Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Microcrèdits per a microempreses i persones autònomes

29 de maig de 2020


A través d’aquesta convocatòria, es vol fer front a despeses i perjudicis ocasionats per la crisi de la Covid-19

 

El ple ordinari de maig de l’Ajuntament de Vacarisses també es va celebrar per videoconferència i es va poder seguir en directe a través de Youtube. La principal proposta relacionada amb la Covid-19 va arribar des de la Regidoria de Promoció Econòmica, Desenvolupament Agrari i Indústria per aprovar les bases reguladores per concedir microcrèdits a microempreses i persones treballadores autònomes de Vacarisses afectades per la crisi actual.

 

A través d’aquesta convocatòria, “es vol fer front a despeses i perjudicis ocasionats pel tancament dels establiments i per restricció i/o suspensió de l’activitat”, va especificar la regidora Olga Serra. Les ajudes, d’un màxim de 3.000€, s’hauran de retornar en 4 anys com a màxim i amb un interès 0. S’estableixen dues línies, segons si l’activitat es desenvolupa totalment a Vacarisses o no.

 

L’import total que es podrà destinar a aquests microcrèdits és de 70.000€, procedents del Romanent Líquid de Tresoreria. Tant les línies d’ajuts com el seu finançament van ser acceptats per unanimitat de tots els grups municipals.

 

Subvencions per a llibres i material didàctic i informàtic

El ple de maig també va aprovar unànimement les bases per a l’atorgament de subvencions de l’Ajuntament de Vacarisses per a adquirir llibres de text i material didàctic complementari i informàtic per al curs escolar 2020-2021. Són les mateixes bases de cursos anteriors, però amb els imports actualitzats segons les dades dels centres educatius. La regidora d’Educació, Paola Moral, va indicar que l’única novetat és l’increment de l’ajuda per adquirir un portàtil, que passa de 85 a 90€.

 

Normativa d’ús dels sistemes d’informació de l’Ajuntament

També per unanimitat es va acceptar la Normativa d’ús dels sistemes d’informació de l’Ajuntament de Vacarisses, després de rebre el vistiplau dels delegats del personal del consistori. L’objectiu d’aquest document, que es farà arribar a tota la plantilla, és marcar directrius d’obligat compliment per a treballadors/es públics/iques en l’àmbit de la seguretat electrònica, tal com va explicar el regidor d’Organització Interna, Albert Salamé. La normativa regula diversos aspectes, com els recursos informàtics, les dades de caràcter personal, l’ús del correu electrònic o les garanties d’accés a la informació, entre d’altres.

 

Modificació d’ordenances fiscals

Un altre punt de l’ordre del dia d’ahir va ser la modificació d’algunes ordenances fiscals. D’una banda, la taxa d’escola bressol, per incloure-hi les activitats d’estiu, i la de l’Escola de Música i Dansa, per incorporar els tallers puntuals que ofereix l’equipament. L’altre canvi es deu als cursos d’anglès que s’iniciaran al setembre i que aniran adreçats a tota la població.

 

Padró d’habitants

Ahir al vespre, també es va aprovar la revisió numèrica del Padró Municipal d’Habitants de Vacarisses, a 1 de gener de 2020, amb el resultat de 6.867 persones, la xifra més elevada fins ara.

 

Moció per solucionar l’accés al carrer del Ginebrer

Una de les mocions presentades ahir va arribar de la mà del grup municipal de Veïns per Vacarisses perquè l’Ajuntament es comprometés a “donar solució amb caràcter d’urgència a la situació del carrer del Ginebrer de la urbanització de la Coma”, a causa d’una roca de grans dimensions que es podria desprendre. Aquesta moció s’havia de debatre al ple de març, però no va ser possible a causa de la Covid-19. Transcorreguts tres mesos, el regidor de VxV, Pedro Serna, va acceptar modificar alguns dels acords per adaptar-los a les accions ja empreses per l’Ajuntament, seguint recomanacions tècniques. Un cop es rebi l’autorització dels propietaris del terreny, es retirarà la part de la roca que està descalçada. L’altre acord pactat va ser estudiar com millorar l’accés al carrer. El PSC va ser l’únic grup municipal que s’hi va oposar. “L’informe no parla d’un perill imminent que requereixi tanta urgència. Estem d’acord en solucionar-ho, però d’una manera més adequada”, va argumentar la regidora socialista Concepción Miranda.

 

Moció per destinar els sous de regidores i regidors a la Covid-19

UIPV va presentar dues mocions al ple de maig, que van generar molta controvèrsia. La primera va ser la petició de destinar a la lluita pel coronavirus una mensualitat del sou de l’alcalde i de regidors i regidores. En concret, es va demanar que les retribucions econòmiques dels grups municipals de l'oposició del ple de març, que no es va celebrar, i de les comissions informatives corresponents al ple d’abril es dediquessin a adquirir tests de diagnòstic i material EPI “per a la protecció dels ciutadans de Vacarisses”. UIPV també va sol·licitar que l'equip de govern renunciés a la paga extra d'estiu del mes de juliol, “per tal de contribuir, amb aquest gest de solidaritat, a pal·liar els efectes de la crisi sanitària, econòmica i social”. Després d’un intens debat, la moció va ser rebutjada. L’alcalde, Antoni Masana, va remarcar en diferents moments que l’oposició no feia cap aportació, ja que es tractava de diners no cobrats per no haver tingut lloc les sessions i que, igualment, anirien destinats a les conseqüències de la Covid-19. També va explicar que l’equip de govern ja dona una part del seu sou mensual a diferents iniciatives, com el projecte Lliures d’Òmnium Cultural, enfocat a revertir les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social, accentuades per la crisi de la Covid-19. “Ara estem dedicant més hores a fer polítiques per ajudar les classes més desfavorides”, va afegir Masana. El PSC també es va oposar a la petició d’UIPV, titllant la moció de “demagògica i populista”. “La solidaritat és una altra cosa”, va assegurar Miranda, qui va cloure la seva intervenció proposant que UIPV donés les assignacions futures, en comptes de les no cobrades. Per la seva banda, Ciutadans es va abstenir en la votació, per considerar que “les donacions han de ser privades i voluntàries perquè fer-ne publicitat seria populista”. “Cadascú coneix la seva situació personal”, va expressar Muñoz.

 

Estudi per modificar taxes arran de la Covid-19

En canvi, l’altra moció presentada per UIPV va ser aprovada per unanimitat, després d’un intens debat sobre el problemes jurídics dels acords que incloïa i que van portar a eliminar-ne dos i a modificar la resta. També vinculada a la Covid-19, demanava “mesures econòmiques per ajudar ciutadans, pimes, autònoms i comerços de Vacarisses davant l'estat d'alarma”. Finalment, es va acordar realitzar un estudi per verificar si es pot aplicar una exempció de la taxa de residus industrials de 2020, gestionada per la Diputació, a aquells negocis de Vacarisses obligats a tancar durant l'estat d'alarma. També s’estudiarà la possibilitat de bonificar l'impost de vehicles per a tota la ciutadania, proporcionalment al mateix període. En el text inicial, UIPV també sol·licitava bonificar les taxes per ocupació de via pública de les terrasses de bars i restaurants, una mesura que ja s’està duent a terme.

 

Rebuig al sistema monàrquic espanyol

El grup municipal d’ERC també va presentar una moció al ple d’ahir arran de les investigacions periodístiques que han tret a la llum els comptes que el rei emèrit té a Suïssa, amb milions procedents d’Aràbia Saudita. Davant això, el portaveu del grup, Albert Salamé, va manifestar “el rebuig al sistema monàrquic espanyol, corrupte i hereu del franquisme”, a més de demanar al Congrés dels Diputats crear una comissió d’investigació de les presumptes irregularitats comeses. Un altre dels acords de la moció parlava de retirar els reconeixements a Joan Carles I. Ciutadans va votar-hi en contra per considerar que “vivim en una democràcia parlamentària”, però “el motiu més greu és que no és el moment de presentar aquest tipus de mocions, amb tot el que estem vivint”, va expressar la regidora Estefanía Muñoz. La socialista Conchi Miranda va estar d’acord amb aquest darrer argument, tot i remarcar que “la monarquia és una institució anacrònica”. Salamé va respondre a aquestes afirmacions: “Si hi ha un moment adequat per presentar aquesta moció és precisament amb la crisi actual”.

 

Solidaritat amb el personal de Nissan

Abans del torn de precs i preguntes, l’alcalde de Vacarisses va mostrar la seva solidaritat amb les persones afectades pel tancament de les plantes de Nissan a Catalunya, amb especial menció a Montcada i Reixac, d’on són moltes famílies. Tot seguit, la regidora Clara Fuster va llegir una declaració institucional d’urgència en contra d’aquest tancament.  • Ple ordinari de maig.
  • Icone facebook
  • Icone email
  • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats