Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Dia Mundial de les Persones Refugiades

20 de juny de 2018


A títol individual, es pot col·laborar amb el Programa Català de Refugi, fent de mentor/a

 

Avui és el Dia Mundial de les Persones Refugiades. Davant la situació d’emergència que estan vivint aquelles persones que es veuen obligades a fugir dels seus països per motius diversos, la Generalitat de Catalunya, els Ajuntaments, les Diputacions i una àmplia representació d’entitats socials van crear el Comitè d’Acollida de les Persones Refugiades (CAPR). Es tracta d’un òrgan d’assessorament, participació i  coordinació de les administracions públiques catalanes i de les entitats i les organitzacions socials que actuen en l’àmbit de l’acollida de les persones demandants de protecció internacional o refugiades a Catalunya. I aquesta setmana

s’ha posat en marxa la Taula d’acció davant la situació de joves estrangers sense referents familiars i la immigració, que també té l’objectiu de coordinar les diferents administracions i entitats en l’atenció, acollida i integració d’aquest col·lectiu adolescent en situació de desemparament a casa nostra.

 

L’Ajuntament de Vacarisses col·labora en tots dos òrgans. A més, des de la Generalitat i el Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVOC), s’està treballant en un programa més adreçat a petits municipis com el nostre, amb pocs recursos a l’abast per oferir. De fet, ahir, el CCVOC va albergar una reunió sobre el tema, amb l’assistència d’ajuntaments, les entitats que ofereixen places per a persones refugiades (CCAR, Creu Roja, APIP ACAM i ACCEM), i representants del Comitè per a l’acollida de les persones refugiades. A la comarca, hores d’ara, hi ha 282 places de Protecció Internacional del Programa estatal de refugi i del Programa complementari d’acollida i inclusió (Ciutats Refugi-Sabadell), que estan majoritàriament ocupades.

 

Però voldríem poder acollir més i fer-ho cada dia millor. Aquest és el nostre objectiu. Els escenaris internacionals i l’existència d’una crisi humanitària a la Mediterrània (en tenim un clar exemple aquesta setmana amb l’arribada de 629 persones que viatgen a bord del vaixell Aquarius) reforcen la necessitat d’avançar en el compliment dels compromisos acordats per la Unió Europea i, per això, necessitem preparació. Coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de les persones refugiades, els governs locals reafirmem el nostre compromís amb el dret al refugi, recordant que els municipis catalans hem mostrat abastament la nostra predisposició a acollir persones refugiades, tot i no disposar de les competències d’asil ni accés al finançament necessari.

 

En aquests moments, ens cal disposar de més recursos habitacionals (tant grans instal·lacions com habitatges particulars que es puguin llogar a les entitats del programa estatal de refugi) i laborals per col·laborar amb la situació d’emergència que es produeix cada dia amb l’arribada de persones refugiades (moltes d’elles joves menors d’edat), que hem d’acollir per protegir els seus drets. La crisi humanitària que afronta el nostre país els propers mesos és un repte que hem d’assumir de forma conjunta i del qual hem de sortir mes reforçats.

 

Programa de mentoria

A títol individual, es pot col·laborar amb el Programa Català de Refugi, fent de mentor/a. Aquest acompanyament consisteix en facilitar l’aprenentatge de la nostra llengua, la recerca de feina i l’establiment de vincles amb les persones i entitats del  municipi i la comarca, dedicant-hi de 2 a 4 hores a la setmana durant un any. Aquest programa compta actualment amb 85 persones voluntàries al Vallès Occidental. • Persones refugiades

Enllaços relacionats

COMENTARIS

No hi ha comentaris.
 • 5
  4
  3
  2
  1
  0


 • Icone facebook
 • Icone email
 • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2019 Tots els drets reservats