Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Exposició “Desmuntant la República”

5 de juny de 2019


Organitzada per la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona, la mostra va de 1936 fins als anys 50 i inclou documents de Vacarisses

 

Amb motiu de la Setmana Internacional dels Arxius, l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona ha endegat l’exposició virtual Desmuntant la República, una mostra de documents d'arxiu d’ajuntaments de la província de Barcelona. En total, presenta 129 documents procedents de 48 arxius municipals, inclòs l’Arxiu Municipal de Vacarisses.

 

D’aquesta manera, es vol posar a l’abast de tothom els documents d'arxius municipals de poblacions de fins a 10.000 habitants, que són gestionats per arxivers i arxiveres itinerants del Programa de Manteniment de la Xarxa d'Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona.

 

En aquesta exposició, es presenten retalls de la vida de persones que van viure el període cronològic que abasta majoritàriament des de 1936 fins als anys 1950 i que inclou l’esclat de la Guerra Civil, la victòria del bàndol franquista amb la consegüent supressió de les institucions republicanes, la postguerra i l’inici i consolidació de la Dictadura del General Franco. L’objectiu és mostrar el profund canvi que va patir la societat catalana a tots els nivells -social, polític, econòmic i cultural- en el pas de la Segona República a la imposició del Franquisme, quan es compleixen 80 anys de la fi de la Guerra Civil espanyola.

 

La selecció de documents s’ha organitzat en set àmbits: vida republicana; símbols i propaganda; campanyes, ajuts i subsidis; conseqüències de la guerra; repressió franquista; FET y de la JONS, i commemoracions franquistes. Tot plegat reflecteix l’aniquilació dels valors republicans, acompanyada de la implacable repressió del règim franquista.

 

La mostra s'estructura amb una presentació de l'Oficina de Patrimoni Cultural i una contextualització del tema per part d'un especialista, acompanyades d'una galeria d'imatges de documents identificats amb els set àmbits esmentats i un mapa de localització. Amb un format eminentment visual, es vol arribar fàcilment a tots els públics de la xarxa.

 

I és que, amb accions de difusió com aquesta, es vol apropar el contingut del patrimoni documental local a la societat i contribuir a suscitar l'interès necessari per conèixer-lo millor i, si escau, investigar-lo. També es vol evidenciar una vegada més que la correcta gestió dels arxius municipals dels ajuntaments facilita la conservació i possibilita, com en aquesta mostra, la difusió d'un patrimoni cultural d'alt valor històric, a voltes no prou conegut.

 

L’exposició virtual ve complementada per dos vídeos. D’una banda, un vídeo conservat sobre la commemoració franquista del VI Aniversario de la Liberación a Avinyó l’any 1945, facilitat per l’Arxiu Municipal d’Avinyó. I d’altra banda, un vídeo que recull els records de dos veïns del mateix municipi, Miquel Corominas i Jordi Vilar, que també apareixen al primer vídeo.  • Exposició "Desmuntant la República"

COMENTARIS

No hi ha comentaris.

Política de privacitat

L’informem que, d’acord amb el Reglament (UE) 679/2016, les seves dades seran incorporades en un fitxer propietat de l’Ajuntament de Vacarisses.

Aquestes dades seran utilitzades únicament amb la finalitat de donar resposta a la sol·licitud que ens heu remès.

Per a la seva tranquil·litat, l’Ajuntament de Vacarisses ha pres totes les mesures previstes en la citada normativa per garantir la confidencialitat i seguretat de les seves dades. Pot ampliar aquesta informació a l'apartat sobre protecció de dades de l'Avís legal.

En cas que vulgui exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació, oposició, supressió, limitació o portabilitat, ho podrà fer enviant un correu electrònic a l’adreça vacarisses@vacarisses.cat.


  • Icone facebook
  • Icone email
  • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats