29 de maig de 2019
“És un orgull veure el reconeixement d’un poble a la persona que va veure nàixer gran part dels vacarissans”
Veïnes i veïns de Vacarisses han escollit el nom de la llevadora Amàlia Utset per a la plaça reformada del C/ Rossinyol. Per saber més sobre la importància d’aquesta professió, a vegades poc valorada, hem conversat amb l’actual llevadora del CAP de Vacarisses, Inés Zapico.
Abans de res, quina és la tasca d’una llevadora?
La llevadora és la professional que acompanya la dona al llarg de la seva vida sexual i reproductiva, encara que, segurament, molts la vinculen principalment amb el procés del part. El cert és que les funcions de la llevadora abasten des de l’anticoncepció, la sexualitat, el control de l’embaràs, la menopausa, la lactància i, per suposat, l’atenció al part.
Per què vas escollir aquesta professió?
El cert és que mai havia pensat ser llevadora ni m’havia interessat el món de la maternitat fins que, per primera cop, vaig estar present en un part. El fet de contemplar la força de les dones, l’emoció del moment, les cares dels pares que reben el seu fill... El cert és que no vaig poder evitar contagiar-me d’aquell ambient. Des d’aquell moment, vaig saber que volia ser llevadora, i no he pogut fer una millor elecció.
Últimament, es parla sovint de violència obstètrica i els drets de les dones en el moment del part. Què n’opines com a professional?
La violència obstètrica és una realitat, present encara en el nostre entorn. Partim d’una concepció medicalitzada del part (que, realment, és un procés fisiològic), però que, durant molts anys, hem tractat com una malaltia. Poc a poc, les coses van canviant, recuperant la fisiologia del procés, respectant més els temps i les preferències de les dones; però, tot i això, queda molt per fer. Una part molt important del meu treball considero que és informar les dones, dotar-les de tota la informació disponible perquè prenguin les seves pròpies decisions i que siguin capaces de decidir què volen i què no en el seu part, sempre des de l’evidència científica. No hem d’oblidar que les dones són les protagonistes el dia del part i elles tenen l’última paraula.
Quan ens referim a la vostra professió, parlem sempre en femení. Com està evolucionant la incorporació d’homes llevadors?
La presència d’homes a cada promoció va en augment a mesura que passen els anys. És cert que la nostra professió històricament ha estat lligada més al sexe femení, però cada cop és més freqüent que homes decideixin realitzar aquesta especialitat. És curiós que, en àmbits com la ginecologia, està totalment acceptada la presència d’ambdós sexes, però, en canvi, la població encara veu amb recel que el seu llevador sigui un home. Hem de canviar aquesta mentalitat; homes i dones estan capacitats per igual; suposo que és qüestió de temps...
Hi ha molts professionals que acompanyen la dona durant l’embaràs i el postpart i, molt cops, les llevadores sou les més oblidades, tot i que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) us considera imprescindibles per a un part normal. Creus que manca un major de reconeixement de la vostra feina?
La llevadora es el professional per excel·lència encarregat d’acompanyar i atendre les dones en un procés de part normal. S’ha demostrat (segons la Guia d’Atenció al Part Normal de l’OMS) que l’atenció del part por part de la llevadora redueix la necessitat d’anestèsia i episiotomia, augmenta la taxa de part vaginal espontani i les dones tenen major sensació de control i èxit amb la lactància materna. Avui dia, la nostra professió es veu afectada per un excessiu control mèdic de l’embaràs i per l’intrusisme professional que existeix en tot allò que rodeja la maternitat. Molts cops, degut als interessos econòmics que rodegen l’àmbit materno-infantil, algunes persones intenten abordar processos per a què no estan capacitades professionalment, posant en perill la salut de les dones i els nadons. És important que la població conegui tots els aspectes que abasta la nostra professió i que la llevadora sigui el professional de referència en el procés de maternitat i criança.
Precisament, la població de Vacarisses ha escollit el nom d’una llevadora del municipi per a una nova plaça. Com ho valores?
Vaig assabentar-me de la notícia de la mà d’una de les meves companyes del CAP de Vacarisses i no va poder fer-me més il·lusió. És un orgull veure el reconeixement per part d’un poble a la persona que probablement va veure nàixer gran part dels vacarissans. Una frase diu que la forma en què els recent nascuts arriben al món determina la societat de demà; jo no vaig conèixer l’Amàlia, però estic segura que va fer un treball estupend.
En el cas del CAP de Vacarisses, quins serveis oferiu a les embarassades?
Actualment, al CAP de Vacarisses, es realitzen el control dels embarassos de risc baix i mitjà i totes les proves necessàries per comprovar el seu correcte desenvolupament (exceptuant les ecografies, que es realitzen a Manresa).
Sabem que esteu treballant en crear un grup de lactància i traslladar els cursos de preparació del part a La Fàbrica (ara tenen lloc a Monistrol)...
Actualment, s’ofereixen classes de preparació al part a Monistrol, però estem duent a terme un projecte per poder oferir-les aquí a Vacarisses. El postpart és el gran oblidat… gran part de la informació i atenció sanitària va orientada a l’embaràs i al part, quan el postpart sol ser l’etapa de major complexitat. És per això que també està en projecte la creació d’un grup de postpart, lactància i massatge infantil, obert a qualsevol mare que ho desitgi (independentment de l’edat del nadó) i que serveixi com a punt de trobada per obtenir informació professional i la creació d’una xarxa de suport entre elles. No dubteu demanar informació si hi esteu interessades!
Qüestionari vacarissà
Un lloc de Vacarisses: L’Obac Vell
Un record vacarissà: Sols porto un any aquí!
Una activitat vacarissana: La penjada de l’estrella de Nadal a El Cingle, juntament als meus companys d’Eskalavaka
Una millora per al municipi: Una millor promoció i cura de l’entorn natural
Un llibre: Caribán y la bruja, de Silvia Federici
Una pel·lícula: Persépolis
Un personatge de ficció: Lola Vendetta
Un personatge real: Ana Isabel García Llorente (Gata Cattana)
Un plat: Sípia amb patates
Relació directori