Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

El Ventayol s’urbanitzarà abans de 2022

29 de juny de 2018


El ple d’ahir de l’Ajuntament de Vacarisses va aprovar una moció per comprometre’s a desenvolupar les obres d’aquesta zona del municipi i, fins que comencin, dotar de més recursos econòmics el manteniment del seus carrers

 

Una de les mocions presentades ahir per l’equip de govern, i a què es va unir el PSC, demanava el compromís de tots els partits polítics de Vacarisses per desenvolupar les obres d’urbanització del Ventayol abans de 2022 i en base al projecte definitiu que s’iniciarà les properes setmanes. Es tracta d’un nucli habitat amb greus deficiències estructurals, agreujades per la mancança de la infraestructura necessària per a les aigües fecals. Per aquest motiu, la moció també sol·licita el compromís de dotar de més recursos econòmics el manteniment dels carrers del Ventayol, mentre no s’executin les obres d’urbanització.

 

La moció va tirar endavant, tot i l’abstenció d’UIPV i VpV. D’una banda, Josep Maria Gibert, d’UIPV, va fer un seguit de propostes per poder adherir-se a la moció: “Iniciar les obres abans d’acabar la legislatura i consensuar el projecte que s’adapti millor al veïnat i també el que sigui més favorable econòmicament”. L’alcalde de Vacarisses, Antoni Masana, va intervenir per acceptar les darreres propostes, “que milloren la moció”, però va rebutjar la primera, ja que “és demagògica i gens realista per tractar-se d’un termini de temps impossible tècnicament”.

 

Per la seva banda, Pedro Serna, de VpV, va manifestar estar “molt decebuts per no haver pogut participar en la moció”. En aquest sentit, Masana va aclarir que “una prova de que es va demanar la participació de l’oposició és que el PSC s’hi ha adherit després d’afegir un acord al text”. En canvi, “vostès no hi van aportar cap proposta”, va assegurar l’alcalde, adreçant-se als membres de l’oposició.

 

Creació del Consell de Vila

Fa ja uns mesos, l’Ajuntament de Vacarisses va iniciar un procés deliberatiu per definir la creació del Consell de Vila, un òrgan permanent per millorar els canals de participació i la relació de la ciutadania amb el consistori en els afers municipals. Aquest procés, en què també s’han debatut els continguts del reglament del nou òrgan, ha comptat amb la participació de diferents agents, com entitats i persones a títol individual. I és que el Consell de Vila pretén ser un espai de reflexió conjunta entorn als diferents temes que afecten la vida quotidiana de Vacarisses. Així, es corresponsabilitza més la ciutadania en els afers públics i “s’apropa el consistori a la població”, tal com va destacar al ple d’ahir el regidor de Participació Ciutadana, Albert Salamé. La creació del Consell de Vila va rebre el suport unànime de tots els grups amb representació.

 

Associació de Municipis Catalans pel Porta a Porta

El ple vacarissà d’ahir també va aprovar l’adhesió de Vacarisses a l’Associació de Municipis Catalans per la recollida selectiva Porta a Porta, que té la finalitat de promoure i difondre aquest model, a més d’intercanviar experiències i millorar la capacitat d’incidència en l’àmbit supramunicipal. El fet de formar-ne part aporta altres avantatges, com assessorament i la compra conjunta de material (per exemple, bosses per a la matèria orgànica de major qualitat i preu més assequible). La regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Clara Fuster, serà la representant de l’Ajuntament de Vacarisses a l’associació. La proposta va rebre el suport de tots els grups, excepte UIPV.

 

Modificació de la taxa pel servei de formació adulta

Ahir també es va aprovar la modificació de l’ordenança fiscal número 23, amb l’objectiu de regular l’establiment de taxes per prestar el servei de formació per a persones adultes, ofert per primer cop a Vacarisses. La nova taxa és de 35 euros per inscriure’s a un dels dos cursos de preparació programats: per a les proves per obtenir el títol equivalent a l'ESO i per a la prova d'accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà.

 

Vacarisses, al Geoparc de la Catalunya Central

El Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central és un projecte vertebrador que posa en valor i contribueix a protegir la riquesa i els atractius geològics i miners d’aquest territori, així com els actius turístics, sota un denominador comú, el geoturisme, amb una oferta turística interessant i de qualitat, que integra cultura, natura, geologia, mineria i gastronomia. Vacarisses llinda amb el Geoparc de la Catalunya Central i, a més, presenta tot un seguit d’especificitats geològiques de gran interès. Per aquests motius, l’Ajuntament sol·licitarà la inclusió del municipi en aquest organisme.

 

Adhesió a les conclusions del I Congrés Català en Defensa de l’Estat de Dret

L’altra moció que va presentar ahir l’equip de govern anava encaminada a donar suport a les conclusions del I Congrés Català en Defensa de l’Estat de Dret. Es va celebrar el passat 5 de maig, a l’Edifici històric de la Universitat de Barcelona, amb l’objectiu d’oferir un espai de coneixement i generar debat sobre les diverses qüestions jurídiques que s’han produït a Catalunya en els darrers mesos, amb la ciutadania i les seves institucions com a protagonistes. Una de les conclusions extretes del congrés són les nombroses violacions de drets reconeguts per la legislació espanyola, europea i internacional. També es considera que “s’ha creat un relat que converteix el moviment democràtic i pacífic en un relat d’agressió i violència, inexistent al voltant del referèndum de l’1 d’octubre”. Finalment, es denuncia “l’existència de presos i preses polítiques, i la utilització de la presó preventiva com a mesura de coacció injustificada i abusiva per doblegar ideologies”. El regidor Josep Maria Gibert va argumentar l’abstenció d’UIPV: “Estem en contra de l’existència de presos polítics, però les conclusions inclouen molts temes, que no ens ajuden a definir la nostra postura”. Per la seva banda, la regidora socialista Laura Sánchez va explicar el vot contrari del seu grup: “Compartim algunes conclusions, però el to és molt partidista i es generalitza”.

 

Posicionament davant la realitat del refugi a l’Estat espanyol

En canvi, es va aprovar per unanimitat una moció sobre la realitat del refugi a l’Estat espanyol. D’una banda, s’exigeix al govern que compleixi els acords europeus per acollir 17.337 persones refugiades, a més de replantejar el procediment d’atenció social a sol·licitants d’asil a Espanya. En aquest sentit, l’Ajuntament de Vacarisses s’ofereix a col·laborar de forma activa en el procés d’obertura de places de refugiats i en el desenvolupament del Programa estatal de Refugi, i es compromet a seguir dedicant recursos per assistir i aixoplugar les persones refugiades, mitjançant la campanya d’emergència del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. D’altra banda, el consistori vacarissà mostra tot el suport i la solidaritat a les organitzacions no governamentals i a les persones voluntàries que salven vides i donen assistència i protecció a qui busca refugi.

 

Suport al dret a morir dignament i la despenalització de l’eutanàsia

Una altra de les mocions presentades ahir i aprovades per unanimitat dóna suport a les propostes de l’associació Dret a Morir Dignament-Catalunya, que promou la cultura de la mort digna. D’aquesta manera, l’Ajuntament de Vacarisses es compromet a facilitar i/o oferir recursos formatius al seu personal sobre els drets de la ciutadania al final de la vida i el Document de Voluntats Anticipades (DVA), que es divulgarà a través de xerrades informatives i activitats, campanyes als mitjans de comunicació municipals i tríptics. També es donarà suport administratiu per facilitar el tràmit del DVA. A més, l’Ajuntament de Vacarisses insta el Departament de Salut a garantir l’assistència del Programa d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport (PADES) 24 hores al dia i 7 dies a la setmana. Finalment, el consistori vacarissà dóna suport a la proposta del Parlament de Catalunya perquè el Congrés despenalitzi l’eutanàsia.



  • Ple de juny.
  • Ple de juny.
  • Icone facebook
  • Icone email
  • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats