7 de juliol de 2021
L’Oficina de Biodiversitat i Emergència Climàtica (OBEC) de l’Ajuntament col·labora amb la cooperativa Gisfera i amb els parcs naturals pròxims en accions de divulgació ecològica i en la definició d'una estratègia de diagnòstic i millora de l’hàbitat
Aquest any 2021, arran de la posada en marxa de l’Oficina de Biodiversitat i Emergència Climàtica (OBEC), l’Ajuntament de Vacarisses ha iniciat una col·laboració amb l’equip de professionals de la cooperativa Gisfera per desenvolupar accions per a la millora de la biodiversitat al municipi. L’objectiu d’aquesta col·laboració és aconseguir el suport tècnic necessari per garantir l’execució correcta i un seguiment òptim dels projectes que estan en marxa, a més de plantejar noves accions prioritàries i d’interès. La finalitat és realitzar una sèrie de propostes, analitzar la seva viabilitat ambiental, econòmica i social i determinar la prioritat de les accions proposades per organitzar-les al llarg dels anys vinents i establir una estratègia a curt i mitjà termini de la conservació de la biodiversitat al municipi de Vacarisses.
Per començar, s’ha realitzat una sèrie cartogràfica per analitzar diferents variables com les àrees d’interès faunístic i florístic, les àrees prioritàries d’aus amenaçades, els hàbitats d’interès comunitari, els connectors ecològics, els espais naturals protegits, els espais d'interès geològic, els punts d'interès natural i cultural, la xarxa de camins i accessibilitat, i els espais degradats o conflictius.
Aquesta feina prèvia servirà per desenvolupar diversos projectes de conservació de la biodiversitat en els que s’interpel·la a la societat (ciutadania i centres educatius) mitjançant accions de voluntariat i sensibilització ambiental: la jornada de seguiment de nius d’oreneta cuablanca o de seguiment de caixes niu de ratpenats, diverses jornades d’ornitologia, el Clean Up Day, la millora de prats per papallones, les accions de recuperació del bosc de ribera i la millora integral dels connectors ecològics amb l'obertura d’espais oberts. També es treballarà en col·laboració amb els parcs naturals de Montserrat i de Sant Llorenç del Munt i l’Obac per dur a terme actuacions que puguin millorar els hàbitats de diverses espècies protegides.
Paral·lelament es durà a terme un programa de sensibilització ambiental i de participació ciutadana mitjançant la redacció d’articles temàtics sobre els projectes de biodiversitat, mitjançant un programa de coneixement de l’entorn natural i a través d’una sèrie de sortides temàtiques al llarg de tot l’any.
Amb aquesta col·laboració es pretén posar les bases per treballar a llarg termini en el consens d’una estratègia per a la millora i la conservació de la biodiversitat i l'ordenació de l’ús públic del medi natural del municipi.