Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

S’aproven els pressupostos de 2021

27 de novembre de 2020


Amb un increment de 163.000 euros i un import total de 9.525.000, estan condicionats per la situació actual de pandèmia

 

Al penúltim ple ordinari de l’any, celebrat ahir al vespre per videoconferència, es va debatre la proposta de pressupostos de l’Ajuntament de Vacarisses per a 2021. Amb un import total de 9.525.000 euros i un endeutament baix del 21%, l’alcalde de Vacarisses, Antoni Masana, va qualificar-los de “realistes i prudents”, tenint en compte la situació actual de pandèmia. Precisament, respecte als pressupostos de l’any passat, s’incrementen en 163.000 euros, mentre que la despesa ordinària disminueix en no comptabilitzar alguns ingressos d’equipaments per si s’han de suspendre activitats. També en relació a la Covid-19, es reserven 150.000 euros en un fons de contingència per disposar-ne si cal, a l’igual que el romanent de Tresoreria no utilitzat enguany. A banda, no s’han comptabilitzat els ingressos procedents del Fons de Cooperació Local de la Generalitat (uns 140.000 euros) ni els de la Diputació de Barcelona per lluitar contra la crisi. Pel mateix motiu, la partida de Serveis Socials augmenta un 5,1%, amb l’objectiu de continuar donant suport a les famílies vulnerables i que més estan patint les conseqüències de la crisi actual.

 

La partida amb major increment, un 25%, és la de Seguretat Ciutadana, per la construcció d’una comissaria de la Policia Local a la zona del Polígon Industrial de Can Torrella, “un espai central per donar cobertura més ràpidament als nuclis habitats”, va argumentar l’alcalde vacarissà, qui també va puntualitzar que els 140.000 euros del pressupost s’havien de complementar amb una ajuda de la Diputació. 15.000 euros de la mateixa partida es destinaran a instal·lar més càmeres de vigilància per cobrir totes les entrades i sortides de Vacarisses. D’altra banda, un 31% de les inversions (185.000 euros) serà per millorar l’espai públic, destacant l’asfaltat de vies de diferents urbanitzacions.

 

També s’incrementa la partida de Medi Ambient, en un 7%, especialment per elaborar un estudi continuat de 4 anys sobre les partícules de pudors que emet l’abocador de Coll Cardús, amb la finalitat de “donar tranquil·litat al veïnat”, va explicar Masana.

 

En la seva intervenció, l’alcalde també va remarcar els 60.000 euros per als pressupostos participatius, un procés en què la ciutadania decidirà on invertir aquests diners. Aquest ja es troba en la segona fase, en què s’està valorant si les 35 propostes rebudes compleixen tots els requisits tècnics i, per tant, poden sotmetre’s a votació.

 

Masana va finalitzar l’explicació dels pressupostos demanant “la màxima responsabilitat a tots els grups municipals per combatre la pandèmia i la crisi derivada, amb totes les garanties necessàries”.

 

Els pressupostos de 2021 es van aprovar amb el suport del PSC. L’alcalde de Vacarisses va destacar les aportacions del grup en matèria d’aigua i estalvi energètic. Uns 40.000 euros s’invertiran en la millora de la xarxa d’aigua, completant la cartografia de les canonades pendents i la reposició de les de Can Serra, entre altres accions. Una altra aportació de la formació socialista és la substitució de l’enllumenat de la part superior del nucli habitat de Can Serra per tecnologia led (15.000 euros, ampliables a 80.000 amb el proper romanent). La regidora del PSC, Concepción Miranda, va voler mostrar el seu agraïment a l’equip de govern: “Hem intentat ser constructius i fer propostes sensates, que han estat escoltades i incorporades”. “És important que els pressupostos s’aprovin pel bé del municipi”, va assegurar.

 

Veïns per Vacarisses (VxV) i Ciutadans (Cs) van abstenir-se. El regidor Pedro Serna, de VxV, va remarcar que els pressupostos, que va titllar de “continuistes”, incloïen moltes propostes del programa de la seva formació, com el local de la comissaria o un pàrquing per a autocaravanes. Tot i això, va considerar que en calia una explicació més detallada. En un mateix sentit es va pronunciar la regidora de Cs, Estefanía Muñoz, lamentant el poc temps per revisar el document, així com la manca d’accions relatives a mocions presentades pel seu grup i aprovades pel ple.

 

En canvi, UIPV i Movem Vacarisses (MV) van votar en contra de la proposta de pressupostos. Des d’UIPV, Salvador Boada, va tornar a referir-se a la manca d’informació: “Les coses s’expliquen a mitges, amb mitges veritats i mitges mentides”. El grup, a més, va mostrar el seu desacord amb la ubicació de la nova comissaria i la manca d’aposta per afavorir encara més el reciclatge i de compromís per endegar les obres d’El Ventayol. Finalment, l’altre regidor d’UIPV, Josep Mª Gibert, va considerar que “alguns impostos s’haurien d’haver baixat puntualment”. Per la seva banda, la regidora de MV, Clara Fuster, va reiterar la falta de concreció en les diferents partides, així com la manca d’aposta en moltes àrees: “La legislatura avança, però no les propostes prioritàries”. Fuster, a més, va criticar les paraules de l’alcalde: “Recórrer al tema de la pandèmia és jugar amb mal gust”.

 

Davant d’això, Masana va voler aclarir que l’oposició havia rebut els pressupostos amb 15 dies d’antelació. D’altra banda, va recordar que s’està esperant la licitació per realitzar el projecte d’urbanització d’El Ventayol i, en el cas de La Creu, algunes al·legacions pendents. “Una reflexió: ara és el moment de fer una urbanització?”, va concloure el tema l’alcalde del municipi. En referència als impostos municipals, que s’han congelat, Masana va mostrar les seves desavinences amb UIPV: “Mai ens entendrem perquè volen fer veure a la ciutadania que les coses no valen res. El titular de baixar els impostos està molt bé, però és la cosa més demagoga que he sentit en un ple en molts anys. Baixem una taxa a tothom, independentment de la renda, afavorint encara més qui més té?”.

 

Adhesió a la pròrroga del II Pla de Polítiques de Gènere

El ple de novembre de 2016 va acordar adherir-se al II Pla de Polítiques de Gènere del Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVOC), tot responent al compromís institucional per treballar en favor de la igualtat de dones i homes i incidir i transformar les diferents dimensions de la desigualtat que persisteixen a la nostra societat. Aquest Pla ha vençut i el CCVOC està avaluant-lo per elaborar el Pla de Polítiques de Gènere 2021-2024, coincidint amb el nou Pla estratègic de polítiques de dones del Govern de la Generalitat, que també es publicarà l’any vinent. Mentrestant, el ple del CCVOC ha acordat prorrogar el II Pla fins al 30 de juny de 2021, a què també s’ha adherit l’Ajuntament de Vacarisses “per tal de continuar disposant d’una eina que orienti les accions en matèria de polítiques de gènere al municipi”.

 

Espai de treball per a l’organisme de gestió tributària de la Diputació de Barcelona

L’Ajuntament de Vacarisses té delegades en la Diputació de Barcelona les funcions de gestió i recaptació dels tributs i altres ingressos de dret públic. Per dur a terme les funcions encomanades, l’Ajuntament autoritza l’ús d’un espai de treball situat a la planta baixa de la Casa Consistorial, a partir de l’1 de gener de 2021. El moblament de l’espai i la dotació dels mitjans pertinents per prestar el servei aniran a càrrec del mateix Organisme de Gestió Tributària (ORGT). Com a compensació per les despeses generals que pot originar aquesta ocupació, l’ORGT abonarà 600 euros mensuals a l’Ajuntament.

 

Noves places a la Policia Local

Tal com va detallar ahir el regidor d’Organització Interna, Albert Salamé, des de la marxa del sergent de la Policia Local de Vacarisses, un caporal ha estat desenvolupant les funcions de cap de policia. Per regularitzar aquesta situació, al ple d’ahir es va presentar una proposta de modificació del catàleg de llocs de treball de l’Ajuntament. Tanmateix, la plantilla no augmenta, ja que la plaça creada és de caporal i no de sergent, que continuarà vacant. Per tot plegat, també quedarà vacant una plaça d’agent, que s’haurà de cobrir, a més de crear-ne una de nova en breu, tal com va avançar Salamé.

 

Moció de suport al poble sahrauí

Davant l’escalada de tensió que podria revifar el conflicte armat al Sàhara Occidental, el grup municipal d’ERC va presentar ahir una moció instant el Regne del Marroc a complir els acords internacionals i a retirar els seus efectius militars del Guerguerat. El text també fa una crida a la comunitat internacional per vetllar pel respecte i el compliment de la Resolució 690 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides del 29 d’abril de 1991, que inclou la realització d’un referèndum d’autodeterminació. A més, es demana a totes les administracions promoure un mecanisme d’observació i protecció dels drets humans de la població sahrauí, per preservar l’esperit pacífic, desmilitaritzat i democràtic en la resolució del conflicte. Igualment, se sol·licita la presa de mesures davant l’explotació il·legal dels recursos naturals per part del Regne del Marroc al Sàhara Occidental, i fer totes les gestions per alliberar els activistes sahrauís presos. Finalment, la moció d’ERC dona suport al poble sahrauí, tot participant i col·laborant en els diversos espais i les entitats locals que treballen en aquest sentit. La moció va tirar endavant, tot i les abstencions de PSC i Cs. “Els ajuntaments ja en tenim prou com per ocupar-nos de decisions internacionals. Hem d’emprar les energies en altres coses”, va afirmar Miranda. Des de Cs, Muñoz va justificar la seva abstenció perquè els acords de la moció són similars a les accions que ja s’estan treballant des de la seva formació.

 

Manifest pel Dia internacional contra les violències masclistes

El passat dimecres 25 de novembre es va commemorar el Dia internacional contra les violències masclistes i, des de l’Ajuntament de Vacarisses, es van organitzar diferents actes. Al ple d’ahir, la regidora de Polítiques de Gènere, Júlia Carbó, va llegir el manifest de condemna i rebuig de les violències masclistes.  • Ple ordinari de novembre

Enllaços relacionats

  • Icone facebook
  • Icone email
  • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats