Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

S’aprova el pressupost municipal per a 2022

27 de desembre de 2021


Amb un import total de poc més de 10 milions d’euros, l’equip de govern aposta per la cultura, el medi ambient, la igualtat i els drets socials

 

El passat dijous al vespre es va celebrar el darrer ple de 2021 de l’Ajuntament de Vacarisses. A causa de les xifres de contagis per Covid-19, que han anat augmentant les últimes setmanes, es va tornar al format de la videoconferència.

 

El punt principal de l’ordre del dia va ser l’aprovació del pressupost municipal per a 2022, d’un import total de 10.030.605,85 , quasi mig milió més que el de l’any passat. L’alcalde de Vacarisses, Antoni Masana, va resumir que l’equip de govern pretén continuar amb les polítiques engegades fa uns quants anys, consolidant els Serveis Socials, amb una partida prioritària de 300.000 .

 

Un dels augments més considerables, un 55%, es dona en Polítiques de Gènere, amb diners destinats als Punts Lila, a accions del recent aprovat Pla intern d’igualtat i a l’actualització del Protocol per a la prevenció i abordatge de possibles situacions d'assetjament a l'Ajuntament de Vacarisses.

 

La de Medi Ambient és una de les partides més elevades, amb uns 375.000 €, per consolidar la nova Oficina de Biodiversitat i Emergència Climàtica (OBEC) i mantenir el conveni amb la UPC per al seguiment i control de les pudors de Collcardús. Quant a les inversions de l’àrea, s’instal·laran llums led a Els Caus, El Palà i la part alta de Can Serra; una caldera de biomassa a l’escola bressol El Xic i a l’escola Font de l’Orpina; plaques fotovoltaiques a l’escola Pau Casals, i un nou punt de càrrega per a vehicles elèctrics al pàrquing municipal. Altres inversions pressupostades inclouen la millora de la xarxa de subministrament d’aigua i l’asfaltat de carrers.

 

La regidoria amb majors despeses és la d’Educació, amb gairebé un milió i mig d’euros. L’any que ve s’incrementarà l’oferta de cursos d’anglès i se seguirà dotant les escoles de vetlladores i vetlladors.

 

Quant a Joventut, es continuarà apostant per la prevenció de riscos en l’oci nocturn i el respecte pel descans veïnal, a més d’impulsar l’organització d’un camp de treball estiuenc sobre medi ambient per a joves d’entre 16 i 18 anys.

 

Finalment, Masana va valorar les aportacions del PSC al pressupost, en matèria d’aigua, manteniment de carrers i d’altres, i va recordar que s’havia convidat també la resta de grups municipals a participar-hi per millorar-lo.

 

Precisament, el PSC va ser l’única formació que va donar suport als pressupostos de 2022, ja que “els compromisos adquirits es desenvolupen”, va argumentar la regidora socialista Concepción Miranda.

 

Ciutadans va abstenir-se per considerar massa elevat el pressupost destinat a algunes partides, com a la Festa de la Vaca.

 

La resta de grups municipals van posicionar-s’hi en contra. Des d’UIPV, Salvador Boada, va demanar més concreció, sobretot en les inversions, i va criticar la quantitat de modificacions pressupostàries fetes enguany. A més, va demanar que, “ara que hi ha ingressos importants, quasi com al 2008, caldria posar tots els mitjans per acabar les urbanitzacions sense clavegueram”.

 

Pedro Serna, de Veïns per Vacarisses, va valorar el pressupost com “un greuge comparatiu entre el nucli i les urbanitzacions”, argumentant que les partides que més disminueixen són Seguretat ciutadana i Mobilitat territorial, “precisament, les que més fan servir les persones que viuen allunyades del nucli”. Masana va puntualitzar que els equipaments del nucli els fa servir tothom i va lamentar: “Aquest discurs va a buscar la confrontació entre el veïnat amb mentides”.

 

Des de Movem Vacarisses, Clara Fuster, va explicar el seu vot contrari per la manca d’informació i imports que no comparteixen, com l’augment, “força elevat”, de Cultura, festes i patrimoni, o la disminució de Parcs i jardins. “Ha anunciat els titulars, però no ha detallat res”, en referència a l’alcalde, qui li va recordar no haver formulat cap pregunta a la comissió informativa ni a ell ni a la interventora.

 

Disconformitat en la caducitat del conveni amb el Grup Hera

Un altre punt que es va debatre al ple de desembre i que es va aprovar per unanimitat va ser la declaració de disconformitat sobre la comunicació de caducitat del conveni urbanístic signat al 2007 entre l’Ajuntament de Vacarisses i el Grup Hera pel desenvolupament de la finca de Coll Cardús, on s’ubica l’abocador. El document inclou l’aplicació d’un cànon per l’activitat de dipòsit. A partir d’un informe jurídic, es requereix al Grup Hera el compliment de les determinacions establertes al conveni quant al pagament d’aquest cànon. “Pensem q el conveni té validesa jurídica i que l’abocador ha d’arribar a la morfologia i les tones necessàries, sense més opcions per seguir creixent”, va considerar l’alcalde del municipi.

 

Suport al model d’escola i la llengua catalana

L’única moció presentada al ple de dijous va ser de la mà d’ERC, en contra del recent aval del Tribunal Suprem a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliga tots els centres educatius catalans a impartir en castellà un mínim d’un 25% de les classes. La regidora d’Educació, Paola Moral, va llegir el manifest de la plataforma Somescola, així com els acords de la moció, com “fer una crida al conjunt de la societat catalana a mobilitzar-se per defensar el model educatiu català” i “reforçar el treball conjunt per a consolidar-lo, protegir-lo i millorar-lo”. El text denuncia “la intromissió dels tribunals en contra de l’ús de la llengua”, a més d’“una llarga tradició de persecució i marginació del català per part de l’estat espanyol”. El PSC i Cs van votar-hi en contra. La regidora socialista va voler deixar clar que la seva formació defensa el català com a llengua vehicular a l’escola, però “creiem que no hem de qüestionar els jutges”. Des de Cs, Estefanía Muñoz, després de remarcar no estar en contra de l’escola en català, va donar suport a la sentència del TSJC, ja que, sinó, “els castellanoparlants estan en clar desavantatge”.

 



  • Ple ordinari de desembre de 2021

Documentació adjunta

  • Icone facebook
  • Icone email
  • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats