28 de juny de 2019
L’any 2019 és un any amb un marcat contingut històric per a la diversitat afectivo-sexual i de gènere i és per això que aquest Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, el 28 de juny de 2019, volem celebrar:
Els 50 anys dels fets ocorreguts el 28 de juny de 1969 a la ciutat de Nova York, en la revolta coneguda com Stonewall. Aquell dia persones LGTBI es van manifestar per primera vegada als carrers després d’haver patit la vulneració dels seus drets en la repressió violenta per part de la policia per la nit al bar Stonewall Inn, un espai de trobada i xarxa de la comunitat LGTBI de la ciutat nord-americana. Aquell fet va significar l’inici de la lluita conscient i col·lectiva en pro dels drets per la diversitat afectivo-sexual i d’identitat de gènere o del col·lectiu LGTBI. Els 29 anys des que l’Organització Mundial de la Salut va eliminar l’homosexualitat del llistat de malalties mentals. I 41 anys des que es va eliminar el delicte d’homosexualitat de la llei “de perillositat i rehabilitació social” a Espanya, que, al 1978, va ser reformada i es van eliminar gais i transexuals com a persones susceptibles d’empresonament i desterrament. La llei, a més, incloïa la idea que l’homosexualitat es podia curar.
D'altra banda, recordant altres fites històriques del context a què ens referim, al 1971 el moviment gai a Barcelona, amb la creació clandestina del Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), va néixer com a resposta a aquesta norma. El mes de juny de 1977, va hi haver la primera manifestació LGTBI d’Espanya, a la Rambla de Barcelona, i l’any 1987 una parella gai de Taradell (Barcelona) es va plantar al jutjat de Vic per casar-se i hi va haver una manifestació de suport. El 2005 va ser un altre any clau en la història del col·lectiu: Espanya es va convertir en el quart país del món a legalitzar el matrimoni homosexual. I nou anys després, el Parlament de Catalunya aprovà la Llei 11/2014, del 10 d'octubre, pionera a tot Espanya, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.
Celebrem l’avenç a nivell legislatiu; ara cal seguir avançant en l’imaginari social, la cultura heteropatriarcal i els prejudicis que arrosseguen. Probablement, les noves generacions, pel fet de viure en un context de més llibertats, almenys en aparença, viuen més conscients i en concordança a la seva identitat de gènere i orientació afectivo-sexual que les generacions anteriors, generacions del context que comentàvem de fa quaranta anys, aquella etapa repressiva i franquista. La gent gran LGTBI és el jovent d’aquella generació, nascuda a la primera meitat del segle XX i que palpen el contrast de l’actualitat en la seva pròpia pell i sobre qui volem reivindicar la memòria històrica de les seves vivències, les necessitats específiques que poden tenir en el seu dia a dia actual, tant en la seva sexualitat com en les seves relacions socials, i col·laborar perquè trobin el seu espai en la societat actual.
Que aquest 40 anys de lluita i més serveixen, a part de per crear un lloc per a les vides de les persones LGTBI que les van patir, reconèixer drets i dignitats i tot el recorregut i vivències
viscudes com a il·lustracions enriquidores d’un passat no molt amable amb la diversitat sexual.
Des de l'Ajuntament de Vacarisses, volem reivindicar aquest 28 de juny posant l’èmfasi en la Gent Gran LGTBI, la importància de la seva llibertat, que siguin qui són i estimin a qui estimin, lluitant vers la LGTBIfòbia específica cap a aquestes persones o, en general, cap a tot el col·lectiu, al nostre municipi. Perquè estem fent un pas endavant i treballant per tal que la diversitat afectivo-sexual i de gènere s’incorpori definitivament a l’agenda i a les polítiques públiques amb la centralitat que mereixen, desenvolupant polítiques LGTBI.
I us animem a sumar-vos en aquesta lluita política institucional.