Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Millores en carrers i equipaments

1 d'octubre de 2021


El ple de setembre de l’Ajuntament de Vacarisses aprova la modificació de crèdits per finançar diverses actuacions, a més de dotar de més pressupost partides que s’havien esgotat

 

El primer ple de l’Ajuntament de Vacarisses després de l’estiu, celebrat ahir per videoconferència, es va centrar en la modificació de crèdits per realitzar determinades actuacions. D’una banda, s’ampliarà el pressupost de partides que s’havien esgotat i que van destinades al manteniment de camins i de la xarxa de subministrament d’aigua potable. De l’altra, es realitzaran inversions per asfaltar carrers, condicionar la pista de petanca de Torreblanca I, instal·lar tancaments al camp de futbol municipal i reforçar i ampliar les aplicacions informàtiques del consistori. En total, s’hi destinaran 86.000 euros, finançats amb el romanent de Tresoreria. A més, es transferiran 57.200 euros, procedents del fons de contingència per fer front a la crisi de la Covid-19, a despeses de neteja i desinfecció, i d’adquisició de material i contractació de personal vinculades a la pandèmia.

 

Els dos punts de l’ordre del dia que incloïen aquestes propostes es van aprovar amb els vots d’ERC i el PSC, mentre que la resta de grups van abstenir-se. Des d’UIPV i Veïns per Vacarisses (VxV), es van consultar un seguit de dubtes i, des de Movem, Clara Fuster va criticar «la manca de planificació i d’informació clara i suficient per saber realment què votem». En aquest sentit, l’alcalde del municipi, Antoni Masana, va recordar la funció de les comissions informatives i d’Intervenció per poder preguntar, així com que el romanent va destinat, precisament, a les partides que s’esgoten.

 

Acollida i asil de persones afganes

Les dues mocions del ple d’ahir van ser presentades per ERC. La primera condemnava la presa de poder de l’Afganistan per part dels extremistes talibans. Per aquest motiu, es va demanar a l’estat espanyol protegir les persones que fugen del país perquè la seva vida corre perill, a més d’intensificar les accions diplomàtiques perquè en puguin sortir. També es va sol·licitar atendre la petició del Govern de la Generalitat d’obrir un contingent per poder gestionar l’acollida des de Catalunya. De fet, el mateix Ajuntament de Vacarisses ofereix suport local i reclama que es transfereixin els recursos econòmics necessaris per a un acolliment amb les màximes garanties. En aquest sentit, Masana va explicar que ahir, precisament, es va rebre l’agraïment de la Generalitat per aquest oferiment. La moció d’ERC també defensa «una política de fronteres en l’àmbit europeu que avantposi els Drets Humans i el compliment dels acords internacionals», i requereix «la finalització immediata dels acords per a la venda d’armament a tercers països que donen suport polític i material al règim talibà, com en el cas de l’estat espanyol». UIPV i Ciutadans van votar a favor de la moció presentada per ERC i la resta de grups van abstenir-se, coincidint en estar d’acord amb el contingut i el fons de la moció, però no amb la forma de redactar-la.

 

Crida a la mobilització per l’increment de preus de l’electricitat

L’altra moció que va presentar ERC va ser com a resposta a l’escalada dels preus de l’electricitat en els darrers mesos. «Les mesures adoptades fins ara són clarament insuficients i només generen més beneficis per a les grans empreses elèctriques, on hi ha col·locats els exministres», va criticar el regidor d’Eficiència Energètica, Albert Salamé, qui va recordar, a més, una problemàtica específica de Vacarisses, pendent, des de fa 2 anys, de la connexió elèctrica per al pou de Torreblanca. Per tot plegat, s’insta el govern de l’Estat a «reestructurar l’actual model energètic, definint nous mecanismes de control públic, lliure d’oligopolis i amb un sistema de preus just, equitatiu, competitiu, sostenible ambientalment i transparent». També se l’insta a «ampliar la cobertura del bo social per tal de reduir la càrrega a les famílies més vulnerables en episodis d’escalada de preus», a més de posar a disposició de la ciutadania un punt d’informació sobre aquest i altres ajuts existents per fer front a la pobresa energètica i promoure la instal·lació de sistemes d’autoconsum energètic basat en energies renovables, aplicant bonificacions. Així mateix, se sol·licita al govern espanyol «un fons extraordinari en favor dels ajuntaments per tal de cobrir l’increment de sol·licituds que estan rebent els serveis socials». Per la seva part, l’Ajuntament es compromet a executar actuacions d’estalvi energètic en els equipaments municipals, facilitar els projectes d’autosuficiència energètica a empreses i ciutadania i promoure la sobirania energètica. Finalment, es va fer una crida a participar en la convocatòria contra l’increment del preu de la llum Desconnecta de les elèctriques!, sumant-se a l’apagada del proper 8 d’octubre, entre les 22 i les 22.30 h. Davant la petició de Movem i UIPV, es va afegir l’acord d’instar el Govern de la Generalitat a crear una agència pública d’energia, en cas de ser factible. Un cop acceptada aquesta esmena, la moció va tirar endavant només amb l’abstenció de VxV i el PSC. El regidor Pedro Serna va expressar que, «amb mocions d’aquesta mena, es dona un pas molt petit» i la regidora socialista, Concepción Miranda, va aclarir que «el govern ja ha anunciat més mesures de xoc», a més de recordar que es tracta d’un «problema internacional, que afecta altres països del nostre entorn».

   • Ple ordinari de setembre.
  • Icone facebook
  • Icone email
  • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats