Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Tastet d’oficis: una altra manera de cursar l’ESO

23 de febrer de 2023


El Tastet d’Oficis és un projecte singular que es duu a terme a l’Institut Vacarisses en col·laboració amb l’Ajuntament de Vacarisses i vuit empreses del municipi. Pretén treballar les competències bàsiques de l’etapa a través d’una adaptació curricular individualitzada. Combina les classes ordinàries a l’institut amb una estada a una empresa i unes sessions a L’aula per reforçar l’orientació vocacional i laboral de les vuit persones que hi participen.

 

La riquesa del projecte rau en la diversitat d’agents que intervenen en el procés educatiu del jovent. Al professorat i les tutories de l’institut s’afegeixen les tutories de cada empresa, els referents d’orientació juvenil, la tècnica de Promoció Econòmica, l’equip educatiu de medi obert del Punt de Vol i la professora de L’aula. Cadascú aporta la seva perspectiva i professionalitat  per incidir de forma positiva en la trajectòria de cada jove. Una bona coordinació i comunicació és un factor clau per a l’èxit del projecte.

 

La vocació d’ajudar joves tot mostrant la seva professió i facilitar una primera experiència al món laboral és el motiu principal que ha portat les empreses a participar al projecte. Aquestes són: els supermercats Condis i Llobet, Ivandy Bar, la Graella de Vacarisses, El Forn M. Alavedra, Estètica Montserrat, Garatge Vacarisses, Ton & Vis Mecànics i Te Quiero un Huevo, a la cantina de l’institut vacarissà.

 

Per la seva banda, l’alumnat vol aprovar l’ESO, sigui com sigui, ja que saben que això és un requisit mínim per obrir-los portes laborals i acadèmiques. Són conscients de la dificultat que suposa tant seguir els estudis de forma ordinària com fer l’estada a les empreses, però volen tancar aquesta etapa amb èxit. Perseverança, responsabilitat, predisposició a aprendre, autoafirmació i flexibilitat són els valors que han de posar en joc cada dia.

 

Per a l’Institut de Vacarisses, el Tastet d’Oficis comporta diversificar la seva metodologia, adaptant i modificant les dinàmiques del centre, per fer-les més inclusives i poder acollir amb tots els mitjans possibles l’alumnat amb perfils més diversos i menys acadèmics, però igual de brillants que la resta.

 

Aquest projecte es va encetar el 2015, amb dos participants, i des de llavors, s’hi han incorporat suggeriments i millores fins arribar al format actual. Les pràctiques a les empreses i l’assistència a L’Aula es concentre els dies centrals de la setmana, aconseguint un millor seguiment.

 

Tanmateix, es tracta d’un projecte viu i en constant revisió per adaptar-se de la millor manera possible als reptes que van sorgint. I és que és una oferta educativa que enriqueix el municipi, però, per damunt de tot, és una oportunitat per a cada jove que hi participa.  • Tastet d’oficis
  • Tastet d’oficis
  • Tastet d’oficis
  • Tastet d’oficis
  • Icone facebook
  • Icone email
  • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats