Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Què és i com funciona el Centre de Tractament de Residus de Vacarisses

15 de febrer de 2023


L’Ajuntament aclareix els dubtes sorgits arran de les darreres informacions sobre el tancament de l’abocador de Solius

 

Què és un CTR?

El Centre de Tractament de Residus (CTR) és una instal·lació que permet tractar els residus per obtenir materials recuperables i garantir que cap residu arriba al seu destí final sense passar abans per un procés que asseguri el seu màxim aprofitament. En el cas del CTR del Vallès Occidental, es reaprofita el 8% dels residus rebuts (paper, plàstic, etc.), s’estabilitza el 30% de la matèria orgànica i la resta (52%) es diposita a un abocador. Tot i trobar-se en la mateixa zona, el CTR i l’abocador són instal·lacions diferents.

 

A qui pertany el CTR del Vallès Occidental?

El CTR de Vacarisses és propietat del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, però el seu funcionament és a través d’una Unió Temporal d’Empreses (UTE). L’Ajuntament de Vacarisses no té capacitat de decisió sobre el seu funcionament.

 

D’on provenen els residus tractats al CTR?

La majoria de residus que es tracten al CTR de Vacarisses provenen dels 17 municipis consorciats del Vallès Occidental, però també d’altres llocs de Catalunya, com Olesa, l’àrea metropolitana de Barcelona (AMB), Girona, Salt i Sarrià de Ter. Per tant, es tracta d’una instal·lació que dona servei a tot el país. Per exemple, hi arriben un màxim de 30.000 tones anuals de l’AMB i unes 27.000 de Girona.

 

Pla especial per al tancament de l’abocador de Coll Cardús

Aquest pla especifica el número de tones necessàries que ha de rebre l’abocador de Coll Cardús per finalitzar la seva activitat. Un cop assolida la xifra establerta, es clausurarà, independentment de si es produeix un assentament de les deixalles dipositades, ja que, en aquest cas, la morfologia es completaria amb terra. En aquests moments, resten unes 100.000 tones per al tancament de l’abocador.

 

Què suposen els residus que arriben fruit del tancament de l’abocador de Solius?

No comporten cap canvi. D’una banda, perquè es tracta d’una situació temporal i, de l’altra, perquè la capacitat del CTR és de 245.000 tones l’any i, avui dia, sols n’hi arriben 205.000. Per tant, hi ha encara marge per tractar les 30.000 tones de Solius.

 

Quina és la posició de l’Ajuntament de Vacarisses en tot plegat?

L’Ajuntament de Vacarisses no pot decidir sobre el funcionament del CTR ni la procedència de les tones que rep. Tot i això, ha manifestat a l’Agència Catalana de Residus i al Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental el seu desacord amb el transport de residus, per la petjada mediambiental que suposa.  • CTR del Vallès Occidental. Font: Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental
  • Icone facebook
  • Icone email
  • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats