Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Cultura emprenedora a l’escola Font de l’Orpina

24 de novembre de 2021


L’alumnat de 5è de primària participa en aquest programa per crear la seva pròpia cooperativa

 

L’alumnat de 5è de l’Escola Font de l’Orpina participa en el Programa de Cultura Emprenedora a l’Escola (CuEmE) i estan treballant en la creació d’una cooperativa que els obrirà la possibilitat de tenir una experiència complerta, des de la constitució i elaboració dels estatuts, fins a la producció d’una sèrie de productes que podran oferir a la ciutadania durant la Festa de la Vaca.

 

La participació de l’Ajuntament de Vacarisses és cabdal en el projecte perquè facilita la relació de les escoles amb l’entorn i promou la implicació dels agents locals en la dinàmica quotidiana de les cooperatives. Així, la tècnica de Promoció Econòmica els va anar a visitar per explicar-los els tràmits necessaris a l’hora de donar d’alta la cooperativa i tramitar la llicència d’activitats per poder començar a produir.

 

A banda, el passat 12 de novembre van participar en un taller per reflexionar sobre com incorporar en la cooperativa els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Economia Circular, per col·laborar des del seu projecte amb una economia més respectuosa amb el planeta. Com a punt de partida, els nens i les nenes van compartir la seva visió sobre els problemes amb què es troba la Terra i que la situen en emergència climàtica: l’excés de consum de plàstics i de productes com el tèxtil i l’electrònica, el malbaratament d’aliments o el desaprofitament dels recursos que s’extreuen. Una situació que comporta l’augment de residus i d’emissions de gasos, provocant impactes negatius en les condicions de la Terra i la salut de les persones. Per tot plegat, es plantejaran una producció basada en materials procedents del reciclatge o en la reutilització per afavorir una producció i un consum sostenibles.

 

Finalment, en petits grups, van comparar diversos productes per observar les diferències entre ells, identificant aspectes que ajuden a passar del model econòmic actual de tipus lineal (basat en produir, consumir i llençar) a un model circular, que busca la manera d’allargar el temps de vida dels productes i materials. En concret, van comparar diferents tipus de gots i de tovallons, joguines de fusta i de plàstic, ampolles de plàstic i reutilitzables, carmanyoles de vidre i de plàstic... A més, van poder valorar alternatives com la realització de bosses aromàtiques de roba amb llavors, el redisseny de bosses a partir de pantalons texans que ja no serveixen o el reaprofitament de pinyols de cireres per fer bosses de calor. Tot plegat va servir de reflexió i d’inspiració per a determinar quins productes faran des de la pròpia cooperativa.

 

Aquest taller el va dinamitzar la tècnica del Consell Comarcal del Vallès Occidental, organisme que, juntament amb l’Ajuntament de Vacarisses, acompanya l’escola en el desenvolupament del projecte impulsat per la Diputació de Barcelona. A més, se situa en el marc de la iniciativa Vallès Circular que, des de fa 5 anys, promou actuacions a la comarca per afavorir un model econòmic més sostenible basat en l’economia circular.

 

Igualtat de gènere

Els infants també volen tenir en compte la igualtat de gènere en la seva activitat i producció, de manera que tots i totes tinguin l’oportunitat d’ocupar càrrecs de responsabilitat, a més de tenir cura de no fer productes diferents per a homes i per a dones. Així mateix, valoraran com poden col·laborar en la millora de la salut o la reducció de la fam i les desigualtats, donant una part dels seus beneficis a una entitat sense ànim de lucre. Conscients de la necessitat d’establir col·laboracions per afrontar els reptes i els problemes, buscaran el suport de les famílies, l’Ajuntament o els establiments del poble.


  • Icone facebook
  • Icone email
  • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats