Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

L’Ajuntament de Vacarisses reivindica suficiència financera per als ens locals

25 de setembre de 2020


ERC va presentar aquesta moció, juntament amb una altra per reprovar el govern espanyol per la fugida del rei emèrit, com a únics punts de l’ordre del dia

 

Ahir al vespre es va celebrar el ple ordinari de setembre de l’Ajuntament de Vacarisses, per videoconferència. L’ordre del dia eren dues mocions presentades pel grup municipal d’ERC. D’una banda, instar el govern de l’Estat i els grups parlamentaris a presentar i aprovar una nova proposta que reculli les reivindicacions financeres dels ens locals, garantint el crèdit extraordinari per a la recuperació econòmica i social amb una dotació mínima a fons perdut de 5.000 milions d’euros, i un fons addicional per afrontar els dèficit generats en el transport públic a causa de l'aturada de la mobilitat durant l'estat d'alarma.

 

Així mateix, s’emplaça el govern de l’Estat espanyol a flexibilitzar la regla de despesa i a modificar les lleis d’estabilitat pressupostària i de racionalització i sostenibilitat de l'administració, per donar més marge a les administracions locals en la resposta a la present crisi. També se li reclama permetre disposar del superàvit de l’any 2019 i dels romanents acumulats per destinar-los a mesures per a la reactivació socioeconòmica de les comunitats locals.

 

Al Govern de la Generalitat, se l’insta a crear un fons de cooperació extraordinari incondicionat per als ens locals, dotat amb un mínim de 150 milions d’euros l’any 2020 i la mateixa quantitat per a 2021. L’objectiu seria donar resposta, des de l’administració més propera a la ciutadania, a les mesures necessàries per reactivar les economies locals i atendre les noves necessitats socials que ha generat la pandèmia.

 

A més, s’apel·la el govern català perquè es quantifiquin les despeses a què han hagut de fer front les administracions locals, per serveis impropis derivats de la pandèmia i per les noves regulacions i plans de desconfinament regulats durant els darrers mesos. L’objectiu d’aquesta quantificació és habilitar la corresponent línia de compensació econòmica a les administracions locals d’unes despeses que no els corresponen.

 

Després de resumir el contingut de la moció, l’alcalde de Vacarisses, Toni Masana, va voler recordar que “els romanents són generats per la ciutadania de cada municipi i, per tant, s’hi haurien de quedar”, a més de remarcar que els ajuntaments “som a la primera línia del front i també els primers a donar resposta”. La moció va ser aprovada per unanimitat, exceptuant el vot del PSC, ja que la regidora del grup s’havia excusat per no poder assistir a la convocatòria.

 

Reprovació del govern espanyol en la fugida de Joan Carles I

El regidor republicà Albert Salamé va presentar l’altra moció de la sessió per retirar els honors a Joan Carles I, qui, arran de les darreres investigacions periodístiques que han destapat un presumpte cas de corrupció, “ha acabat fugint, amb la complicitat del govern espanyol”. “Aquest consistori no pot quedar al marge d’aquesta denúncia”, va assegurar Salamé. Per això, es demanava instar el govern de l’Estat espanyol i el Congrés de Diputats a implementar les reformes necessàries per poder investigar la corrupció de la monarquia; retirar els privilegis de què gaudeix Joan Carles I, així com l’aforament al Tribunal Suprem; derogar els delictes de calúmnies i injúries contra la Corona, i anul·lar les causes i sentències per aquests; permetre la fiscalització dels comptes i activitats de membres de la Casa Reial, i retornar els diners que la monarquia hagi obtingut de manera il·lícita. Finalment, el grup d’ERC va voler “reafirmar el dret d’autodeterminació de Catalunya perquè les catalanes i els catalans decidim el nostre futur polític i institucional, així com solidaritzar-nos amb qualsevol iniciativa per exercir el dret democràtic de la ciutadania espanyola a decidir lliurement sobre el seu model d’Estat”. La moció es va aprovar amb l’únic suport d’UIPV, tot i mostrar la seva disconformitat amb la conveniència de presentar-la en aquest moment. “Hi ha altres problemes que hauríem de debatre”, va afirmar el regidor de la formació Josep Mª Gibert. En canvi, Veïns per Vacarisses i Movem Vacarisses es van abstenir per considerar que alguns acords, com la reprovació al govern espanyol, no hi tenien cabuda. Clara Fuster, de MV, va titllar la moció d’electoralista i va criticar: “A ERC, interessa més fer caure el govern de l’Estat que la monarquia”. Per la seva banda, Pedro Serna, de VxV, va aprofitar la seva intervenció per fer un prec al grup municipal d’ERC: “Ens agradaria que, amb el mateix èmfasi que posen contra el rei, que el compartim, es posicionin en casos de corrupció a Catalunya, que en són bastants”. Finalment, Ciutadans va votar en contra de la moció per respectar la presumpció d’innocència. “Actuem com a jutges i no com a polítics, ja que sols ens basem en una investigació periodística i ni tan sols policial”, va explicar la regidora del grup, Estefanía Muñoz.

 

Agraïments

En l’apartat d’Informes de presidència, l’alcalde de Vacarisses va voler agrair la tasca de totes les persones que han estat en primera línia aquest mes de setembre, especialment a tot el personal dels centres educatius, “que han possibilitat el retorn a les aules”. També va oferir el suport de l’Ajuntament a la residència El Serrat, on s’ha detectat un brot de Covid-19, “que estan passant un tràngol i sabem que ho estan portant amb una gran professionalitat, i se’n sortiran”. Finalment, Masana va ressaltar la labor de la brigada municipal, oferint xifres: de les 102 ordres de treball rebudes aquest mes, se n’han executat 90.  • Ple ordinari de setembre.
  • Icone facebook
  • Icone email
  • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats