15 de gener de 2020
Impulsada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental, a Vacarisses hi han participat dues empreses del polígon industrial Can Torrella
En el marc del projecte Impuls de la digitalització a les empreses de la mesura Indústria 4.0: coneixement i Innovació del Pacte per la Reindustrialització, sorgeix la necessitat de definir i realitzar actuacions específiques per facilitar la transformació tecnològica de les empreses al Vallès Occidental. I és que la innovació digital i tecnològica esdevé, en l’actualitat, un factor clau per accelerar la competitivitat de les empreses i fer front als nous reptes de futur.
El Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVOC), d’acord amb les necessitats manifestades pels ajuntaments, ha iniciat una experiència pilot, com a complement d’altres recursos ja existents. Durant l’any 2019, hi han participat 8 ajuntaments, entre els quals hi ha Vacarisses, on participen dues empreses del polígon industrial Can Torrella.
L’objectiu principal de la intervenció ha estat facilitar, bàsicament a PIMEs industrials, un primer diagnòstic per implementar la indústria 4.0, així com una primera orientació d’actuacions a seguir. La fase inicial del projecte va ser el disseny d’una eina de prediagnosi per objectivar l’avaluació del nivell de maduresa digital de les empreses, a través de 40 ítems organitzats en 6 categories: Estratègia i cultura digital, Productes i serveis, Processos productius, Persones, Ecosistema i Infraestructures. El nivell digital es va avaluar en Newcomer, Beginner, Experienced i Advanced.
Un total de 28 empreses dels municipis participants han testejat aquesta eina pilot. Els principals resultats extrets permeten concloure que un 86% de les empreses entrevistades (24) presenten un nivell beginner (inicial). Així doncs, en termes generals, les situa en un baix nivell d’implantació de tecnologies digitals. De la resta d’empreses entrevistades, només 1 (3%) va presentar un nivell experienced i 3, un nivell advanced (11%). Els sector més digitalitzats que s’han identificat són el metall, el químic i el tèxtil.
Les principals accions que les empreses participants haurien de realitzar per fer front als nous reptes digitals són la redefinició del model de negoci, el desenvolupament de nous productes més sostenibles, l’automatització de processos, la vinculació al territori, la integració horitzontal, la formació específica digital i la millora de la traçabilitat del processos amb sistemes de gestió. En aquelles empreses en què s’han identificat oportunitats i interessos reals per iniciar actuacions adreçades a facilitar i accelerar canvis tecnològics, ja s’estan cercant recursos i eines que puguin ajudar en el procés de transformació.
Per valorar i reforçar la continuïtat del projecte i realitzar noves aportacions, es farà una nova reunió de seguiment entre els ajuntaments participants i aquells interessats, per reforçar les sinèrgies creades i continuar treballant per consolidar un territori amb empreses altament competitives i tecnològiques.