Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Recooperem lliura més de 10.000 àpats a famílies vulnerables

12 de setembre de 2017


Vacarisses forma part d’aquest projecte, que també evita la generació de residus i el malbaratament alimentari

 

El Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental porten a terme el projecte Recooperem, cuina per compartir, d’aprofitament alimentari a les escoles de la comarca. Actualment, hi participen 11 escoles de 7 municipis, entre els quals hi ha Vacarisses. Recooperem té dues vessants: la social i la mediambiental. Amb aquest projecte, es dóna cobertura a famílies de la comarca que es troben en situació de vulnerabilitat, ja sigui per dependència com per la seva situació econòmica, perquè puguin disposar d’àpats cuinats a les escoles i amb les màximes garanties sanitàries. A més, Recooperem evita la generació de residus i el malbaratament alimentari. També compta amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya i de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).

 

Dijous va tenir lloc una jornada de formació a la Fundació Alícia, al Món Sant Benet (Sant Fruitós de Bages), per agrair la tasca i la implicació d’escoles, entitats i empreses per fer possible el projecte. Durant la jornada, també es va poder gaudir d’una Màster Class de la Fundació Alícia i, des de l’ASPCAT, van oferir-se dues conferències sobre la seguretat alimentària i la Nevera Solidària. En representació de Vacarisses, va assistir-hi la primera tinent d’alcalde, Olga Serra.

 

Augment d’àpats servits i quilos de residus evitats

Les dades del curs escolar 2016-2017 han confirmat la bona marxa del projecte, amb un augment del 50% d’àpats servits durant el curs passat i del 43% dels quilos de matèria orgànica que no han esdevingut residus. En total, en els dos cursos de funcionament de Recooperem, s’han pogut lliurar 10.025 àpats a famílies vulnerables de la comarca. En concret, durant el curs 2016-2017, s’ha arribat a 272 famílies amb dificultats. En el cas de Vacarisses, on participa una escola i ho gestiona Càritas, s’han distribuït 139 àpats.

 

Com funciona Recooperem?

Un cop acabat el servei diari del menjador de l’escola, el menjar disponible apte per al consum es prepara com a àpats complerts en unes carmanyoles facilitades pels ens comarcals. L’aliment cuinat que no ha estat servit i que s’ha mantingut en condicions higièniques i sanitàries adequades es reparteix en recipients, que s’etiqueten amb informació rellevant (aliment, quantitat i data de congelació) i es congelen a -18ºC. Tenen una caducitat màxima de 3 mesos si es conserven congelats. Una entitat social o el Rebost Solidari recull els àpats i els reparteix entre les famílies que compleixen determinats requisits, com gent gran depenent o famílies amb pobresa energètica o amb infants a càrrec. Amb aquests àpats, es garanteix que els Rebosts Solidaris i les entitats puguin comptar també amb aliments cuinats segurs i de qualitat, que completen l’oferta d’aliments bàsics que es recullen habitualment a través dels recaptes, millorant l’aportació nutricional i evitant el malbaratament alimentari.

 

Iniciativa social i mediambiental

Recooperem és una iniciativa de caire social i s’inclou dins del programa de població fràgil i inclusió social que porta a terme el Consell Comarcal, amb l’objectiu de donar suport a les persones més vulnerables per lluitar contra la pobresa i afavorir l’equitat d’accés a recursos. Alhora, el projecte aconsegueix reduir el nombre d’aliments en bon estat, aptes per al consum, que acaben a les escombraries. La distribució d’aliments es fa amb la col·laboració de les escoles públiques, les empreses de càtering operadores dels serveis de menjador, els ajuntaments vallesans i els rebosts municipals. També hi poden participar els restaurants que es vulguin adherir a la proposta. • Visita de les persoenes participants a les instal·lacions de la Fundació Alícia. Font: CCVOC.
 • Entitats, empreses i escoles que participen al Reccooperem es van trobar ahir a la Fundació Alícia. Font: CCVOC.

COMENTARIS

No hi ha comentaris.
 • 5
  4
  3
  2
  1
  0


 • Icone facebook
 • Icone email
 • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2018 Tots els drets reservats