Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Entrevista al Vacarisses Arc Club

7 d'agost de 2018


“El tir amb arc és un esport molt inclusiu”

 

A principis d’any, i en col·laboració amb l’Ajuntament de Vacarisses, es van organitzar unes jornades de promoció del tir amb arc amb la voluntat de crear una associació al voltant d’aquest esport. I així ha estat. A mitjans de maig, va nàixer el Vacarisses Arc Club, que compta amb 15 membres fixos, d’entre 4 i 70 anys. Parlem amb la rubinenca Alicia Vargas, instructora del club i campiona de Catalunya de tir amb arc en la seva modalitat (Sala).

 

Com va sorgir la idea de crear l’entitat?

Quan es va inaugurar l’escola bressol El Xic, fa uns 9 anys, vaig treballar-hi com a educadora. Per a La Marató, vaig proposar oferir l’activitat de tir amb arc i hi hem participat any rere any, on gent interessada m’ha preguntat per què no ho portàvem a Vacarisses. En aquells moments, no disposava del títol d’instructora, però el vaig aconseguir a la convocatòria de fa un parell d’anys. Llavors, vaig contactar amb el regidor d’Esports, Pere Casas, i vaig proposar-li la idea. Al gener d’enguany, vam organitzar cinc dissabtes de promoció gratuïta del tir amb arc, d’on ja van sortir unes quantes persones interessades. Primer, vam començar com a escola municipal, però, al cap de dos mesos, ja vam constituir-nos com a associació.

 

Qui en pot formar part? Es requereix tenir alguna habilitat específica i/o disposar d’un arc propi?

Com tots els esports, s’aprèn. Sols calen curiositat i ganes d’aprendre. De fet, tenim alumnes dels 4 als 70 anys, tant dones com homes. Tothom hi té cabuda, fins i tot, persones amb discapacitat. I és que el tir amb arc és un esport molt inclusiu.

El club disposa de material suficient per a la iniciació. Si algú ho prova i vol continuar, ja decideix si prefereix comprar material propi. Sí que demanem que cadascú porti les seves fletxes perquè solen trencar-se amb freqüència i el club no pot assumir aquesta despesa. La primera sessió és gratuïta i s’hi ofereix tot el material necessari per provar. Si agrada, llavors es paga una quota mensual de 16 euros, que inclouen la instructora.

 

Quin tipus d’activitats organitzeu?

A banda de les pràctiques setmanals, hem fet alguna sortida a altres clubs per conèixer altres modalitats. Nosaltres practiquem la modalitat de Sala, amb dianes situades a 18 metres. Però també hi ha la modalitat de Recorregut de bosc, amb dianes 3D. A més, anem informant els membres del club sobre activitats en què poden participar.

 

Quins beneficis aporta practicar el tir amb arc?

La principal diferència amb altres esports és que és individual. Per tant, tu et marques la fita. Això ajuda a desconnectar perquè necessites concentració, disciplina i harmonia amb tu mateixa. De fet, és molt recomanable per a infants amb problemes de concentració, TDAH, autisme, agressivitat...

 

Des de fa uns anys, sembla que la pràctica d’aquest esport ha proliferat més. A què penseu que es deu?

Es tracta d’un esport minoritari i, com a tal, la nostra primera feina és donar-lo a conèixer. En canvi, en altres països, sobretot nòrdics, és un esport escolar i això fa que el número de persones federades sigui molt més elevat que aquí. No obstant això, cada cop som més gent perquè s’ha fet molta difusió, especialment, als centres educatius.

 

Algun projecte o esdeveniment futur del Vacarisses Arc Club que es pugui avançar?

La propera temporada, volem organitzar una competició de la lliga catalana de tir amb arc en la modalitat de Sala. El primer pas és iniciar el tràmit per homologar un espai del poliesportiu. La resta d’objectius que ens marquem són captar més socis i poder disposar d’un espai fix per practicar-lo i no haver de carregar cada cop tot el material. Tot i això, estem molt agraïts a l’Ajuntament de Vacarisses pel seu ajut i per haver donat cabuda al tir amb arc dins l’oferta esportiva del municipi.

 

Si algú té interès per apuntar-s’hi, on us pot trobar?

Ens trobem els dissabtes, de les 9.30 a les 11 h. Habitualment, som a La Fàbrica i, si l’equipament es necessita per a una altra activitat, al camp de futbol de la Rectoria o al poliesportiu. Si hi ha més de 15 persones, es fa una segona sessió de les 11.30 a les 13 h, ja que els grups no poden superar aquesta xifra.

 

Qüestionari vacarissà

Un lloc de Vacarisses: Qualsevol indret des d’on es pugui gaudir de les vistes de les muntanyes

Un record vacarissà: El meu pas per l’escola bressol El Xic i el casament del meu fill

Una activitat vacarissana: El tir amb arc, per donar-lo a conèixer i anar-lo introduint a l’oferta d’esport municipal

Una millora per al municipi: Anar treballant, tal com es fa, per fer més i millor

Un llibre: Papillon, d’Henri Charrière

Una pel·lícula: Leyendas de pasión

Un personatge de ficció: Pedro Picapiedra

Un personatge real: Pedro Cavadas

Un plat: Si és de peix, ja m’està bé  • Vacarisses Arc Club
  • Vacarisses Arc Club
  • Icone facebook
  • Icone email
  • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats