Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Reunió amb Foment per reivindicar millores a l’R4

26 de febrer de 2019


L’alcalde de Vacarisses i altres representants del territori es troben a Madrid amb responsables del ministeri i diputats de diversos grups parlamentaris per reclamar inversions urgents al tram Manresa-Terrassa

 

L’alcalde de Vacarisses, Antoni Masana, juntament amb alcaldes de la Catalunya Central, representants de consells comarcals i del Consorci Viari, s’ha reunit aquest matí, a Madrid, amb responsables del ministeri de Foment per reivindicar millores a la línia de rodalies R4 de Renfe. Foment ha reconegut la manca històrica d’inversions en aquesta línia, ha anunciat la licitació d’un nou sistema de seguretat i ha proposat la creació d’una comissió de seguiment per informar de les inversions concretes al tram Manresa-Terrassa i de les millores en la línia, en el marc del nou Pla de Rodalies, actualment en fase d’elaboració.

 

D’altra banda, els representants governamentals han explicat que hi ha obertes dues investigacions en relació als accidents mortals de Vacarisses, del 20 de novembre passat, i de Castellgalí, del 8 de febrer. També han volgut transmetre confiança en la seguretat de la línia, afirmant que el sistema actual és el que hi ha vigent a la majoria de vies europees i que el servei compleix el Reglament de Circulació Ferroviària i les indicacions de l’Agència Estatal de Seguretat Ferroviària.

 

Malgrat això, han confirmat que, en els propers mesos –probablement, abans de l’estiu-, es licitarà el projecte per millorar les instal·lacions de senyalització i dels sistemes de seguretat, que inclouen el mecanisme de Bloqueig Automàtic Banalitzat (BAB) en una primera fase i, posteriorment, el Sistema Europeu de Gestió de trànsit (ERTMS). Actuacions que, segons han puntualitzat, ja estaven previstes des de fa un any i mig, molt abans que tinguessin lloc els dos accidents mortals, i que tindran una durada prevista de 18 mesos.

 

Per la seva banda, els representants del territori han exposat la necessitat urgent de recuperar les inversions previstes en els plans de Rodalies que no s’han portat a terme i, sobretot, de fer front a les actuacions projectades per convertir l’R4 en una línia competitiva que posi Manresa a menys d’una hora de Barcelona: millores del traçat, tercera via del Vallès, Túnel de Montcada i canvis en l’itinerari dels trens de la línia Barcelona. El secretari d’Estat d’Infraestructures, Transport i Habitatge i la presidenta d’Adif han reconegut aquesta manca d’inversió, encara que han volgut puntualitzar que, en els últims anys, s’han començat a recuperar les inversions a l’R4 (dels 7,3 milions d’euros de 2016 als 29 milions de 2018), però sense acabar de concretar quines anaven destinades específicament al tram més malmès de la línia entre Terrassa i Manresa.

 

Davant de la demanda d’un sistema efectiu de comunicació fluïda i estable entre el Ministeri, Renfe i Adif i els representants del territori per on passa l’R4, per estar al dia de les incidències i les novetats de la línia, el secretari d’Estat ha proposat la creació d’una comissió de seguiment, on participaria el coordinador de Rodalies a Catalunya, Pere Macias. De fet, el compromís més immediat que han assumit els representants del Ministeri de Foment ha estat convocar properament una reunió d’aquesta comissió per informar de les inversions concretes al tram Manresa-Terrassa i recollir les demandes del territori per fer la línia més competitiva. Vacarisses també formarà part d’aquesta comissió de seguiment.

 

Trobada amb diputats de la comissió de Foment 

Després de la reunió, representants de la delegació de la Catalunya Central i el Vallès Occidental s’han desplaçat al Congrés dels Diputats, on han mantingut reunions amb diputats de diversos grups parlamentaris, membres de la comissió de Foment. En concret, s’han reunit amb César Ramos (PSOE), Fèlix Alonso (En Comú Podem), Joan Margall (ERC) i Ferran Bel (PDeCat). També hi ha participat una estona Jordi Roca (PP), mentre que no hi ha assistit cap membre de Ciutadans. Els representants dels diversos grups han reconegut que l’estratègia dels darrers anys en matèria d’infraestructures no ha estat correcta, per haver prioritzat l’alta velocitat per damunt de rodalies. Igualment, han considerat necessari recuperar el temps perdut i resoldre el dèficit en actuacions a línies com l’R4. • Reunió al Ministeri de Foment.
 • Reunió al Ministeri de Foment.

COMENTARIS

No hi ha comentaris.
 • 5
  4
  3
  2
  1
  0


 • Icone facebook
 • Icone email
 • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats