Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Entrevista al director de la Biblioteca El Castell

24 de setembre de 2018


Samuel López, director de la Biblioteca El Castell: “La biblioteca ha evolucionat i s’ha incorporat en la vida de més gent”

 

La Biblioteca El Castell compleix deu anys. Actualment, compta amb 2.428 persones usuàries inscrites i rep una mitjana d’unes 100 visites al dia. El gandesà Samuel López n’és el director des de l’any 2015. Aprofitem la commemoració del 10è aniversari de l’equipament per entrevistar-lo i saber què suposa complir aquesta efemèride, com s’està celebrant i com veu el futur de les biblioteques públiques.

 

Què et va fer escollir la professió de bibliotecari? Ho tenies clar des de petit o va ser una decisió més tardana?

La meva primera opció era periodisme, però sempre m’ha agradat molt llegir. Un company d’Horta de Sant Joan volia estudiar Biblioteconomia i vaig informar-me’n perquè mai n’havia sentit a parlar. En aquell moment, no ho vaig escollir per ser bibliotecari, sinó més aviat documentalista en algun mitjà de comunicació.

 

Abans de Vacarisses, havies treballat a la biblioteca de Manresa. Quins canvis vas notar entre una biblioteca tan gran i una de més petita com la nostra?

En realitat, jo treballava a una biblioteca de barri de Manresa, però hi ha diferències igualment. Per exemple, el públic de les biblioteques de poble és més pròxim i el tipus d’activitats que hi pots fer també varia per l’entorn. I és que no és el mateix estar en una biblioteca enmig de la ciutat que entre parcs naturals. També es nota el canvi de ritme, tot i que aquí som tres persones i ens hem de repartir més tasques.

 

Què suposa poder commemorar el 10è aniversari de la Biblioteca El Castell com a director de l’equipament?

Fa il·lusió, tot i no haver-hi estat durant els 10 anys. De fet, cada any, canvien coses; sobretot, es nota en els nens, que són la base d’usuaris. Així, t’adones com la biblioteca ha evolucionat i s’ha anat incorporant en la vida de cada cop més gent. Per tant, fa molta il·lusió que compleixi 10 anys i estigui tan integrada al poble.

 

Abans de l’estiu, ja vau començar a celebrar l’efemèride, però l’acte central serà el proper 24 d’octubre.

L’aniversari era al maig, quan vam fer la celebració amb els usuaris. El 24 d’octubre és el Dia Internacional de les Biblioteques i, per això, l’hem escollit per fer l’acte institucional, amb l’Ajuntament de Vacarisses i persones implicades amb l’equipament durant aquests anys. A banda dels parlaments, es projectarà un documental sobre els 10 anys de la Biblioteca El Castell.

 

La Biblioteca El Castell no només és un lloc de consulta i préstec de diversos materials (llibres, revistes, música, pel·lícules, etc.), sinó que també s’hi organitzen activitats per a totes les edats i públics. Per què creus que és important oferir aquesta programació?

La missió que s’està perfilant en general és que les biblioteques no només siguin un lloc de préstec i d’estudi, sinó més que això: un espai de trobada de la població i un equipament que ajudi a la formació i culturització de grans i petits. Per això, els nostres objectius són oferir formació i activitats d’oci i lleure.

 

Des de fa uns anys, hi ha un debat sobre el futur del llibre en paper. Com creus que les biblioteques públiques han d’afrontar el repte de l’aparició del llibre digital?

Precisament, per la davallada del llibre físic, s’està replantejant la idea de biblioteca. La lectura segueix sent molt important i, per això, també ens estem posant al dia sobre l’ebook. De fet, les Biblioteques de la Generalitat ja ofereixen un servei de préstec de llibres digitals. Per anar més enllà i no centrar-nos sols en el llibre, intentem oferir serveis basats en experiències, activitats, el tracte personal, etc.

 

Alguna novetat que s’estigui coent a la Biblioteca El Castell i que es pugui avançar?

D’una banda, estem treballant per millorar la cobertura wifi de l’equipament per poder oferir cursos i activitats que impliquin l’ús d’Internet i les noves tecnologies, tant per a adults com infants. I gràcies a una subvenció de la Diputació de Barcelona, hi ha el projecte de convertir la sala de treball en una aula multimèdia, amb ordinadors i altres materials.

 

Qüestionari vacarissà

Un lloc de Vacarisses: El Castell

Un record vacarissà: El primer dia que vaig entrar a Vacarisses, per la carretera vella, i em va sorprendre molt el paisatge

Una activitat vacarissana: La Biblioteca El Castell

Una millora per al municipi: L’accessibilitat a la biblioteca

Un llibre: Els desposseïts, d’Ursula K. Le Guin

Una pel·lícula: El cel sobre Berlín

Un personatge de ficció: Sherlock Holmes

Un personatge real: David Bowie

Un plat: Canelons


Relació directori

Biblioteca El Castell • Samuel López

COMENTARIS

No hi ha comentaris.
 • 5
  4
  3
  2
  1
  0


 • Icone facebook
 • Icone email
 • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats