Actuacions sobre les males olors

Dimarts, 2 d’octubre de 2012

El seguiment que es fa des de l’Ajuntament de l’abocador i el Centre de Tractament de Residus (CTR) de Coll Cardús els darrers mesos comença a donar fruit. Un dels objectius del seguiment és identificar d’on vénen les males olors que arriben al municipi. En aquest sentit, ja s’ha detectat dues causes importants i que tenen a veure amb el CTR, de manera que es pot fer les primeres proves i actuacions per pal·liar i eliminar el problema.


Per una banda, una mala pràctica en l’obertura de portes d’una de les naus, concretament el lloc on fermenta (s’estabilitza) la matèria orgànica que ve dels contenidors de rebuig. Les portes de la nau no s’haurien de mantenir obertes ja que suposa que l’aire de dins surti a l’exterior sense haver estat tractat.


D’altra banda, s’ha fet un control durant 24 hores de les emissions de la xemeneia que neteja i expulsa l’aire de les plantes de tractament . Aquest aire prové de les diferents naus on fermenta la matèria orgànica i per això passa primer per uns processos de filtratge, abans de sortir a l’exterior, per eliminar-ne les parts responsables de les pudors.


Durant el control es va detectar episodis de pudor periòdics i de curta durada en què augmenta la concentració del que s’anomena “compostos orgànics volàtils”, que són els responsables de les molèsties per pudor. Els episodis coincideixen amb la detecció de pudors als nuclis habitats. Gràcies a l’estudi s’ha vist que aquests episodis són deguts a la ventilació interior de la nau de fermentació. En aquest sentit, ja s’està fent proves canviant les programacions de la ventilació per reduir aquestes puntes de concentració i que els filtres puguin assumir i tractar bé l’aire que ha de sortir a l’exterior.




Darrera actualització: 1.04.2025 | 10:42