Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

L’Ajuntament treballa en la cerca de solucions davant els problemes d’abastiment d’aigua

4 de maig de 2022


Les accions previstes per als propers dies no permetran assolir el cabal necessari i es fa una crida a moderar el consum

 

La majoria de la població de Vacarisses s’abasteix d’un aqüífer que subministra aigua a quatre pous. Fa anys que l’Ajuntament del municipi reclama a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) la connexió d’aigua en alta enfront a possibles èpoques de sequera com l’actual. La municipalització de l’aigua a Terrassa va frenar el procés, que s’ha reprès recentment, amb un petició formal de l’Ajuntament per tal d’elaborar el projecte de connexió més òptim i determinar, així, si aquesta es realitzarà des de l’abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL) o bé des de la xarxa de Terrassa Aigua (TAIGUA).

 

La connexió d’aigua en alta seria la millor solució als problemes d’abastiment d’aigua de Vacarisses. Ara bé, es tracta d’un projecte costós i a llarg termini, amb una previsió de 5 anys.

 

Preveient les possibles conseqüències del canvi climàtic, l’Ajuntament vacarissà va construir, fa 4 anys, un pou a la urbanització de Torreblanca II, que s’abasteix d’un altre aqüífer. Aquest, però, encara no s’ha pogut utilitzar per la manca de connexió elèctrica que permeti el bombeig de l’aigua. L’Ajuntament porta 3 anys reclamant la instal·lació a Endesa, de què ja s’ha abonat més de la meitat del seu cost, i alertant l’empresa de la situació d’emergència que el municipi viu cada cop que s’agreuja la sequera. Fa dos mesos, es van reunir de nou amb representants d’Endesa i, recentment, s’ha fet pressió des dels mitjans de comunicació.

 

Accions davant l’emergència actual

La sequera cada cop més freqüent a causa del canvi climàtic i l’augment del consum d’aigua del darrer cap de setmana han portat l’Ajuntament a demanar responsabilitat a la població i a alertar de possibles restriccions si la situació no millora en breu. I és que la columna d’aigua del pou principal que abasteix Vacarisses mesura poc més de 2 metres, molt lluny dels 40 metres habituals. Una de les decisions que ha pres l’Ajuntament és tancar les fonts del municipi. A més, llogarà un generador per posar en marxa el pou de Torreblanca II, que suposarà una despesa addicional de 5.000 euros mensuals. Una altra de les accions en què s’està treballant és la negociació amb Mina, Aigües de Terrassa, empresa que gestiona el subministrament a la urbanització d’Els Caus. Un conveni l’obliga a augmentar-ne el volum en cas de necessitat. Per fer-ho efectiu, manca resoldre algunes qüestions tècniques.

 

Crida a moderar el consum d’aigua

Tanmateix, l’Ajuntament alerta que aquest conjunt d’accions no permetran assolir el cabal necessari per a tot el terme municipal. Com a conseqüència, no es descarten més restriccions i es demana a la població moderar el consum d’aigua per evitar-les.  • Un dels pous que abasteixen d'aigua Vacarisses.
  • Icone facebook
  • Icone email
  • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats