Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Actuacions de protecció i prevenció d’incendis forestals

15 d'octubre de 2021


Enguany, es realitzaran un total de 6 franges en diferents urbanitzacions, de què l’Ajuntament es fa càrrec subsidiàriament

 

Cada any, l’Ajuntament de Vacarisses realitza subsidiàriament diverses franges perimetrals de protecció i altres actuacions en l’àmbit de la prevenció d’incendis, com el Pla municipal de Prevenció d’Incendis (PPI), treballs forestals vinculats al Pla de Prevenció d’Incendis Forestals en Urbanitzacions (PPU) i neteja de boscos a través d’alguna entitat de què l’Ajuntament és membre.

 

Al llarg d’aquest 2021, es realitzaran un total de 6 franges: La Coma, La Creu, Colònia Gall, Ca l’Oliva, Pou Gran i La Farinera.

 

Franges perimetrals


A més a més, s’han dut a terme altres actuacions per a la prevenció d’incendis forestals:

 • Manteniment i arranjament de pistes forestals perquè hi pugui circular un camió d’extinció d’incendis, i manteniment dels hidrants inclosos al Pla municipal de Prevenció d’Incendis Forestals (PPI).
 • Neteja de 20 hectàrees de bosc entre la Serra dels Cupots i Les Pinasses (Els Caus i Torreblanca II), a través de l’entitat Entorns de Montserrat, de què Vacarisses és membre.
 • Realització del projecte d’execució de la franja perimetral de seguretat del nucli.
 • Coordinació de tasques de vigilància i control amb l’ADF.

Per al 2022, es preveuen realitzar les franges del nucli i Els Caus, treballs forestals en parcel·les públiques de Torreblanca II (PPU), actuacions en camins (PPI) i neteja de bosc a través d’Entorns de Montserrat entre d’altres.

 

Totes aquestes actuacions les cobreix econòmicament l’Ajuntament de Vacarisses (a excepció de la neteja de boscos), amb dotacions als pressupostos anuals i diverses subvencions de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

 

Franges de seguretat

El cas de les franges de seguretat és especial, ja que estan regulades per la Llei 5/2003, de 22 d’abril, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions sense continuïtat immediata amb la trama urbana. Segons la normativa, les franges són d’obligat compliment per protegir els nuclis habitats situats en terrenys forestals. Cadascun ha de disposar d’un plànol de delimitació i són aquests mateixos nuclis els que han de fer-se càrrec de la despesa que comporta l’actuació. No obstant això, a Vacarisses, l’ha estat afrontant l’Ajuntament fins ara.

 

Sobre l’execució de les franges, la llei estableix:

 • Mínim de 25 metres d’amplada des de la façana dels habitatges fins la massa forestal.
 • Lliure de vegetació seca i amb la massa arbòria aclarida (els peus dels arbres han d’estar separats uns sis metres com a mínim).

Ara bé, aquests paràmetres es poden veure modificats segons al procedència de la subvenció. Per exemple, la Diputació de Barcelona en fa una interpretació més restrictiva, demanant que no hi hagi arbrat als primers 5 m des de les façanes dels habitatges i que, als 20 m restants de franja, la separació entre arbres sigui de 8 m. Això fa que les actuacions siguin més agressives visualment, però compleixen la normativa i són necessàries per rebre la subvenció corresponent.

 

En el cas de Vacarisses, el projectes de les franges que s’han de portar a terme es tramiten a través de la Diputació de Barcelona, mentre que és l’Ajuntament qui contracta la Direcció Facultativa i l’empresa que realitza els treballs forestals. • Franges perimetrals
 • Franges perimetrals
 • Franges perimetrals
 • Franges perimetrals
 • Icone facebook
 • Icone email
 • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats