Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Proposta per ampliar el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac

28 de juliol de 2020


En el cas de Vacarisses, es presentarà i es votarà al ple municipal de dijous vinent

 

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, gestionat per la Diputació de Barcelona, té actualment una superfície de 13.693,78 hectàrees i ocupa terrenys de dotze termes municipals situats en tres comarques diferents: el Bages, el Moianès i el Vallès Occidental. Vacarisses té 4.050 ha dins el Parc Natural. A la banda est i nord-est del municipi, hi ha continuïtat de la massa forestal no urbanitzada i amb enclavaments d’interès paisatgístic, social, geològic i per a la biodiversitat.

 

Són espais amb un gran valor natural i que actuen com a connectors ecològics entre zones protegides del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i el Parc de la Muntanya de Montserrat. El connector est aniria des de la Serra de Coll Cardús, el Mimó i l’Obaga del Puigventós direcció al Parc Natural Muntanya de Montserrat, mentre que el de la banda oest aniria començaria a Can Còdol, passant per Sanana, la Baixada de la Maciana, la Font del Gall i Les Comelles direcció a Montserrat.

 

Així doncs, un augment de la superfície qualificada com a Parc natural, incorporant espais fronterers situats fora del límit actual, permetria incorporar un territori de gran valor, on es desenvolupen processos ecològics essencials i amb un paisatge i hàbitats similars als que podem identificar a la resta del Parc. El valor d’alguns d’aquests espais ja ha estat reconegut anteriorment amb la seva inclusió dins el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) i la Xarxa Natura 2000, figures que ja inclouen una superfície major a la de l’actual parc.

 

A més, l’any 2010 es va aprovar el Pla especial de protecció del connector sud entre Sant Llorenç del Munt i Montserrat, dins el terme de Vacarisses. Altres ajuntaments vallesans també han promogut figures de protecció dels espais forestals situats al sud del Parc Natural.

 

L’interès dels municipis per la proposta actual d’ampliació es va materialitzar la tardor de l’any passat, amb les primeres reunions entre els cinc ajuntaments del sud del Parc: Castellar del Vallès, Matadepera, Terrassa, Vacarisses i Viladecavalls. L’objectiu és augmentar i consolidar, de manera definitiva, el nivell de protecció d’aquests espais, afavorint alhora que siguin beneficiaris dels programes de gestió i conservació, vigilància, prevenció d’incendis i de senyalització que la Diputació de Barcelona té establerts al Parc Natural, a més d’altres programes i/o ajuts que es puguin preveure des d’altres administracions.

 

Si la proposta tira endavant al ple ordinari de juliol, que se celebrarà dijous vinent, l’Ajuntament de Vacarisses instarà la Diputació de Barcelona a iniciar els treballs de preparació i formulació de l’ampliació del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, i a fer-ne la posterior tramitació a la Generalitat de Catalunya per a la seva aprovació.  • Sant Llorenç del Munt i l'Obac - El Cairat

Documentació adjunta

  • Icone facebook
  • Icone email
  • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats