Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Entrevista a Pau Casas i Mariona Pinós, Premis de Treballs de Recerca 2017

18 de maig de 2017


Un any més, la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Vacarisses ha convocat el Premi de Treballs de Recerca, amb dues categories segons la temàtica: lliure i relacionada amb el municipi. En el primer cas, la guanyadora ha estat Mariona Pinós, amb el treball La impressió 3D com a eina educativa a l'Institut de Vacarisses. Pau Casas ha obtingut l’altre guardó, amb Noranta-nou. Ambdós treballs estan a la vostra disposició a la Biblioteca El Castell. Abans, però, els protagonistes ens en donen alguns detalls!

 

D’on va sorgir la idea d’escollir la temàtica del vostre treball de recerca?

P: Després de donar voltes i voltes a idees com fer un estudi dels dialectes del català en la música, la meva tutora i jo vam decidir que la hipòtesi es complicava massa, motiu pel qual vam decidir començar de zero. La primera idea que va sorgir va ser el llibre, i ara Noranta-nou ja és una realitat.

M: En un principi, tenia pensat fer un treball que impliqués construir una maqueta d'algun edifici sostenible. La idea no va prosperar i, al final, em vaig acabar decantant per les impressores 3D, ja que n'havia sentit a parlar i em van despertar curiositat.

 

Al darrera, deu haver-hi un important treball de camp. Quins passos vau seguir?

P: Per fer el treball, m'he basat en informació que ja coneixia i informació que no es troba escrita enlloc, que només descansa a la memòria de la gent. Amb això, hi consten vuit entrevistes fetes a persones actives a Vacarisses de característiques completament diferents: hi ha adolescents i gent que explica experiències de la Guerra Civil, hi ha qui dedica la seva vida a la vila i qui la passa tota a fora...

M: El primer que vaig fer va ser informar-me sobre les impressores 3D i, tot just després, vaig fer un curs a la UAB a l'estiu per aprendre a dissenyar objectes amb l'ordinador. Finalment, vaig entrevistar professors que ja utilitzaven aquest recurs a les aules i els responsables de l'Ateneu de Fabricació de Les Corts i el FabLab de Terrassa.

 

Els vostres treballs es poden consultar a la Biblioteca El Castell. Què hi poden trobar les persones interessades en la temàtica que hi tracteu?

P: És un llibre fet per a tota persona encuriosida per conèixer més bé la cultura i la història del nostre municipi. La suma de realitat i ficció té com a resultat el treball, doncs, a part de poder conèixer anècdotes i fets reals, qui narra la història és en Jan: un noi nascut el 1999 que, arran de llegir una carta que li deixa el seu avi Arnau uns mesos abans de morir, decideix emprendre un viatge vacarissenc per fer permanent l’amor del seu avi cap al poble.

M: Al treball, podran trobar informació general sobre les impressores 3D i, sobretot, l’aplicació que se'n pot fer a les aules com a eina educativa. A més, coneixeran diferents llocs on els podran ajudar si mai volen dur a terme un projecte similar a aquest.

 

Què suposa haver rebut el Premi de Treballs de Recerca del vostre ajuntament?

P: S’agraeix molt veure com avui en dia els llibres continuen interessant i es valora la importància de les lletres i la cultura popular, que fan, de petits llocs i petits moments, grans records. Tenir aquest reconeixement suposa veure com la feina que comporta un Treball de Recerca no és inútil, ja que tothom qui el fa bé sap que no és bufar i fer ampolles.

M: Resulta molt gratificant. Després d'haver dedicat hores i molt d'esforç a aquest treball, suposa un grau de satisfacció enorme.

 

Esteu a punt de finalitzar una etapa educativa. Quin camí teniu pensat seguir?

P: Si tot segueix igual, el meu futur anirà encarat a la cultura: els estudis que tinc pensats uneixen gestió d’esdeveniments culturals, patrimoni i visió crítica del món actual. Tot i això, altres opcions són la Filologia Catalana i el Periodisme.

M: Després del batxillerat, m'agradaria poder estudiar Enginyeria de disseny industrial i desenvolupament del producte, a la UPC de Terrassa.

 

I per acabar, un petit viatge en el temps. Com us veieu dintre de 10 anys?

P: D'aquí a deu anys, m'imagino sent una persona plenament activa al poble, participant en diferents activitats i entitats, però també essent entusiasta i viatjant pel món per no quedar-me estancat en una única visió.

M: Els 27 em queden bastant lluny, però espero haver superat la universitat i haver vist món. Tant de bo tingui una feina estable i la meva relació amb la família i els amics segueixi com fins ara.

 

Qüestionari vacarissenc

Un lloc de Vacarisses: P: El Cingle | M: La Torrota

Un record vacarissà: P: Els 25 anys dels Gegants | M: Les nevades de març

Una activitat vacarissana: P: La Baixada de la Vaca | M: La festa major d’agost

Una millora per al municipi: P: Un local per a el Cau | M: Cap de significativa

Un llibre: P: La veritat sobre el cas Harry Quebert, de Joël Dicker | M: La mecànica del cor, de Mathias Malzieu

Una pel·lícula: P: I Origins| M: El viatge de Chihiro

Un personatge de ficció: P: Sheldon Cooper | M: Severus Snape

Un personatge real: P: La meva cosina Bruna | M: Ed Sheeran

Un plat: P: Croquetes! | M: Els cigrons amb bacallà de la meva mare



  • Pau Casas i Mariona Pinós.

Enllaços relacionats

  • Icone facebook
  • Icone email
  • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats