El ple d’ahir també va aprovar la revisió numèrica del Padró Municipal d’Habitants de Vacarisses, a 1 de gener de 2023, amb el resultat de 7.511 persones empadronades.
Modificació de la relació de llocs de treball de l’Ajuntament
En els últims anys, l’organització interna de l’Ajuntament de Vacarisses s’ha hagut d’adaptar a la implementació dels serveis ja existents i a la creació de nous, que han donat resposta a necessitats conjunturals i que, finalment, s’han consolidat. Paral·lelament, s’han implantat noves tecnologies i procediments orientats a facilitar l’accés de la ciutadania a l’administració, fent-la més propera i eficaç. Davant aquests canvis, s’ha encarregat a una empresa externa especialista en la matèria una anàlisi de l’estructura organitzativa de l’Ajuntament i la seva adequació amb el personal de què disposa. Per poder aplicar les propostes resultants de l’estudi, calia modificar la relació de llocs de treball i les seves corresponents fitxes descriptives, comportant una despesa econòmica de 60.399,56 € per a enguany, fruit de les noves valoracions. El regidor d’Organització interna, Albert Salamé Sabater, va destacar que la proposta, treballada i pactada amb el comitè d’empresa de l’Ajuntament, havia rebut el suport d’un 70% del personal en l’assemblea celebrada el passat 15 de gener. El PSC va ser l’únic grup que va votar-la a favor. La resta de formacions van abstenir-se, coincidint en la manca d’informació rebuda i incidint en el 30% de la plantilla que no està a favor dels canvis.
Foment de la formació professional
L’única moció presentada al ple d’ahir va ser de la mà de Ciutadans, pel foment de la formació professional a Vacarisses, un text que s’havia debatut fa aproximadament un any, però que s’havia acabat deixant sobre la taula per treballar-lo més, tal com va explicar la regidora Estefanía Muñoz Ramírez. La formació critica que «molts alumnes del nostre municipi s'hagin quedat sense la possibilitat de cursar els estudis desitjats per a aquest curs 2022-2023, augmentant considerablement el risc d’abandonament escolar prematur». Per aquest motiu, es demana a l’Ajuntament que insti el Departament d’Educació de la Generalitat a desenvolupar un seguit d’accions, com realitzar un estudi per avaluar les necessitats del municipi i analitzar l'oferta de Formació Professional per ampliar-la, amb la participació del teixit empresarial, els sectors productius, els serveis d'ocupació i els centres educatius, o estudiar la bonificació d'un percentatge de la remuneració a determinats perfils d’alumnes de Formació Professional Dual, a més d’ajudar les microempreses i les PIMES a participar-hi. La moció és va aprovar, tot i l’abstenció d’ERC. La regidora d’Educació va considerar que la proposta “s’hauria d’haver presentat abans al Consell Escolar Municipal per debatre-la i treballar-la conjuntament” i va justificar el vot del seu grup “perquè la moció conté dades no reals i acords que ja s’estan duent a terme”. Moral va remarcar la complexitat d’oferir un cicle formatiu concret a Vacarisses “per la manca d’alumnes i per trobar-nos entre dues ciutats grans, Terrassa i Manresa, amb una gran oferta formativa”. Abans de passar a votació, l’alcalde vacarissà va voler aclarir que “el 97,8% de persones que han optat a grau mitjà han aconseguit la plaça”. “Jo penso que la Generalitat està apostant per l’FP, menystinguda durant molts anys”, va concloure Masana.