Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Aturem la vespa velutina

10 de febrer de 2022


L’ADF de Vacarisses-Rellinars porta mesos treballant per aturar la progressió d’aquesta espècie invasora

 

La vespa asiàtica o velutina és una espècie invasora, un depredador molt eficaç d’insectes com les abelles de la mel i altres espècies autòctones. És fàcil de reconèixer per ser l’única vespa així de fosca a Europa. Els nius són voluminosos, fets de fibres de les escorces dels arbres, i l’orifici de sortida és petit i lateral. Normalment, es troben situats a més de 10 m sobre el terra, amagats entre les capçades dels arbres i, amb menys freqüència, en llocs més arrecerats com matolls o cavitats al terra. A vegades, també poden localitzar-se en parets buides i edificis oberts.

 

El seu hàbitat natural està a la Xina, al nord de l'Índia i a Indonèsia. Segons veus expertes, ha vingut per quedar-se i no es podrà erradicar. Els problemes derivats d’aquesta invasió són nombrosos i preocupants.

 

L’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) de Vacarisses-Rellinars, en col·laboració amb l’Ajuntament de Vacarisses, porta mesos treballant per aturar la progressió de la vespa velutina. Ja a principis de 2021, es van confeccionar trampes casolanes per capturar reines. Aquesta tasca va comptar amb el suport de la població vacarissana, un supermercat del municipi i Protecció Civil, en l’aportació i recollida d’ampolles buides de plàstic. A més, el voluntariat de l’ADF va rebre formació específica per dur-la a terme i va enregistrar un vídeo explicatiu de com confeccionar una trampa casolana per difondre’l entre la població.

 

Des de la col·locació de les trampes, se n’ha fet un seguiment, tant a l’espai públic com en cases particulars. La seva ubicació es va escollir segons la idoneïtat per a la proliferació de l’espècie, com tenir punts d’aigua propers, així com arbres fruiters, arbustos amb flors i heures. Les urbanitzacions amb més captures localitzades han estat Torreblanca II i Can Serra.

 

En total, el voluntariat de l’ADF de Vacarisses-Rellinars va destinar 418 hores de l’any passat a actuacions vinculades a la vespa velutina. La valoració de la tasca feta és molt positiva i, des del Grup Vespa Velutina, es vol agrair la col·laboració de la Policia Local, l’equip tècnic de la regidoria de Medi Ambient, l’Oficina de Biodiversitat i Emergència Climàtica (OBEC) i el compromís de l’Ajuntament amb aquest projecte.

 


Relació directori

Agrupació de Defensa Forestal (ADF)

  • Telèfon 677 51 83 04 | 600 79 37 28


  • Aturem la vespa velutina
  • Aturem la vespa velutina
  • Aturem la vespa velutina
  • Aturem la vespa velutina
  • Icone facebook
  • Icone email
  • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats