Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Les maletes pedagògiques de la biblioteca

11 d'abril de 2022


Es tracta d’un compendi de materials diversos per conèixer els dos parcs naturals que envolten Vacarisses

 

La biblioteca municipal El Castell forma part del programa Parcs i biblioteques ...naturalment! de la Xarxa de Parcs Naturals i la Xarxa de Biblioteques Municipals, en què treballa conjuntament personal tècnic de biblioteques i parcs naturals, comptant amb l’assessorament de veus expertes en educació ambiental. D’aquest treball en equip, en surt un material conegut com a maletes pedagògiques i que inclou fullets divulgatius, itineraris senyalitzats, guies de camp, cartells, contes, materials inclusius, fitxes de flora i fauna, etc.

 

Vacarisses gaudeix de l’entorn de dos parcs naturals –el de Montserrat i el de Sant Llorenç del Munt i l’Obac–, i per tant, la biblioteca del municipi participa en dos grups de treball diferents que permeten enriquir les maletes amb més material. Part de l’alumnat de les escoles Font de l’Orpina i Pau Casals ha pogut gaudir-ne i adquirir coneixements sobre la fauna, la flora i el respecte cap al nostre entorn natural. A més a més, des de la biblioteca, s’ha sumat un recurs a les maletes: el kamishibai de Vacarisses, unes làmines que ens permeten observar la flora i la fauna barrejades amb elements naturals propis del nostre municipi, com la Torrota o les barraques de pedra seca. No obstant això, sembla que allò que més ha entusiasmat els infants ha estat l’experiència de poder provar tots aquests recursos interactuant amb la mateixa natura, un privilegi que pocs pobles i biblioteques poden oferir d’una manera tan directa com Vacarisses.

 

Tot i que les maletes pedagògiques estan ideades per a un context escolar, la biblioteca El Castell també les treballa amb el públic familiar, en activitats com Seguint la pista al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, feta al maig de l’any passat, o Montserrat amb els 5 sentits, que s’ha dut a terme aquest mes d’abril. L’objectiu principal és apropar i divulgar entre la població local la diversitat del patrimoni del seu entorn natural immediat, un projecte que fa que la biblioteca esdevingui una veritable «porta al Parc». En el nostre cas, és alhora una porta real, amb El Cingle just al darrera de l’equipament, tot sortint a l’era del Castell, o amb les vistes a Montserrat des de la terrassa.

 

Promoció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible

La biblioteca municipal El Castell se suma a la promoció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), juntament amb 17 biblioteques del Vallès Occidental integrants del Grup Comarcal Infantil Les Filadores, amb el suport de la Diputació de Barcelona. Els ODS s’expliquen i es treballen a través d’un passaport protagonitzat per l’Odis, un personatge creat per la il·lustradora Anna Clariana i que explica cada ODS, a més de proposar una activitat relacionada. A Vacarisses, el projecte es treballa amb alumnes de cicle mitjà de l’escola Pau Casals. Cada curs passa per la biblioteca cada tres setmanes, amb l’objectiu de treballar aquest passaport de manera més continuada. Tot i que les activitats no són senzilles, ja que la temàtica dels ODS és difícil d’entendre, l’alumnat i l’equip docent estan fent una feina excel·lent. Enhorabona! Precisament, aquest mes de maig es treballarà l’ODS 9 (Indústria, Innovació i Infraestructures) en una activitat oberta a tot el públic infantil, a partir de 8 anys.  • Les maletes pedagògiques de la biblioteca
  • Les maletes pedagògiques de la biblioteca
  • Icone facebook
  • Icone email
  • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats