Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

A Vacarisses treballem per la digitalització del nostre teixit comercial

14 d'octubre de 2021


Finalitza la primera fase de diagnosi del programa Treball, Talent i Tecnologia, que promou la transformació digital dels negocis dedicats al comerç, els serveis i la restauració

 

A inicis del mes de juliol, s’anunciava la posada en marxa a Vacarisses del programa Treball, Talent i Tecnologia de la Diputació de Barcelona. L’objectiu és promoure la transformació digital per augmentar la competitivitat i l’ocupabilitat, especialment d’aquelles activitats de comerç, serveis i restauració que posin la mirada en la salut i la qualitat de vida, la sostenibilitat i l’oci i el turisme.

 

Ara acaba de finalitzar la primera fase, de diagnosi inicial. En aquesta, s’han identificat els interessos envers la transformació digital, el nivell de coneixements i maduresa digital, i la relació dels negocis amb les prioritats marcades al projecte quant a orientació de l’activitat. Per conèixer-ho, s’han realitzat 33 enquestes a negocis del teixit comercial de Vacarisses dedicats sobretot a activitats econòmiques comercials, de restauració i serveis: bars, restaurants, botigues, espais de bellesa, tallers mecànics, botigues on-line, etc.

 

A més d’establir el grau de maduresa digital de cada negoci, s’han pogut extreure un seguit de dades agrupades:

  • 23 negocis utilitzen WhatsApp o algun altre programa de missatgeria instantània per comunicar-se amb la clientela, i tots diuen fer ús del correu electrònic i algun altre canal com el telèfon com a mitjà de compra.
  • Un 85% disposa d’una xarxa social del negoci, sobretot Facebook i/o Instagram, encara que la majoria indica fer-ne poc ús.
  • 12 negocis tenen una pàgina web, encara que la majoria l’actualitza poc i 6 negocis estan interessats en tenir-ne una.
  • Respecte a la venda on-line, únicament 3 negocis l’utilitzen, amb pàgines web pròpies o amb altres programes o aplicacions.
  • Una gran part dels negocis (72%) estan geolocalitzats a Google Maps, però una majoria mostra interès en millorar-hi la seva presència, com també a Google Business, on els negocis aporten informació valuosa sobre els seus productes i serveis i la clientela pot deixar-hi els seus comentaris.

També es pot veure com la Covid-19 ha fet reflexionar molts negocis sobre la situació de la ciutadania envers la compra local i les necessitats d’adaptar-se per aportar més valor, per exemple, amb canals de comunicació digitals per estar connectats de forma més ràpida i propera. De fet, una de les necessitats més mencionades per part del teixit comercial és fer més difusió del negoci i digitalitzar-se.

 

El proper pas de l’Ajuntament de Vacarisses, juntament amb el Consell Comarcal del Vallès Occidental, és oferir suport a un grup de negocis en temes de digitalització. Aquesta fase es realitzarà de la mà d’una agent de Capacitació i Dinamització Digital, la qual acompanyarà aquests negocis durant uns mesos, mitjançant assessoraments individuals que permetin conèixer més a fons el negoci per aportar solucions personalitzades a les seves necessitats i el seu potencial. Així mateix, es duran a terme accions obertes a tot el teixit amb activitats econòmiques locals lligades al comerç, la restauració i els serveis, i formació sobre diverses eines de difusió en l’àmbit digital. Aquestes accions s’aniran repetint els següents mesos per donar resposta a altres negocis interessats en progressar cap a la digitalització.

 

La següent fase del programa Treball, Talent i Tecnologia es centrarà en les persones usuàries de la Borsa de Treball que vulguin treballar en negocis de comerç, restauració o serveis i que tinguin mancances en temes de digitalització: eines informàtiques, comunicació on-line, ús d’aplicacions, etc.

 

Si ets un negoci local (comerç, restauració o servei), tens interès en progressar cap a la digitalització i encara no hem contactat amb tu, t’animem a enviar-nos un correu electrònic a promocio@vacarisses.cat amb l’assumpte “Programa TTT”.  • Enquesta amb un dels negocis participants.
  • Icone facebook
  • Icone email
  • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats