Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

El CAP s’obrirà una tarda més a la setmana i s’oferirà el servei de cirurgia menor

16 de gener de 2023


Avui s'hi ha incorporat una nova metgessa

 

Els serveis que ofereix el CAP de Vacarisses fa mesos que estan sofrint diverses mancances i l’Ajuntament està treballant amb les administracions implicades per reivindicar millores. En parlem amb la directora de l’Equip d’Atenció Primària Montserrat, Alícia Prada Silva.

 

1. Per començar, quins serveis ofereix el CAP de Vacarisses i quines gestions s’hi poden dur a terme?

És el centre de referència de salut de la població de Vacarisses. Qualsevol persona que ho necessiti pot adreçar-se al nostre centre d’atenció primària per fer la consulta o el tràmit que necessiti relacionat amb la prevenció, el diagnòstic, el tractament i la rehabilitació de la seva salut. Els nostres serveis són amplis i variats gràcies a un equip multidisciplinari de professionals que treballen per oferir una atenció de qualitat a tota la població. Aquesta assistència sanitària la donem tant a adults com a infants, i també treballem les necessitats socials, serveis de promoció i prevenció de la salut, serveis d’atenció al domicili, atenció d’urgències, i atenció sexual i reproductiva.

 

2. Les darreres setmanes, a més, s’hi han incorporat nous serveis, com infiltracions, ecografies i crioteràpia.

Sí, arran de la pandèmia  molts dels serveis que oferíem a la població van quedar aturats,  perquè fer front a la Covid era la nostra principal prioritat. Actualment, ja hem reprès tota l’activitat i, des del passat mes d’octubre, també les infiltracions i el servei de crioteràpia i ecografies. Aquests tres serveis els oferim a tota la població de l’Àrea Bàsica de Salut (Castellbell, Monistrol, Rellinars i Vacarisses), al CAP de Vacarisses. Anteriorment, tots els usuaris de Vacarisses s’havien de desplaçar al CAP de Monistrol per tenir accés a aquests serveis.

 

3. Tot i haver-se recuperat recentment, el CAP de Vacarisses va reduir el seu horari d’obertura i no disposava de pediatra. A què es devia?

El CAP de Vacarisses, durant la pandèmia, es va veure obligat a tancar les tardes. Aleshores, el CAP que quedava obert per oferir el servei d’urgències a tota l’ABS era el CAP de Castellbell, de les 15 a les 20 h. Aquesta decisió no va ser gens fàcil, però era la millor solució davant la crisi sanitària que estàvem vivint. No és del tot cert que no es disposava del servei de pediatria. La pediatra que atenia a Vacarisses es va jubilar i fins que no es va reincorporar la nova professional vam reduir el servei a tres dies a la setmana. Des del mes d’octubre, la cobertura de pediatria a Vacarisses que s’ofereix és del 100 %. 

El CAP de Vacarisses sempre ha garantit l’assistència a la població pediàtrica. En el cas de les visites urgents, quan no hi ha pediatra, les atén la infermera de pediatria i el metge de família, que valoren la urgència i decideixen el millor dispositiu per atendre el pacient. Les visites de seguiment les programa la infermera de pediatria i, si cal, programa visita amb la pediatra. 

 

4. Una de les principals reivindicacions que es fa des de l’Ajuntament i la població vacarissana és que el CAP de Vacarisses sigui la capçalera de l’EAP Montserrat, tant per ser el municipi de l’àrea amb més habitants com per la seva ubicació geogràfica. Això suposaria disposar d’urgències i, per tant, d’una atenció continuada. És viable la petició?

Això no depèn de l'Institut Català de la Salut (ICS), ja que nosaltres som un proveïdor que ens contracta Catsalut per donar assistència sanitària a la població i, per tant, la decisió de quin CAP és el principal depèn de CatSalut i del departament de Salut. 

 

5. Al març, es va incorporar un psicòleg com a referent de benestar emocional i, a més, s’ha impulsat l’Escola de Salut, un conjunt de xerrades en la mateixa línia. Solem tenir clar que hem de tenir cura de la nostra salut física, però sovint ens oblidem de la part emocional. Quin és l’objectiu d’aquestes iniciatives?

L’objectiu de les escoles de salut és oferir a la població de l’ABS, i des de la comunitat, activitats per potenciar el benestar físic i emocional, i ensenyar recursos a la població per a la seva autocura. A la vegada, també es pretén que. amb aquestes sessions, l’usuari entengui, conegui i aprengui com funciona el seu CAP, com es poden fer els tràmits burocràtics de manera més àgil, que conegui els serveis del CAP i dels diferents professionals que integren un Equip d’Atenció Primària, com són la farmacèutica, la nutricionista, l’odontòloga, la infermera, la treballadora social i el referent de benestar emocional, que és un psicòleg i un dels últims perfils incorporats a l’equip. Properament, també s’hi incorporaran fisioterapeutes i higienistes. que presentarem en les properes edicions de l’Escola de Salut.

 

6. I per acabar amb un missatge positiu, hi ha prevista alguna millora que es pugui avançar?

La perspectiva de futur al CAP de Vacarisses és positiva; estem molt motivats. Al gener, s’ha incorporat una nova metgessa, que serà la nova adjunta de l’adjunta a la direcció de l’Equip d’Atenció Primària i s’obrirà el CAP una tarda més a la setmana.

Estem treballant en un programa de formació per als professionals d’infermeria i medicina de l’equip per oferir el servei de cirurgia menor a la població. Això ens permetrà oferir aquest servei des del CAP de Vacarisses i, així, evitar que la població s’hagi de traslladar a l’hospital per al tractament de lesions a la pell i teixit subcutani subsidiari de ser tractat amb cirurgia menor.

En definitiva, estem treballant per oferir una assistència sanitària de màxima qualitat a la població de Vacarisses!


Relació directori

CAP de Vacarisses

  • Telèfon 93 828 02 74 i 902 111 444 (24 hores al dia, tots els dies de l'any)


  • La directora de l’Equip d’Atenció Primària Montserrat, Alícia Prada Silva.
  • Icone facebook
  • Icone email
  • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats