Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Entrevista a La Masia, associació de Consum Responsable

15 de novembre de 2018


“El consum responsable és un vot a favor de l'ecologia i la justícia social i econòmica”

 

La Masia és una associació creada fa 5 anys i que aposta pel consum responsable. Actualment, la formen 20 famílies. Aprofitant l’arribada de les festes nadalenques i els excessos que comporten per les compres i la generació de residus, hem entrevistat a una membre de l’entitat, Bérénice Pellerin. Aprofita els seus consells!

 

Amb quin objectiu es va crear l’associació?

La Masia es va crear per facilitar el consum de productes sans, ètics i respectuosos amb el medi ambient. Productes ecològics, de temporada i de proximitat, directament del productor o artesans.

 

Quines activitats hi organitzeu?

Les activitats de l'associació són sobretot funcionals; entre tots els socis ens repartim petites tasques per poder funcionar com a grup de consum. Uns s'encarreguen de repartir les comandes en les cistelles de cada família, uns altres de contactar amb els proveïdors… També ens agrada participar a esdeveniments del poble amb parades per parlar de consum responsable. Aquest any estarem presents a la Fira de Nadal i a la de Medi ambient al Mas Mimó. Sempre estem disposats a organitzar tallers o xerrades amb persones que ens ajuden a reflexionar sobre l'impacte del nostre consum i ens ofereixen alternatives més ètiques.

 

Per què és important apostar per un consum responsable?

Perquè la gran majoria de drames al món estan directament vinculats al nostre consum: desforestació, contaminació, explotació, desigualtats… i un llarg etcètera. Si no volem ser còmplices d'això, el consum responsable és una bona opció. Consumir producte local i de temporada, per exemple, té un impacte mediambiental fins a 5 vegades menor que consumir productes fora de temporada i conreats en altres països. El consum responsable és transformador. A nivell individual, ser cada vegada més coherents entre els nostres valors i actes és molt positiu. I a nivell col·lectiu, no podem menysprear el possible impacte de la suma de moltes petites accions. El consum responsable és un vot a favor de l'ecologia i la justícia social i econòmica. És un moviment que es troba amb el del decreixement: consumir menys, consumir millor. Un camí creatiu de cerca d'alternatives i solucions.

 

Durant les festes nadalenques, s’acostuma a consumir més menjar de l’habitual i a generar molts residus. Com podem gaudir-ne igualment, però d’una manera més responsable?

Privilegiant la qualitat sobre la quantitat. Amb productes de temporada comprats a productors locals. També podem diversificar els menús amb més opcions vegetarianes; no és necessari menjar tanta carn. El menjar que sobri es pot repartir, conservar o transformar. I amb els regals: ídem. Menys és més. Oferir coses que no serveixen per complir no té sentit. Per què no ajuntar-se entre varis per fer regals únics que tinguin més possibilitats d'agradar? Poden ser artesania local o regals immaterials: concerts, tallers, un ebook o un abonament a una revista digital… També podem regalar coses nostres que ja no usem i que poden agradar uns altres. La roba sobretot, ja que és una de les indústries més contaminants. Per embolicar els regals, els japonesos utilitzen teles boniques i reutilitzables en comptes de paper. Aquesta tècnica es diu Furoshiki (també es poden fer bosses per a la compra).

 

Des de l’Ajuntament de Vacarisses, s’està reorientant la funció de la deixalleria municipal, apostant per reutilitzar els productes que s’hi porten. Quin paper creieu que ha de tenir l’administració pública quant al consum responsable?

És una pena haver de tirar coses que encara poden servir… Aquesta iniciativa de l'ajuntament em sembla genial. I vist l'èxit de Drapaires i del grup de whatsapp Mercapillu, que també permet regalar el que no usem, no dubto que un espai municipal dedicat a la reutilització tindrà molta sortida. Podria ser interessant incloure un servei de reparació o organitzar periòdicament esdeveniments com els repair cafès. L'administració pública ha de promoure el canvi de costums cap a un consum més responsable, oferint eines i educació. A Vacarisses, tenim la sort de comptar amb un equip de govern molt dinàmic en aquest tema. La recol·lecta d'escombraries porta a porta ha millorat considerablement la taxa de reciclatge. El lliurament d'embolcalls reutilitzables per als entrepans a les escoles, les activitats de la setmana de prevenció de residus, les compostadores, trituradores de resta, bosses i carret de compra… Ja tenim moltes eines a la nostra disposició i tot el que ens pugui ajudar a ser més conscients i més coherents sempre és benvingut.

 

Si alguna persona està interessada en formar part de l’associació, on pot trobar-vos?

Els dimecres a la tarda estem al local de l'associació de veïns de Torreblanca I, però els horaris poden variar, així que el més fàcil és contactar-nos per telèfon (663 674 922) o per correu electrònic (grupdeconsumlamasia@gmail.com). I també el 22 de desembre, que estarem a la Fira de Nadal del poble.

 

Qüestionari vacarissà

Un lloc de Vacarisses: El camí de la Font del Guinardeu després de dies de pluja

Un record vacarissà: Les tempestes elèctriques de l'estiu

Una activitat vacarissana: Hort i barbacoes

Una millora per al municipi: El transport públic

Un llibre: Ishmael, de Daniel Quinn

Una pel·lícula: Podredumbre (Rotten)

Un personatge de ficció: Robin Hood

Un personatge real: Josep Pàmies

Un plat: Calçotada


  • Icone facebook
  • Icone email
  • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats