Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Recuperació d’espais oberts i millora de la biodiversitat

22 de setembre de 2022


S’actuarà a l’entorn de Puigventós i Pla del Fideuer, on es recuperarà una població de conill de bosc, es construiran dues vedrunes de pedra seca i s’instal·laran abeuradors, entre altres actuacions

 

L’Ajuntament de Vacarisses inicia el projecte Recuperació d’espais oberts, de la població de conill de bosc i millora de la biodiversitat a l’entorn de Puigventós i Pla del Fideuer, dins l’EIN Montserrat i el connector principal Sant Llorenç - Serra de Collcardús – Montserrat, gràcies a la subvenció de la Generalitat de Catalunya als espais naturals, els hàbitats i espècies*.

 

L’abandonament rural propicia la pèrdua d’espais oberts, que experimenten el que s’anomena la successió natural, és a dir, que han passat de ser espais oberts i amb una activitat agrícola o de pastura a boscos més o menys joves o zones arbustives. El resultat de tot plegat és la pèrdua d’un paisatge divers, on els espais oberts se succeïen amb altres més tancats per la vegetació i amb una gran diversitat biològica lligada a cada tipus d’hàbitat. En l’actualitat, proliferen les espècies animals més lligades als ambients tancats, mentre que es redueix el nombre d’aquelles que es desenvolupen en espais oberts.

 

Precisament, les actuacions que encetarà l’Ajuntament s’emmarquen en la recuperació d’hàbitats oberts per tal de diversificar els ambients de la zona de Puigventós i el Pla del Fideuer, així com recuperar-hi una població de conill de bosc (Oryctolagus cuniculus) que serveixi de base per a les espècies de rapinyaires que utilitzen l’espai per caçar-hi. D’entre aquestes, es vol afavorir l’àguila cuabarrada (Aquila fasciata), espècie de la zona altament amenaçada i que s’ha vist afectada per la pèrdua de zones obertes on caçar i per la falta de les seves preses tradicionals. Aquesta és considerada una espècie paraigües i la millora i/o recuperació dels hàbitats que li són propicis afavorirà la resta d’espècies que hi estan lligades. Així doncs, també es veuran beneficiades altres espècies típiques d’aquests espais, com moltes papallones (amb pèrdues de fins al 50% dels efectius de les poblacions), petits mamífers mediterranis com el ratolí de bosc (Apodemus sylvaticus) o la musaranya vulgar (Crocidura russula), un ampli llistat d’espècies d’ocells i tota la biodiversitat associada aquests entorns.

 

Amb aquest objectiu, es realitzarà una desbrossada de zones amb coberta arbustiva, respectant aquells indrets on ja s’hagi format una coberta arbrada. En cap cas es procedirà a fer una esbrossada que comporti crear grans zones obertes sense cap mena de coberta o refugi vegetal. Aquest tipus de gestió permet crear illes de vegetació arbrada que serveixen de refugi a les diferents espècies d’animals presents a l’espai, podent saltar d’illa en illa amb seguretat i tenint l’oportunitat d’escapar dels depredadors en un moment donat.

 

Alhora, es construiran dues vedrunes mitjançant la tècnica de pedra seca, reduint d’aquesta manera l’impacte paisatgístic i augmentant la seva durabilitat en el temps, i s’instal·laran fins a 8 abeuradors de fauna salvatge. Finalment, es durà a terme una repoblació amb 30 conills de bosc a cada vedruna i es realitzarà un seguiment extensiu de la seva dinàmica i possible expansió pel lloc.

 

*L'import total de la subvenció és de 24.894,95 euros amb cofinançament del 43% (10.704,82 euros) pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i del 57% (14.190,13 euros) pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC).



  • Recuperació d’espais oberts i millora de la biodiversitat.
  • Icone facebook
  • Icone email
  • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats