Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Dia Internacional de l’Orgull LGTBI+

28 de juny de 2022


Declaració institucional de l'Ajuntament de Vacarisses

 

El dret a caminar pel carrer sense por, sense rebre insults ni patir agressions per ser qui som o per anar agafats de la mà de la nostra parella. El dret que el nostre lloc de treball sigui un espai segur, sense que la nostra orientació sexual sigui motiu de discriminació. El dret a expressar-nos i mostrar-nos tal com som en l’àmbit familiar, educatiu o en els espais d’oci. El dret al reconeixement de la nostra identitat de gènere i de la diversitat familiar per part de les administracions... Tots aquests drets no són drets que hagin vingut donats per a totes les persones. Els col·lectius LGBTI+ han hagut de lluitar durant dècades per aconseguir-los, tant al nostre país com arreu del món, i encara avui no estan plenament garantits.


El dia 28 de juny celebrem el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI+, que commemora a tot el mon els fets que es van donar la nit del 28 de juny de l’any 1969 a Stonewall. Aquest fet es considera l’origen i el catalitzador del moviment internacional pel reconeixement dels drets de les persones LGTBI+, i és per això que cada any se celebra, des de 1970.


El 28J és una jornada per seguir mobilitzant-nos per una societat diversa i respectuosa amb les diversitats de gènere i les orientacions sexuals, que sigui capaç d’erradicar l’odi i les discriminacions.

 

Cal reconèixer i agrair la tasca realitzada durant els anys per les entitats, associacions, institucions i ciutadania entorn la conquesta dels drets i les llibertats de les persones LGTBI+, amb l’objectiu d’assolir una igualtat efectiva entre totes les persones com a eina essencial per a la convivència i el desenvolupament social.


Tot i que comptem amb un llarg recorregut en el compromís pel reconeixement dels drets de les persones LGTBI+, treballant per la igualtat d’oportunitats entre els gèneres, recolzant idonant suport als moviments feministes i LGTBI+ (pioners en la defensa de la igualtat de gènere i les llibertats sexuals) i desplegant polítiques específiques, juntament amb altres institucions, tenim el repte, com a societat, com a institució i com a persones, de continuar impulsant aquestes polítiques amb un abast transversal, teixint xarxa entre les administracions públiques i el món associatiu per generar les sinèrgies necessàries en la representació d’aquesta realitat social i lluita pel reconeixement dels drets.

 

Malgrat els avenços, avui en dia, encara és necessari reivindicar que queda molt camí per recórrer en la lluita per la igualtat de drets de les persones LGTBI+, les dades mostren que l'LGTBI-fòbia encara és present al nostre voltant. Des de l'octubre de l'any 2014 es comptabilitzen 1.155 incidències per LGTBI-fòbia a Catalunya, i en el que portem d'any ja en sumem 84, existint un augment significatiu de les agressions i una preocupant proliferació de discursos d’odi cap a les persones LGTBI+. Diem alt i fort que la llibertat d'expressar la sexualitat pròpia ha de ser plena, sense risc de patir cap tipus d'agressió ni marginació.


Ara bé, és innegable que la societat està canviant, i moltes de les ments més joves comencen a viure la sexualitat i desitjos de manera més oberta, com mostren les dades de l'enquesta CIS del 2021, en la que un 82,7% de les persones entre 18 i 24 anys es considera heterosexual, quan l'any 2016 es superava el 90%.


Cal seguir dissenyant polítiques, pobles i ciutats amables i segures per l'expressió de la diversitat, sense por a la discriminació. Perquè tenim el convenciment que treballar per a la igualtat significa també treballar per una societat igualitària i lliure d’LGTBI-fòbia, tenint com horitzó un escenari on les diferències d’orientació sexual, d’identitat de gènere i d’expressió de gènere siguin espais de llibertat i conquesta per a tota la ciutadania. I es per això que pretenem desplegar estratègies i activitats orientades a la consolidació d’aquests drets i a garantir les llibertats individuals i col·lectives per a tota la societat. Així com fer un treball preventiu i de sensibilització en relació a la temàtic, així com crear o oferir espais d’acompanyament i intervenció a les persones LGTBI+ així com a les seves famílies, amistats i persones properes.

Per tot això que avui, i cada dia, aquesta institució es referma un cop més en el seu compromís amb el col·lectiu LGTBI+.

 

Continuem treballant per uns municipis lliures i diversos.  • Dia Internacional de l’Orgull LGTBI+
  • Icone facebook
  • Icone email
  • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats