Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Entrevista a Formatgeria La Frasera

4 de juliol de 2017


«Des del primer moment, vam tenir clar que els nostres formatges serien els formatges de Vacarisses»

La Formatgeria La Frasera va obrir fa un any i mig i ja ha aconseguit dos premis Lactium, uns guardons que reconeixen els millors formatges de Catalunya. Amb la llet de les seves pròpies cabres, elaboren mató, formatges madurats i altres de cendra i herbes. Podeu adquirir-los a la mateixa finca i a les botigues L’Alfàbrega i La Siona. Però primer anem a conèixer quin balanç fan d’aquest primer any i en quins nous projectes estan treballant.

 

Els vostres productes estan elaborats de manera completament natural. Podeu fer-nos un resum del procés que seguiu?

Els formatges estan elaborats amb llet crua per conservar-ne l’essència i donar-los les característiques pròpies del lloc de procedència i les peculiaritats segons l’estació de l'any. Dóna singularitat al formatge. La llet recollida es col·loca a l’espai de quallar per treballar la massa, que es posarà en motllos per donar forma als formatges i que s'escorrin a la premsa. Al cap d’unes hores, es fa el volteig manual dels formatges, i finalment, un cop passades les hores de premsa necessàries segons les dimensions dels formatges, es treuen, se salen i es posen a oreig. L'oreig és el procés d'assecament dels formatges en un lloc ventilat perquè es comenci a formar la crosta. El pas següent és passar a la cambra de maduració, amb una temperatura i humitat adequades per al procés. El temps de maduració és de 60 dies en els formatges madurats petits i de 100 dies per al format gran, entre 1'5 i 2 kg. Aquest procés és per a l'elaboració de quallada enzimàtica de formatges.

També fem altres tipus d’elaboracions, com frescos. Alguns exemples són el nostre mató, que té una textura molt característica i poc habitual, i formatges de quallada àcida (coagulació làctica). En aquest cas, els agents de la coagulació són els ferments làctics que se sembren a la llet i utilitzen la lactosa (el sucre de la llet) per obtenir energia i transformar-la en àcid làctic. Aquesta quallada és porosa i, com que és molt fràgil, es posa directament en els motlles amb cura i es deixa escórrer. El temps de maduració és curt, entre 10 i 15 dies.

 

Recentment, heu rebut dos premis Lactium pels formatges El Cingle i La Torrota. Què suposa aquest reconeixement?

El Lactium és un referent en el món del formatge artesanal de Catalunya. Quan portes menys de 2 anys fent formatge, et presentes amb la il·lusió de formar part d'aquest entorn de professionals artesanals que fan productes naturals i de molta qualitat, encara que només sigui per fer-nos presents i veure què es fa i com es fa. Si et donen un premi, l'alegria és tremenda; imagina't si te’n donen dos!!!!! És un reconeixement i una recompensa a l'esforç, la il·lusió i els moments més complicats, que et permet confiar en com ho estàs fent. És una injecció d'ànim per tirar endavant.

 

Aquests formatges guardonats porten el nom de dos espais emblemàtics de Vacarisses. Com us van inspirar a l’hora de crear-los?

Des del primer moment, vam tenir clar que els nostres formatges serien els formatges de Vacarisses. Volíem fer un visualització del nostre poble, del  patrimoni paisatgístic i cultural que ens envolta i que molta gent de prop del nostre municipi no coneix. De la riquesa que tenim i que, per a nosaltres, és un orgull: El Cingle i La Torrota, i el Massís de Montserrat, que es veu des de La Frasera, imponent i meravellós. Ho fem de forma natural, no fem gaire esforç, hehehe!!!

 

El primer cap de setmana de juny vau participar a Benvingut a pagès, amb visites guiades per conèixer les vostres instal·lacions de primera mà. Com valoreu aquest tipus d’iniciatives?

Molt bé!!! Al principi, no ho teníem molt clar, però es veia una campanya xula, pel fet que la gent vingués a conèixer què fan les finques productores. Així que ens hi vam apuntar i el resultat va ser molt bo, ja que va venir molta gent amb petits que estaven encantats de veure les cabretes i, a més, els agradava el formatge tant o més que als pares. També destaquem l'interès que mostraven els visitants per tot el procés d'elaboració i poder disposar de la llet a la mateixa finca.

 

La formatgeria ja porta més d’un any en funcionament. Quin balanç en feu?

El balanç és positiu. L'alimentació artesanal i natural és un món molt complicat, ja que t’has d’obrir camí en un mercat molt saturat de productes molt més econòmics i sense risc pràcticament de que es facin malbé. El formatge artesanal és viu, evoluciona, això és el que el fa més natural i autèntic i, per tant, és necessària la comercialització amb més cura i atenció. D'altra banda, cada vegada hi ha més persones interessades en una alimentació saludable i això ho veiem en els nostres clients, que estan molt contents amb els productes.

 

A banda de la formatgeria, teniu altres projectes en marxa. Ens en podeu avançar alguna cosa?

La Finca La Frasera té altres projectes, com la plantació d'oliveres ecològiques i el turisme rural, que en breu començarà a funcionar. És un entorn natural preciós, en què es podrà gaudir d'uns dies de descans, excursions, activitats prop de Montserrat... La direcció i gestió d'aquests projectes, així com el ramat de cabres, ho porta Gerard Sabaté.

 

Qüestionari vacarissenc

Un lloc de Vacarisses: El Cingle

Un record vacarissà: La primera pujada a El Cingle i La Torrota

Una activitat vacarissana: Obra de teatre de la Festa Major

Una millora per al municipi: Potenciar els espais naturals i el nostre entorn per als mateixos vacarissencs/vacarissenques i per a la gent de fora. Descobrir i donar suport a aquelles activitats artesanals, artístiques, culturals i tradicionals que poden oferir persones del nostre municipi. Un altre tema: fer més pedagogia sobre la gestió de la recollida selectiva de residus

Un llibre: El mestre, de Marius Mollà

Una pel·lícula: Pa negre

Un personatge de ficció: Sherlock Holmes

Un personatge real: Nelson Mandela

Un plat: Escudella


Relació directori

Formatgeria "La Frasera"

 • Descripció Formatgeria amb productes elaborats amb llet pròpia de cabra. A la botiga, hi trobareu formatges madurats, alguns d’ells inspirats en paisatges de la zona i d’altres de cendra i herbes. A més, elaboren mató i formatge tendre per encàrrec.
 • Adreça Camí del Castellet, s/n (La Coma)
 • Telèfon 659803698
 • Email info@formatgerialafrasera.com
 • Web http://www.formatgerialafrasera.com


 • Formatgeria "La Frasera"
 • Formatgeria "La Frasera"
 • Formatgeria "La Frasera"

COMENTARIS

No hi ha comentaris.
 • 5
  4
  3
  2
  1
  0


 • Icone facebook
 • Icone email
 • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats