26 de juliol de 2024
Aquesta permetrà sancionar econòmicament aquelles activitats, industrials i no industrials, que generin olors i molèsties a la població
El ple de juliol de l’Ajuntament de Vacarisses, celebrat ahir al vespre, va aprovar inicialment una ordenança per regular, prevenir i corregir la contaminació odorífera al nostre municipi. El regidor d’Acció Climàtica, Eficiència Energètica i Biodiversitat, Aitor Piqueras Rodes, va explicar que la nova ordenança permetrà sancionar econòmicament aquelles activitats, industrials i no industrials, que generin olors i molèsties a la població. Així, després de la corresponent inspecció, es podran imposar multes de diferents rangs, segons els valors d’immissió. Només Vox va oposar-se a aquesta mesura.
Es delega al Consell Comarcal el tractament d’alguns residus
El ple d’ahir va aprovar delegar el tractament de les fraccions orgànica, resta i voluminosos al Consell Comarcal del Vallès Occidental. Tal com va explicar Piqueras, l’objectiu és donar compliment a la Llei 7/2022, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, i “avançar cap a una fiscalitat més justa i transparent a tots els municipis de la comarca”. Això ajudarà l’Ajuntament de Vacarisses a aplicar l’anomenada “taxa justa”, segons el volum de residus generats i/o la correcta utilització del servei, a partir de 2025. El regidor d’Acció Climàtica va afegir que aquesta delegació comarcal suposa, a més, un estalvi econòmic en la gestió de residus. Aquesta proposta va rebre el suport de tots els grups municipals, excepte La Voz de Vacarisses, que va abstenir-se i Vox, que va votar-hi en contra.
Cessió de quotes per participar de les instal·lacions solars fotovoltaiques municipals
Un altre punt de l’ordre del dia que es va debatre al ple de juliol va ser la taxa per regular la cessió temporal de quotes de participació de les instal·lacions solars fotovoltaiques municipals, ubicades, fins ara, al poliesportiu, l’escola Pau Casals i la pèrgola de la piscina. D’aquesta manera, l’Ajuntament de Vacarisses podrà posar una part de la potència generada a disposició de la ciutadania que visqui entorn un radi de 2 quilòmetres d’aquests equipaments. Tal com va detallar Piqueras, a canvi d’una quota anual de 50 euros, qui formi part de la Comunitat Energètica del nostre municipi rebrà l’energia generada d’1 kWp i el conseqüent estalvi directe en la factura, que es preveu de fins a 250 euros l’any. A més, també s’oferirà un assessorament tècnic individualitzat per millorar l’eficiència energètica de les llars. Aquesta va ser l’única proposta del ple d’ahir acceptada per unanimitat.