Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Aprovats els pressupostos de 2018

26 de gener de 2018


El ple d’ahir de l’Ajuntament de Vacarisses va debatre els comptes previstos per a enguany, en què la partida social augmenta un 7%

 

El punt central de l’ordre del dia del ple d’ahir de l’Ajuntament de Vacarisses va ser la presentació del pressupost municipal per a 2018, que compta amb 8.784.307 euros, un 11% més respecte a l’any passat. L’endeutament previst és del 27,04%, inferior al del començament de legislatura (27,88%), i que es reduirà fins al 23,05% a finals d’any, un cop retornat el crèdit per reformar el camp de futbol municipal.

 

L’alcalde de Vacarisses i també regidor d’Hisenda, Antoni Masana, va ser l’encarregat d’explicar els pressupostos. D’una banda, va voler destacar l’augment de pressupost destinat a la Regidoria d’Acció Social, un 7% més que l’any passat, així com la posada en marxa del Servei d’Intervenció Socioeducativa (SIS), un projecte per cobrir les necessitats socioeducatives dels infants entre 0 i 18 anys anys i que implica un canvi de paradigma en la manera de treballar de l’àrea de Serveis Socials. També pugen les partides destinades a Joventut i Infància per desplegar els respectius plans locals, i la de Cultura, entre d’altres, per donar suport a les entitats que celebraran els seus desè i vint-i-cinquè aniversaris, publicar dos llibres sobre la història de Vacarisses, tirar endavant un projecte de memòria històrica i, per primer cop, participar al Festival Internacional de Jazz de Terrassa. I, com fins ara, se segueix apostant per millorar les instal·lacions esportives del municipi; l'Educació, per exemple, amb la continuïtat del programa Sons del Vent, que pretén apropar l'Escola Municipal de Música a les escoles del municipi, i el Medi Ambient, per consolidar el nou sistema de recollida de residus Porta a Porta. En aquest mateix sentit, s’instal·laran dos punts de recàrrega de vehicles elèctrics i, amb l’objectiu de donar exemple, l’Ajuntament adquirirà una motocicleta elèctrica per a desplaçaments interns. A més, la Policia Local disposarà d’un nou vehicle híbrid.

 

Una de les principals novetats d’aquests pressupostos és una partida de 30.000 euros, que es destinarà als projectes que decideixi la ciutadania. Així, amb els primers pressupostos participatius de que es fan a Vacarisses, l’equip de govern vol continuar fomentant la participació ciutadana.

 

Masana va deixar per al final la partida que va considerar més important: tirar endavant les obres d’urbanització de La Creu i, paral·lelament, iniciar la reparcel·lació d’El Ventaiol. També es redactarà el projecte de L’Oliva i El Pau Gran, de manera que només restaran El Fresno i La Farinera «perquè tots els nuclis habitats de Vacarisses disposin de les condicions necessàries per viure-hi dignament».

 

L’alcalde va concloure que es tracta d’uns pressupostos «realistes i el més socials possibles, que busquen la qualitat de vida de la nostra població, dotant-la del serveis que li pertoquen».

 

Els pressupostos per al 2018 es van aprovar amb els vots favorables de l’equip de govern i el PSC. La regidora socialista, Mariana Ríos, va expressar el suport del seu grup: “Es tracta d’uns pressupostos coherents amb les nostres polítiques i que segueixen la línia de quan érem al govern. A més, hi ha una part important destinada a inversions, que permetran complir el Pla d’Actuació Municipal”.

 

En canvi, la resta de partits a l’oposició va votar-hi en contra. Des d’UIPV, es va parlar de “moltes mancances” i es va criticar que l’equip de govern no hagués escoltat les propostes que el grup havia fet: tres noves àrees d’emergència amb contenidors, urbanitzar conjuntament El Ventaiol i La Creu, un nou aparcament i una alternativa a l’illa de vianants. “Actuen amb prepotència i no tenen en compte l’oposició”, va concloure Josep Maria Gibert. Davant d’això, l’alcalde de Vacarisses va respondre que les propostes haurien d’haver anat acompanyades d’on traure els diners per dur-les a terme i va puntualitzar que aquest llistat s’hauria d’haver presentat en la reunió mantinguda fa uns dies i no quan els pressupostos ja estaven tancats. “Ja coneixem aquesta estratègia”, va afegir Masana.

 

Per la seva banda, Pedro Serna de VpV va continuar parlant de mancances, a més de considerar insuficients els diners destinats a la reparcel·lació d’El Ventaiol (40.000 euros). El regidor tampoc es va mostrar favorable a la partida destinada a la urbanització de La Creu, afegint que, abans de determinar-ne l’import, “s’hauria d’haver consultat els veïns”.

 

Local per a l’associació de veïns d’El Ventaiol

La sessió plenària de gener també va aprovar, per unanimitat, la cessió d’una part d’una parcel·la municipal per destinar-la a local per a les activitats pròpies de l’Agrupación de Propietarios de Vacarisses, nom de l’associació de veïns de la urbanització El Ventaiol. D’aquesta manera, es respon a la sol·licitud formulada per l’entitat.

 

Moció per al cofinançament de les escoles bressol

L’equip de govern va presentar una moció per instar el govern de la Generalitat, quan es constitueixi, a complir els compromisos adquirits al 2010 per al cofinançament de les escoles bressol. En aquell moment, la Generalitat es va comprometre a aportar 1.800 euros/alumne, xifra que es va reduir fins a 875 euros al 2012. Tres anys després, la Diputació de Barcelona va assumir el sosteniment de les llars d’infants de forma subsidiària, la qual cosa va repercutir en l’economia dels ajuntaments. Ara, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha donat la raó en aquest sentit als ajuntaments de Cornellà, L’Hospitalet i Esplugues, que havien presentat una demanda en contra de la Generalitat. Es preveu que aquesta sentència s’estengui a altres ens locals i la Generalitat regularitzi la situació i aboni les quantitats no percebudes des del curs 2012-2013. La moció va ser aprovada per unanimitat.

 

Moció d’UIPV per reduir la taxa d’escombraries

El principal partit a l’oposició, UIPV, va presentar ahir una moció per reduir la taxa d’escombraries a Vacarisses, que, l’any 2017, va passar de 48,28 a 69,28 euros. Alguns dels arguments per demanar-ho són els ingressos anuals que l’Ajuntament rep del CTRV, la implementació del Porta a Porta (per l’estalvi que suposarà i perquè consideren que els veïns han hagut d’augmentat la despesa en bosses per a les diferents fraccions) i la recollida de més de 1.000 signatures per part d’un grup de veïns contraris a aquesta taxa. La moció sols va rebre el suport de VpV i, per tant, no es va aprovar. Des del PSC, Laura Sánchez va titllar la moció d’”oportunista, demagògica i populista” i va llegir les paraules literals que Salvador Boada va expressar en una comissió informativa de 2016, a favor d’apujar més la taxa d’escombraries per ajustar-la al cost real del servei. Per la seva banda, la regidora de Medi Ambient, Clara Fuster, va mostrar la seva indignació per barrejar, “d’una manera no neta”, la moció amb el Porta a Porta: “Fan un favor molt feble als beneficis que està reportant a la majoria de la població. No m’agrada aquest estil, no és ètic”. Finalment, des d’ERC, Antoni Masana, va referir-se a la moció com “un acte de demagògia i irresponsabilitat” i va recordar que “els impostos serveixen per fer funcionar les coses”. “Recollir i portar els residus al CTR val un milió d’euros, mentre que sols en recaptem 400.000. Els 600.000 que ha d’aportar l’Ajuntament es podrien destinar a molts projectes socials”, va voler deixar clar l’alcalde de Vacarisses.


  • Icone facebook
  • Icone email
  • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats