Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Vacarisses dedica una avinguda a Muriel Casals

23 de febrer de 2018


El nom d’una de les principals vies d’accés al municipi ha estat escollit a través d’un procés participatiu obert a tota la població i ratificat pel ple d’ahir

 

A Vacarisses, no hi havia cap nomenclàtor de carrer, via urbana, plaça, polígon, etc. amb nom de dona. Amb l’objectiu d'anar eradicant aquesta desigualtat i en motiu del Dia Internacional de la Dona el proper 8 de març, l’Ajuntament va obrir un procés participatiu per escollir un nou nom per a una de les principals avingudes del municipi, l'Av. Trias Fargas.

 

Després d’una fase per fer propostes de noms, es va iniciar un període de votacions, en què l’opció més votada va ser la de l’expresidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, morta fa poc més de 2 anys. El ple de l’Ajuntament de Vacarisses d’ahir va ratificar el canvi de nom, amb el suport de tots els grups, excepte UIPV, que va abstenir-se. Salvador Boada va expressar que Muriel Casals s’ho mereix, però “representava una tendència política i no volem entrar en una guerra de banderes i noms. A més, el sistema per canviar noms de carrers hauria d’incloure un debat previ i consensuat amb les forces polítiques”. Davant d’això, el regidor de Participació Ciutadana, Albert Salamé, va insistir en que “tothom hi podia aportar les seves propostes”.

 

El servei de menjador escolar, a concurs

L’Ajuntament de Vacarisses gestiona els menjadors escolars de les escoles bressol El Cuc i El Xic, i dels centres de primària Font de l’Orpina i Pau Casals. Des de la Regidoria d’Educació, es considera que cal continuar oferint aquest servei, «amb criteris de sostenibilitat ambiental i social». El contracte actual amb la cooperativa +Més Eficiència Social s’extingeix en finalitzar aquest curs escolar 2017-2018. Per aquest motiu, s’obre una convocatòria pública per adjudicar de nou el servei durant dos cursos escolars i amb un pressupost inicial de licitació de 838.125 euros. Tal com va explicar ahir la regidora d’Educació, Clara Fuster, les línies a complir són similars a les de l’anterior plec, tot i alguns canvis jurídics per adaptar-se al marc europeu, la incorporació d’un/a monitor/a de reforç i altres modificacions que pretenen reforçar la qualitat del servei, com la procedència ecològica d’alguns aliments, a més de l’ús de productes frescos i de temporada.

 

Es modifica el funcionament del Consell Municipal de Comunicació

L’octubre de 2007, es va acordar crear el Consell Municipal de Comunicació de Vacarisses. Per adaptar el seu funcionament a la realitat actual, hi ha la necessitat de modificar algunes de les disposicions que el regeixen. Entre altres canvis, s’obre l’assistència (sense vot) a persones vinculades al món de la comunicació a Vacarisses i el Vallès Occidental, i s’estableix una freqüència de 4 mesos per a les reunions del consell.

 

Suport a la vaga del 8 de març

L’Ajuntament de Vacarisses va acordar ahir donar suport a la vaga laboral convocada pels sindicats CCOO i UGT de 2 hores per torn el proper 8 de març, i sumar-se a les concentracions previstes per al mateix dia, a les 12 h, a les portes dels ajuntaments. També es dóna suport a la vaga de consum, de cures i d’estudiants. Tot plegat pretén «defensar la pujada dels salaris i de les pensions, garantint la recuperació del poder adquisitiu i l’increment del Salari Mínim Interprofessional (SMI)», a més de demanar la implantació de «plans d’igualtat obligatoris a totes les empreses com a veritable eina per garantir la igualtat d’oportunitats entre dones i homes, i per evitar la bretxa salarial i els assetjaments sexuals». El text de la moció presentada per ERC i Movem també insta «els grups parlamentaris presents al Congreso de los Diputados a aprovar una llei de transparència i igualtat salarial» i demana, al Govern central, ratificar el conveni sobre el treball decent per a les treballadores i treballadors de la llar. Finalment, l’Ajuntament es compromet a «fomentar i donar suport a la lluita contra la xacra social de la violència masclista». En el cas concret de Vacarisses, l’atur afecta un 9,5% d’homes enfront d’un 14% de dones. Després de votar la moció, es va llegir el manifest del Dia Internacional de la Dona, que es commemorarà el 8 de març.

 

Per la llibertat de les preses i els presos polítics

L’altra moció presentada per l’equip de govern anava adreçada a exigir l’excarceració immediata de tots els presos polítics, «que ho són malgrat haver actuat sempre pacíficament i democràticament, d’acord amb el mandat sorgit de les urnes». I és que, «des del consistori, i al llarg dels segles, sempre s’han defensat les institucions de govern de Catalunya. El compromís de Vacarisses amb la llibertat, la pau, el diàleg i Catalunya és ferm i innegociable». Per això, «es rebutja l’escalada repressiva dels darrers mesos» i «s’exigeix la fi de la judicialització de la política catalana i es condemna l’arbitrarietat i l’ús partidista amb què s’estan aplicant les lleis, tot pervertint la separació de poders que ha de garantir qualsevol Estat de dret digne». A més a més, «s’insta la Unió Europea i la resta d’institucions internacionals a exercir una mediació política que faciliti el diàleg i la cerca d’una solució política», i «s’exigeix l’aixecament immediat de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució». La moció va rebre el suport de tots els partits, excepte del PSC, que va abstenir-se. La regidora socialista Laura Sánchez va explicar la seva posició: “Cap d’aquestes persones hauria de ser a la presó perquè és desproporcionat. Entenem que són presos polítics, però no ens agrada comparar-los amb els d’altres èpoques”.

 

La bandera de Vacarisses, a la rotonda de Can Torrella

Ahir, el PSC va presentar dues mocions al ple. La primera feia referència a la rotonda de Can Torrella, un dels principals accessos a Vacarisses des de la C-58. Des de fa anys, es caracteritza per les lletres amb el nom del municipi i un pal amb la senyera. Segons el text de la moció, «arran del procés a Catalunya, l’esmentat pal institucional ha estat utilitzat amb fins partidistes, exhibint-hi símbols independentistes, com l’estelada». «El cap de setmana del 7 i 8 d’octubre, hi va aparèixer la bandera espanyola i, pel que sembla, la persona o persones que la van hissar, van causar danys al pal. Fruit d’aquesta acció, l’alcalde en va ordenar la retirada». El grup municipal socialista va demanar ahir que el pal sigui reparat i col·locat de nou en un termini màxim de 20 dies i que s’hi faci onejar la bandera de Vacarisses, «com a símbol de reconciliació i que representa tota la ciutadania». De fet, el text inicial de la moció es referia a la senyera, però es va modificar per unanimitat.

 

Canvi del sistema públic de pensions

L’altra moció del PSC parlava d’establir un sistema públic de pensions amb major capacitat de redistribució i reducció de les desigualtats. La moció, aprovada per unanimitat, insta el govern espanyol a garantir el poder adquisitiu de les pensions, racionalitzar les despeses, incrementar els ingressos del sistema i adoptar mesures específiques per anar eliminant la bretxa propera al 40% entre la quantia percebuda pels homes i la de les dones, entre altres aspectes.


  • Icone facebook
  • Icone email
  • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats