Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Entrevista al Cor de Vacarisses

16 d'abril de 2018


“Qui vulgui cantar, que vingui; no fem passar cap examen”

El Cor de Vacarisses es va crear l’any 1993, de manera que enguany celebra el seu 25è aniversari. El nombre de cantaires ha variat al llarg dels anys, des de moments d’esplendor amb 40 components fins a d’altres de més crítics, amb pràcticament una dotzena de persones. En l’actualitat, l’integren 23 cantaires, amb edats compreses entre els 15 i els 82 anys. Parlem amb la presidenta de l’entitat, una cantaire que hi és des dels inicis i un membre d’incorporació més recent, per saber com viuen una efemèride tan important.

 

Abans de res, enhorabona pels 25 anys del Cor. Com va sorgir l’entitat?

Un petit grup cantava a l’església. Llavors, amb en Marc Marcet, que era escolà de Montserrat, vam decidir muntar una coral més seriosa. Un vegada, amb aquest grup d’amics, vam anar a una casa de colònies a Gréixer (Baixa Cerdanya). Vam coure mongetes, però les vam deixar tapades amb el suc i van fermentar. D’aquí va sorgir el nom intern de la “Coral de la mongeta podrida”. Encara ara ens recorda als inicis. D’aquella època, en quedem 4. És un gran mèrit arribar als 25 anys.

 

Quin és l’estil de música que soleu cantar?

Molt variat. El Cor va nàixer amb música tradicional catalana, però també fem música religiosa d’envergadura, com l’Oratori de Nadal de Saint-Saens, Glòria de Vivaldi, la Missa brevis en Do M de Gounod i l’Spatzenmesse de Mozart. També la Missa que ens ha composat en Francesc Torras, que ha estat al cor des dels inicis fins fa 3 anys. A més, cantem jazz, cançons gospel, espirituals negres, música tradicional africana, etc.; de tot una mica, incloent peces actuals, com de Lluís Llach, Joan Manuel Serrat, Els Pets o Sopa de Cabra.

 

Qui escull el repertori?

A principis de curs, el director proposa un repertori nou, amb 7 o 8 cançons, que assagem durant tot el curs. També n’afegeix algunes a petició.

 

El Cor és una entitat molt activa al municipi, no només amb concerts propis, sinó també en col·laboració amb altres associacions.

Creiem que és una entitat del poble i, per tant, ha d’estar en les activitats del poble, en la mesura que podem, ja que el director actua també a altres llocs. Hi ha la voluntat de fer poble. Amb qui tenim molta relació és amb l’Escola de Música. Per Nadal, cantem amb els nens; també participen habitualment al Xococoncert i, a Santa Cecília, hi ha prevista una altra actuació conjunta. De fet, són la pedrera.

 

A banda dels concerts a Vacarisses, sabem que també actueu fora i que, fins i tot, organitzeu sortides d’uns quants dies.

Gairebé cada any, fem una trobada de corals, més coneguda com a Xococoncert perquè es clou amb una xocolatada. A les corals invitades, intentem retornar-los la visita. Per això, hem voltat la comarca del Vallès i també fora, com Tarragona, la Cerdanya... El 2011, va haver-hi una sortida a Portugalete (Euskadi), després que la seva coral vingués aquí. Fa 3 anys, va contactar amb nosaltres la Coral Estel de Menorca i, després de venir a Vacarisses, vam decidir tornar-los la visita, en una sortida que ens va entusiasmar. I el darrer lloc on vam anar, el 2016, va ser Campo de Criptana (Castella-La Manxa). Totes aquestes sortides ens uneixen molt perquè fem molta pinya. Hi ha moltes hores de convivència a l’autobús, l’avió, els àpats...

 

Creieu que aquesta pinya es nota a l’hora de cantar en grup?

I tant! És que la coral no només som membres que cantem, sinó amics. De fet, ens ha servit per conèixer gent de Vacarisses. A més, les sortides estan obertes a la família i també a qui vulgui del poble.

 

Com celebrareu el 25è aniversari de l’entitat?

El 21 d’abril, hem preparat un concert especial en què ens fa molta il·lusió presentar la Missa que en Francesc Torras ens ha deixat en herència, per fer-li un reconeixement. Fins ara, sols ens acompanyava un piano, però, per primer cop, interpretarem la versió musicada per a 9 instruments, a càrrec de professorat de l’Escola Municipal de Música. La resta de peces del concert serà d’un estil més aviat clàssic, en concordança amb la Missa. Aquesta actuació la repetirem a Terrassa i a Viladecavalls, el 19 de juliol, sols amb piano per problemes d’espai. Per celebrar-ho encara més, ens faria molta il·lusió fer una sortida, però més lluny, a Viena o Croàcia. I ho tancaríem amb un sopar amb totes les persones que han format part del Cor durant aquests 25 anys.

 

I per acabar, si algú que ens llegeix s’anima a cantar al Cor, on us pot trobar?

Ens trobarà a La Fàbrica, els dimecres, de les 21 a les 23 h. Els assajos són molt importants i el resultat són els concerts. Qui vulgui cantar, que vingui; no fem passar cap examen. No fitxem estrelles del cant. De fet, menys del 30% de cantaires sap música. És un handicap, però ens en sortim, amb l’ajuda de qui en sap.

 

Qüestionari vacarissà

Un lloc de Vacarisses: La Torrota, El Cingle i La Moreneta

Un record vacarissà: Les misses de la Festa Major

Una activitat vacarissana: La Festa Major Petita

Una millora per al municipi: Aparcament i transport públic

Un llibre: Els pilars de la terra, de Ken Follett

Una pel·lícula: La vida es bella

Un personatge de ficció: ET

Un personatge real: Carles Puigdemont

Un plat: Canelons de Ca la Quima


Relació directori

Associació Cor de Vacarisses

  • Adreça C/ Sant Jordi, 5-7
  • Telèfon 609 755 913
  • Email itrias46@gmail.com
  • Descripció Promocionar la cultura musical, essent les seves funcions principals promoure i donar a conèixer qualsevol tipus d’activitat musical. Donar a conèixer els valors propis de la nostra cultura i de la nostra llengua a altres cultures, des d'una relació d’igualtat i atenció a la diversitat.


  • Cantada del Cor de Vacarisses, a la Plaça Major. Foto: Quico Ortega.
  • Icone facebook
  • Icone email
  • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2017 Tots els drets reservats