Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Extremeu les precaucions davant la previsió de temperatures extremes

12 d'agost de 2021


Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’Alerta del pla PROCICAT per onada de calor

 

Protecció Civil de la Generalitat ha activat el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per Onada de calor davant les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar. Segons les previsions meteorològiques, avui s'amplia la zona d'afectació a bona part de Catalunya amb caràcter general i el dissabte es preveu el dia més fort, sobretot, a les comarques de Ponent, a les de la Catalunya Central i al Pallars Jussà i Alt Urgell.

 

Elevat risc d’incendi forestal

L’episodi de calor extrema anirà acompanyat d’humitats relatives molt baixes que, durant la nit, no es recuperaran. A més, aquest any està sent molt sec i la manca de precipitacions fa que la vegetació sigui molt vulnerable a patir un gran incendi forestal. En aquest sentit, Protecció Civil de la Generalitat ha activat l'alerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals (INFOCAT) per la previsió molt elevada del risc d'incendi forestal en els propers dies a tot Catalunya.

 

Nivell 3 del Pla ALFA

Vacarisses és un dels 279 municipis on s'ha activat el nivell 3 del Pla ALFA, que suposa:
1. La suspensió, amb retorn a punt d'origen, de totes les activitats d'educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva, així com d'aquelles activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural i altres que tinguin condicions equivalents.
2. La restricció de les activitats vinculades als casals de vacances, colònies i estades esportives i equivalents, a l'entorn immediat de les edificacions on es faci la pernocta.
3. La suspensió de l'activitat agrícola que comporti ús de maquinària en la franja horària entre les 10 i les 20 hores, excepte pel que respecta a la recollida de fruita que resta exclosa d'aquesta restricció.
4. La suspensió de les obres i intervencions a la xarxa interurbana de carreteres de Catalunya i als seus vorals, excepte aquelles que autoritzi expressament el Servei Català de Trànsit.
5. La limitació de la circulació del transport dins del bosc dels productes forestals en horari entre les 10 hores i 20 hores.
6. La limitació de la circulació motoritzada en el medi natural d'aquests municipis. Aquesta limitació no serà d'aplicació als residents ni activitats que per la seva naturalesa resultin inajornables.
7. Es recomana l'aplicació de totes aquestes mesures, establertes en els punts anteriors d'aquesta Resolució, a tots els municipis de Catalunya.
8. L'incompliment d'aquestes limitacions, restriccions i suspensions pot donar lloc a la imposició de les sancions previstes a la Llei 4/1997, de 20 de maig, de protecció civil de Catalunya, i altres responsabilitats que se'n puguin derivar de l'ordenament jurídic vigent.
9. Les mesures contingudes en el punt primer i segon d'aquesta Resolució són vigents des de les 12:00 hores del 13 d'agost de 2021 fins a les 00:00 hores del 17 d'agost de 2021.
10. Les mesures contingudes en el punt tercer, quart, cinquè, sisè, setè i vuitè d'aquesta Resolució són vigents des de la seva publicació al
Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya fins a les 00:00h del 17 d'agost de 2021.

 

Consells davant la calor

 • Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.

 • Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar realitzeu-les preferentment en les primeres hores del matí o per la tarda quan el sol ja declina.

 • Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.

 • Igualment, és molt recomanable que, si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.

 • Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.

 • Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar almenys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.

 • Es recomana visitar un cop al dia, en la mesura del possible, familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades. Recordeu mantenir en tot moment les mesures de seguretat i higiene atesa la situació de pandèmia (distància, mans i mascareta).

 • Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

 

Consells davant l’elevat risc d’incendi forestal

Protecció Civil fa una crida a la prudència de la ciutadania per tal de minimitzar al màxim el risc d’incendi forestal.

 • Eviteu llençar qualsevol burilla a terra, ni caminant ni des del vehicle, encara que sembli apagada.

 • Si aneu al medi natural amb vehicle particular, aparqueu als espais habilitats.

 • Deixeu lliures les vies d’accés perquè hi puguin circular els vehicles d’emergència si fos necessari.

 • No utilitzeu barbacoes que no estiguin autoritzades i no llanceu coets ni petards en urbanitzacions envoltades per bosc.

 • Si detecteu una columna de fum, truqueu immediatament al 112.

 • En cas d'incendi forestal, la mesura d'autoprotecció més segura és, en general, el confinament. En cas de confinar-se cal que:

  • Tanqueu portes i finestres.És preferible que us tanqueu a les habitacions més interiors.

  • Atureu els sistemes de climatització i ventilació.

  • Si viviu amb gent gran, infants o persones amb problemes respiratoris, feu un seguiment intens del seu estat de salut. • perill-incendi.png
 • Onada de calor

Enllaços relacionats

 • Icone facebook
 • Icone email
 • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats