Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Vacarisses aprova un protocol local per abordar les violències sexuals als espais públics d’oci nocturn

31 de juliol de 2020


Un altre dels punts aprovats al ple municipal d’ahir va ser la proposta d’ampliació del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac

 

El ple ordinari d’ahir al vespre va aprovar, per unanimitat, el protocol d’Abordatge de les violències sexuals als espais públics d’oci nocturn de Vacarisses. Aquest és el punt de partida d’una estratègia que s’anirà desenvolupant, amb l’objectiu que les persones que acudeixin als espais festius del municipi en puguin gaudir en igualtat d’oportunitats i llibertats.

 

“Ens ha semblat enriquidor acompanyar amb aquest protocol els Punts Lila de les festes majors”, va explicar la regidora de Polítiques de Gènere, Júlia Carbó. I és que el nou document pretén ser una eina útil d’estructuració o organització d’accions que permetin l’abordatge de les violències sexuals als espais d’oci nocturn, a través de la sensibilització i la coordinació de circuits específics per a les persones i agents que formen part de l’entorn festiu. A més, inclou una diagnosi que ha permès adaptar les estratègies proposades a la realitat de Vacarisses i que, alhora, ajudarà a la creació d’un futur pla d’abordatge integral de les violències sexuals.

 

El text ha estat elaborat en consonància amb el Protocol comarcal per un espai públic i contextos d’oci lliures de violències masclistes, del Consell Comarcal del Vallès Occidental, i segueix la línia de la declaració de Vacarisses com a municipi feminista al desembre, quan es va adherir al Decàleg per a la construcció de ciutats feministes i a la Carta Europea per a la Igualtat de Dones i Homes a la Vida Local.

 

Proposta per ampliar el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, gestionat per la Diputació de Barcelona i amb una superfície de 13.693,78 hectàrees, ocupa terrenys de dotze termes municipals, entre els quals hi ha Vacarisses, amb 4.050 ha dins el Parc. A la banda est i nord-est del municipi, hi ha continuïtat de la massa forestal no urbanitzada i amb enclavaments d’interès paisatgístic, social, geològic i per a la biodiversitat, que actuen com a connectors ecològics entre zones protegides. L’objectiu de l’ampliació seria augmentar i consolidar el nivell de protecció d’aquests espais, afavorint alhora que es beneficiïn dels programes de gestió i conservació, vigilància, prevenció d’incendis i de senyalització que la Diputació de Barcelona té establerts al Parc Natural, a més d’altres programes i/o ajuts que es puguin preveure des d’altres administracions. L’interès dels municipis per aquesta proposta es va materialitzar la tardor passada, amb les primeres reunions entre els cinc ajuntaments del sud del Parc: Castellar del Vallès, Matadepera, Terrassa, Vacarisses i Viladecavalls. Un cop aprovada la proposta, l’Ajuntament de Vacarisses instarà la Diputació de Barcelona a iniciar els treballs de preparació i formulació de l’ampliació del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Tots els grups municipals van votar-hi a favor, excepte UIPV, que es va abstenir per considerar-la “una proposta massa seriosa com per no consultar-la als propietaris afectats per la qualificació”. En aquest sentit, l’alcalde de Vacarisses, Toni Masana, va aclarir que es tracta només d’un punt de partida.

 

Manteniment de camins i carrers

Un altre dels punts de l’ordre del dia de la sessió ordinària de juliol va ser la modificació de crèdits per finançar amb romanent de Tresoreria el manteniment de camins i carrers de Vacarisses. En concret, es tracta d’una actuació per protegir el talús del camí de les Fonts de Torreblanca, amb l’objectiu de garantir la seguretat de la casa que hi ha construïda a sota i una part del mateix carrer. Segons un informe jurídic encarregat per l’Ajuntament, correspon a aquest fer-se’n càrrec com a propietari de la parcel·la. La intervenció tindrà un cost d’uns 48.000€, 31.000 dels quals finançats amb el romanent. La proposta va rebre el suport de tots els grups, menys UIPV, que va tornar a abstenir-se. Segons el regidor de la formació Salvador Boada, aquesta proposta s’havia de debatre a la Junta de Portaveus, però no es va fer. “Estem d’acord en que les despeses del carrer les ha de pagar l’ajuntament, però no la resta, que correspondrien als dos veïns afectats. No ho veiem clar”, va afegir.

 

Adjudicació del servei de menjadors escolars

El ple de maig va aprovar les clàusules de la licitació del servei de menjadors escolars dels centres públics de Vacarisses i de les activitats d’estiu organitzades per l’Ajuntament. La Mesa de contractació va proposar l’oferta presentada per Càtering Arcasa amb la Fundació Institut Pere Tarrés, la millor per la relació qualitat-preu, amb un import de 46.028 €, i que ahir va ser acceptada per unanimitat. El contracte tindrà una vigència de 2 anys, prorrogables fins a 3 anys més. El cost del servei per a usuaris/es permanents serà de 6,16 € a les escoles Font de l’Orpina i Pau Casals, de 3,82 € a les escoles bressol (sols l’àpat, sense monitoratge) i de 5,19 € a les activitats d’estiu. L’empresa que ho gestionarà es compromet a utilitzar productes amb certificació ecològica i peix fresc almenys un cop per setmana, així com a servir aigua tractada amb fonts d’osmosi remineralitzada. Altres millores seran l’aportació d’una peça de fruita de temporada per esmorzar i un descompte del 4% a germans/es, en el cas de les escoles de primària, i d’una xocolatada cada curs escolar a tots els centres.

 

Pacte per l’energia sostenible i el clima

La Comissió Europea ha posat en marxa el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i pel Clima (PAESC), una de les iniciatives més ambicioses com a mecanisme de participació de la ciutadania en la lluita contra l’escalfament de la Terra. El Pacte consisteix en el compromís de les ciutats i pobles adherits d’aconseguir els objectius comunitaris de reducció de les emissions de CO₂ mitjançant actuacions d’eficiència energètica, relacionades amb les fonts d’energia renovables. Així mateix, es planteja millorar la resiliència dels municipis front als impactes del canvi climàtic, reduint la vulnerabilitat als riscos amb mesures d’adaptació i mitigació.

 

Festes locals de 2021

El ple ordinari de juliol també va aprovar la proposta de festes locals per a l’any vinent: l’1 d’abril, que correspon al dijous de Setmana Santa, i el 28 de maig, coincidint amb la Festa Major Petita i Sant Felip Neri.  • Ple ordinari de juliol

Documentació adjunta

COMENTARIS

No hi ha comentaris.

Política de privacitat

L’informem que, d’acord amb el Reglament (UE) 679/2016, les seves dades seran incorporades en un fitxer propietat de l’Ajuntament de Vacarisses.

Aquestes dades seran utilitzades únicament amb la finalitat de donar resposta a la sol·licitud que ens heu remès.

Per a la seva tranquil·litat, l’Ajuntament de Vacarisses ha pres totes les mesures previstes en la citada normativa per garantir la confidencialitat i seguretat de les seves dades. Pot ampliar aquesta informació a l'apartat sobre protecció de dades de l'Avís legal.

En cas que vulgui exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació, oposició, supressió, limitació o portabilitat, ho podrà fer enviant un correu electrònic a l’adreça vacarisses@vacarisses.cat.


  • Icone facebook
  • Icone email
  • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats