Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Taula per millorar el Porta a Porta

27 de setembre de 2019


Tots els grups de l’Ajuntament de Vacarisses coincideixen en treballar conjuntament per augmentar l’eficàcia del sistema de recollida de residus

 

L’últim punt de l’ordre del dia del ple d’ahir de l’Ajuntament de Vacarisses va ser una moció presentada per dos grups a l’oposició, UIPV i Ciutadans, sol·licitant canvis en el sistema de recollida de residus Porta a Porta (PaP), en funcionament des de fa dos anys. En concret, es demanava augmentar dos dies a la setmana la freqüència de recollida de la fracció orgànica, els envasos i el vidre, a més de dotar una partida pressupostària per a 2020 per construir tres noves àrees d’emergència, amb contenidors intel·ligents, a les zones més allunyades del municipi. La moció també incloïa incorporar, al servei PaP, la recollida de càpsules de cafè un dia a la setmana, així com ampliar els horaris de la deixalleria municipal.

 

Veïns per Vacarisses es va posicionar a favor de la proposta, mentre que la resta de grups van mostrar els seus dubtes al respecte. L’alcalde de Vacarisses, Antoni Masana, va aprofitar per anunciar que ja es preveia una ampliació d’horaris de la deixalleria. Quant a la resta de demandes de la moció, va considerar-les “mal plantejades”. D’una banda, per les implicacions econòmiques que suposaria aplicar-les totes, augmentant considerablement els costos del servei de recollida i, per tant, la taxa per aquest concepte. De l’altra, Masana va assegurar que incrementar les àrees d’emergència va en contra de l’objectiu final del PaP, que és reciclar més. En aquest sentit, l’alcalde va referir-se a un article publicat aquest estiu al diari Avui, on Vacarisses es posiciona com el dotzè municipi de Catalunya on més es recicla.

 

Des de l’equip de govern, també es va informar sobre la voluntat de fer una enquesta per conèixer les necessitats de la població i que les xifres de reciclatge continuïn augmentant. La regidora del PSC, Concepción Miranda, es va pronunciar en un mateix sentit, demanant un estudi en profunditat abans d’implementar canvis en el servei del PaP. Des de Movem, la regidora Clara Fuster també va mostrar el seu rebuig a la majoria de demandes de la moció, tot i celebrar la proposta de millora “d’un servei que semblava no estar ben vist fins ara”.

 

Com que tots els grups estaven d’acord en millorar el servei Porta a Porta, però no en la manera de fer-ho, es va acordar, per unanimitat, no votar la moció. A més a més, l’alcalde del municipi va adquirir el compromís de crear una taula per estudiar possibles millores del servei de recollida de residus, abans de la fi de 2019.

 

Indemnització per les obres de Torreblanca II

L’empresa adjudicatària de les obres d’urbanització de Torreblanca II, Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), va interposar un recurs davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), l’any 2014, al·legant desviació d'execucions de l'obra i sobre costos per l'increment del termini. El recurs va ser estimat en part, condemnant l’Ajuntament de Vacarisses a pagar 543.313,19 euros, més els interessos legals corresponents. Aquesta decisió va ser apel·lada pel consistori, en un recurs que el TSJC ha estimat parcialment, revocant la referència als interessos de demora. L’import que haurà d’abonar ara l’Ajuntament és d’uns 700.000 euros, per evitar que l’assumeixi el veïnat de la urbanització, tal com va explicar ahir l’alcalde del municipi. Per fer-hi front, el ple va acceptar la transferència de crèdits i suplements necessaris.

 

Cessió d’un vehicle a l’ADF Vacarisses-Rellinars

El ple municipal també va aprovar ahir la cessió gratuïta d’un vehicle de l’Ajuntament a l’Agrupació per la Defensa Forestal (ADF) de Vacarisses i Rellinars. Tal com acredita l’expedient corresponent, es tractava d’un vehicle ja no adequat per al servei policial, pel desgast dels darrers anys, i que membres de l’ADF han condicionat per poder-lo destinar a la vigilància, control i prevenció d’incendis forestals.

 

Front comú per rebutjar el deute reclamat per Endesa

Tots els grups municipals del consistori van portar al ple una moció en defensa de la Llei 24/2015, d’Habitatge. Fruit d’una Iniciativa Legislativa Popular (ILP), va ser aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya i es considera una de les més avançades del món. Recentment, Endesa i altres companyies elèctriques han enviat cartes a alguns ajuntaments catalans, amenaçant amb l’incompliment d’aquesta llei, tallant el subministrament a persones i famílies en situació de vulnerabilitat i amb deutes de consum. Davant tal amenaça, l’Ajuntament de Vacarisses insta el govern de la Generalitat a continuar exercint el lideratge polític “en la defensa dels drets energètics, especialment de la ciutadania més vulnerable”, i exigeix la condonació del deute acumulat per les persones protegides per la Llei 24/2015. També insta totes les administracions competents a utilitzar les vies sancionadores “de manera contundent”, en cas que les subministradores elèctriques realitzin talls a aquestes llars.

 

Compromisos davant l’emergència climàtica

També va haver-hi unanimitat a l’hora de presentar una moció de suport a la jornada de mobilitzacions pel clima convocada per avui per més de 100 col·lectius. A més a més, l’Ajuntament de Vacarisses es compromet a reduir els gasos d’efecte hivernacle fins a 0 emissions abans de 2040 i a abandonar els combustibles fòssils, apostant per una energia 100% renovable. El consistori vacarissà també donarà suport a iniciatives enfocades a la recuperació de la terra fèrtil i el fre de l’erosió, seguint avançant en una economia local i de proximitat. Finalment, es crearà una taula de treball per elaborar un pla d’actuació, que comptarà amb la participació de l’Ajuntament i entitats ecologistes, mediambientals, conservacionistes, socials i d’altres.

 

Suport a les ONG de rescat i salvament al Mediterrani

ERC, UIPV, VxV, MV i C’s van presentar ahir una altra moció conjunta, de suport a les ONG que naveguen pel Mediterrani per rescatar persones. A més, l’Ajuntament reitera el compromís local com a municipi d’acollida, posant a disposició els recursos materials i econòmics necessaris. D’altra banda, s’exigeix al govern de l’Estat el compliment de diverses sentències relatives a tramitar les sol·licituds d’asil de 19.500 persones i a transferir a la Generalitat la competència i els recursos per a l’acollida de les persones immigrades, sol·licitants d’asil, refugiades i beneficiàries de protecció internacional. També s’insta la Unió Europea a donar suport econòmic, logístic i legal a les ONG que treballen al Mediterrani salvant persones, i el govern de Catalunya a prendre les mesures necessàries per defensar els interessos de les ONG catalanes que desenvolupen aquesta activitat. L’únic grup que no es va adherir a la moció i que va abstenir-se en la votació va ser el PSC. “Tot i estar d’acord amb alguns punts, creiem que hi ha certa utilització política del tema. Les ONG no poden substituir els governs”, va expressar la regidora socialista Concepción Miranda.



  • Ple de 26 de setembre de 2019.
  • Ple de 26 de setembre de 2019.

COMENTARIS

No hi ha comentaris.

Política de privacitat

L’informem que, d’acord amb el Reglament (UE) 679/2016, les seves dades seran incorporades en un fitxer propietat de l’Ajuntament de Vacarisses.

Aquestes dades seran utilitzades únicament amb la finalitat de donar resposta a la sol·licitud que ens heu remès.

Per a la seva tranquil·litat, l’Ajuntament de Vacarisses ha pres totes les mesures previstes en la citada normativa per garantir la confidencialitat i seguretat de les seves dades. Pot ampliar aquesta informació a l'apartat sobre protecció de dades de l'Avís legal.

En cas que vulgui exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació, oposició, supressió, limitació o portabilitat, ho podrà fer enviant un correu electrònic a l’adreça vacarisses@vacarisses.cat.


  • Icone facebook
  • Icone email
  • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats