Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Es crea la Comissió de Gènere i Igualtat

1 d'abril de 2022


El seu objectiu és impulsar i supervisar el desplegament del primer pla intern d’igualtat de l’Ajuntament de Vacarisses

 

El ple d’ahir, celebrat de nou en format presencial, va aprovar per unanimitat la creació de la Comissió de Gènere i Igualtat de l’Ajuntament de Vacarisses, amb l’objectiu d’impulsar i supervisar el desplegament del I Pla Intern d’Igualtat 2022-2024. La regidora de Polítiques de Gènere, Júlia Carbó, va explicar que la funció principal de la comissió és tirar endavant les accions que inclou el pla i va destacar la importància que hi estiguin representades totes les àrees i departaments de l’Ajuntament perquè la seva aplicació sigui transversal.

 

Desestimació del recurs del Grup Hera pel conveni amb l’Ajuntament

L’últim ple de 2021 va aprovar per unanimitat la declaració de disconformitat sobre la comunicació de caducitat del conveni urbanístic signat al 2007 entre l’Ajuntament de Vacarisses i el Grup Hera pel desenvolupament de la finca de Coll Cardús, on s’ubica l’abocador. El document inclou l’aplicació d’un cànon per l’activitat de dipòsit. El ple d’ahir va desestimar el recurs de reposició interposat pel Grup Hera contra l’acord de l’Ajuntament i va decidir requerir de nou el compliment de les determinacions establertes al conveni quant al pagament del cànon. Tots els grups municipals van votar a favor d’aquesta desestimació, excepte Ciutadans (Cs), que es va abstenir.

 

Pacte pel clima i l’energia

La Comissió Europea va posar en marxa, l’any 2008, el denominat Pacte dels Alcaldes pel clima i l’energia, una de les iniciatives més ambicioses de participació ciutadana en la lluita contra l’escalfament de la Terra. I és que el Pacte va néixer després d’un procés no formal de consultes amb diverses ciutats europees. Amb aquest, es va establir el compromís d’aconseguir els objectius comunitaris de reducció de les emissions de CO2, mitjançant actuacions d’eficiència energètica i relacionades amb les fonts d’energia renovables. L’Ajuntament de Vacarisses s’hi va adherir al 2011 i al 2016, i ho reafirma ara unànimement amb l’actualització dels objectius del pacte, que hi afegeixen l’adaptació climàtica. Tal com va explicar el regidor d’Eficiència Energètica, Albert Salamé, la voluntat és assolir “la neutralitat en emissions de CO2 al voltant de 2050”.

 

Moció pel dret d’autodeterminació del poble sahrauí

Les dues mocions del ple d’ahir van ser presentades per ERC. La primera, explicada per l’alcalde de Vacarisses, Antoni Masana, denuncia “la traïció del govern espanyol al poble sahrauí, l’únic que no va aconseguir la independència després del procés de descolonització de l’Àfrica”, i dona suport al Frente Polisario, “en la seva lluita per l’alliberament de la República Àrab Sahrauí Democràtica”. Per tot plegat, la moció, aprovada per unanimitat, demana al govern de l'Estat espanyol rectificar immediatament el seu posicionament favorable a un pla d'autonomia del Sàhara Occidental i se li sol·licita tenir una actitud proactiva vers la realització d’un referèndum d'autodeterminació. El text, a més, insta el Parlament de Catalunya a constituir l'Intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara, que continua sense activar-se tot i haver estat en funcionament les darreres legislatures.

 

Moció en defensa del cànon de residus de Catalunya

La darrera moció va donar suport al cànon de residus de Catalunya, sumant l’Ajuntament de Vacarisses al manifest en la seva defensa impulsat per diferents institucions, entitats i personalitats. Així, es demana que es modifiqui l’articulat de la recent aprovada Ley de Residuos y Suelos Contaminados para una Economía Circular, de manera que els cànons establerts en aquesta només s’apliquin a aquelles comunitats que no disposin d’un impost amb les mateixes característiques. El regidor de Medi Ambient, Pere Casas, va alertar que la nova llei “posa en risc el model català perquè suposa retrocedir en un camí d’èxit de fa dues dècades, sense el qual no s’entendria la recollida selectiva”. Es calcula que, a Vacarisses, l’aplicació de la llei comportarà la pèrdua de 180.000 euros d’ingressos. Totes les formacions del consistori van donar suport al cànon català, excepte UIPV i Movem Vacarisses, que es van abstenir. Salvador Boada, d’UIPV, va justificar-ho pel seu “desconeixement sobre com ha quedat la llei”. La regidora de Movem, Clara Fuster, també va argumentar el seu vot: “El text de la moció està desactualitzat perquè la llei ja està aprovada i anem tard”. L’alcalde de Vacarisses va confirmar el decalatge per haver registrat la moció la setmana anterior, però “la llei es pot modificar”, va afegir.

 

Agraïment a la solidaritat de Vacarisses amb les famílies ucraïneses

En l’apartat d’Informes de Presidència, Masana va mostrar el seu agraïment a les famílies vacarissanes que estan acollint les 28 persones ucraïneses que han arribat fins ara al municipi, fugint del conflicte amb Rússia. Entre aquestes, hi ha 12 menors i 6 ja s’han escolaritzat als centres públics de primària. L’alcalde de Vacarisses va anunciar la previsió d’organitzar una recepció en breu perquè aquestes persones es puguin conèixer entre elles.

 

*La regidora del PSC, Concepción Miranda, va excusar la seva absència per motius laborals.

 

   • Ple de 31 de març de 2022
  • Icone facebook
  • Icone email
  • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats