Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Informació d'interès

La vespa asiàtica

30 de novembre de 2020


La vespa asiàtica és una vespa invasora de mida semblant a l’autòctona, però no és una espècie més verinosa ni més agressiva. Potser la seva picada és una mica més dolorosa, però en general, cal actuar com faríem amb qualsevol vespa o abella. Així, si som davant d’un niu i les vespes se senten amenaçades, ens poden atacar molts exemplars alhora. Per tant, el més prudent és no apropar-s’hi i, sobretot, no manipular-lo.

 

Per què és una espècie preocupant?

El principal perill de la vespa asiàtica és per als altres insectes del nostre ecosistema, especialment les abelles de la mel, de les quals s’alimenta. La proliferació de la vespa asiàtica té un efecte indirecte sobre la pol·linització de les plantes conreades i de la flora silvestre que també acaba afectant la producció de mel, de cera i d’altres productes apícoles.

 

He d’anar en compte si…

Els col·lectius que han d’anar més en compte són:

 • Persones al·lèrgiques
 • Professionals de l’apicultura
 • Persones que treballen en tasques de jardineria, treballs forestals i agricultura
 • També cal ser prudent quan es fan treballs de jardineria a casa

Què faig si em pica una vespa asiàtica?

Cal actuar de la mateixa manera que ho faríem amb una picada o mossegada de qualsevol insecte. En el cas que sigui vespa asiàtica (cal identificar-la prèviament), hem de trucar al 061 si:

 • Tenim més d’una picada o s’han produït dins la boca.
 • Tenim al·lèrgia o no ho sabem.

On fan els nius les vespes?

Les vespes asiàtiques fan dos tipus de nius: els primaris (més petits i resguardats de la pluja) i els secundaris (molt més grans i, generalment, en un lloc elevat, però també es poden trobar a nivell de terra).

 

Nius primaris o embrionaris

A la primavera, les reines que han passat l’hivern amagades inicien una nova colònia, construint petits nius, dins els quals la reina cria les primeres vespes obreres, que seran les que, més endavant, després de l’estiu, construiran el niu secundari o definitiu. Aquests nius es poden trobar en cornises de teulades, garatges, porxos o apiaris abandonats, i, per tant, en llocs habitats.

 

Nius secundaris

Són com una gran bola de paper i poden arribar a fer més de 60 centímetres de diàmetre. Normalment, els construeixen a les branques més altes dels arbres, però també es poden trobar en edificacions abandonades o, fins i tot, a terra.

 

Què faig si trobo un niu de vespa asiàtica?

Quan es detecti un niu nou a qualsevol comarca o un exemplar de vespa asiàtica en aquelles comarques on no s’havia detectat ni comprovat la seva presència, s’ha de comunicar al cos d’agents rurals on es centralitza la informació. Es pot fer al correu velutinacar@gencat.cat o al telèfon 93 561 70 00. També és recomanable informar-ne l’Ajuntament.

Per tal d’evitar el risc de picades, es recomana eliminar els nius mitjançant una empresa especialitzada:

 • Si el niu es troba en un edifici privat, cal que el propietari contracti aquest servei a una empresa de control de plagues.
 • Si el detecteu a la via pública o en espais que poden suposar un perill (escoles bressol, etc.), l’Ajuntament o el cos d’agents rurals s’encarregaran d’eliminar-lo.

Per tal de minimitzar els efectes sobre l’apicultura, la biodiversitat i la salut de les persones, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha elaborat un protocol amb l’objectiu de minimitzar els danys causats per aquesta nova espècie. Excepcionalment, el Cos d’Agents Rurals pot col·laborar en la retirada i eliminació de nius. Aquells nius que es detectin al medi natural i no comportin perill per a les persones, en cas que calgui la seva destrucció i retirada, la gestió serà assumida i anirà a càrrec del propietari del terreny agrícola o forestal mitjançant la contractació d’un servei especialitzat.

 

Què puc fer perquè no vinguin a casa?

No hi ha cap mètode per evitar la presència de vespes a casa nostra. A més, no es recomana la instal·lació de trampes amb líquid atraient. Aquest mètode no és gens selectiu i les trampes atrapen moltíssimes altres espècies d’invertebrats. D’altra banda, qualsevol acció de captura dins d’un espai natural ha de tenir l’autorització de l’òrgan competent. • Vespa asiàtica
 • Com puc identificar una vespa velutina?
 • No ens confonguem amb les vespes.
 • Vespa asiàtica
 • Icone facebook
 • Icone email
 • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats