Mida

Ajuntament de Vacarisses
Inici
Comunicació Notícies

Audiència pública sobre l’aigua

5 de juliol de 2017


Un equip tècnic de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua va explicar a la ciutadania les conclusions i propostes del seu estudi

 

Al desembre, l’Ajuntament de Vacarisses va encarregar un estudi hidrogeòlogic per trobar solucions a la problemàtica de l’aigua que el municipi pateix des de fa temps. La recerca va encarregar-se a l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA).

 

El Dr. Josep Mas, expert en hidrogeologia i responsable del treball tècnic de l’ICRA, va explicar els resultats de l’estudi a la ciutadania, en una audiència pública, que va tenir lloc dilluns, a la Sala dels Cups d’El Castell. Després d’un treball de camp a tot el municipi i de reconèixer la capacitat hidrogeològica de les diferents unitats de roques, s’ha avaluat la idoneïtat de possibles punts de captació d’aigua.

 

El primer pas ha estat analitzar el descens del nivell dels pous de Can Serra, que abasteixen un 82% de la demanda. El més productiu presenta una recàrrega ràpida, comportament que indica una bona permeabilitat, però un baix emmagatzematge. I és que l’explotació continuada i intensa d’aquest sistema de pous ha esgotat les reserves hidrogeològiques. A més, amb el règim actual de pluja, no és possible una recàrrega que assoleixi els nivells inicials d’aigua. Per tot plegat, l’ICRA desaconsella continuar perforant en aquesta zona.

 

Un cop estudiada la geologia de Vacarisses, es proposen dos indrets per a les noves captacions d’aigua.

1. Torreblanca, considerant el potencial hidrogeològic dels conglomerats de Sant Salvador i dels nivells sorrencs inferiors.

2. El Palà, on ja hi ha una captació per a l’abastiment local.

Aquestes captacions complementarien els cabals subministrats pels pous de Can Serra, però, en cap cas, es preveu que els arribin a substituir.

 

De fet, el passat mes de juny, ja van començar les tasques de recerca d’un nou pou a la zona de la depuradora de Torreblanca I. A 60 m de fondària, ja s’hi va trobar nivell freàtic; a 96 m, sortien uns 10 m³/hora, i a 102 m, 20 m³/hora. Es tracta d’una bona xifra, que caldrà confirmar quan s’acabi de perforar fins als 150 m i es faci l’aforament corresponent per veure si manté la columna d’aigua en el temps. Si aquesta quantitat d’aigua es confirma, la previsió és connectar el pou amb la canonada que es va deixar preparada l’any 2009, durant les obres de Torreblanca II, arran del projecte de portada en alta d’aigua des de Terrassa.

 

L’estudi de l’ICRA es complementa amb altres recomanacions per tal d’aprofitar els recursos propis, com continuar amb el registre de dades als pous, per millorar deficiències i implementar-ho a les noves captacions; promoure i incentivar les mesures d’estalvi d’aigua per al consum domèstic, incloent el reg de jardins i horts i el manteniment de piscines; fomentar l’ús de recursos pluvials per a reg com una mesura eficient que requereix una inversió mínima, i controlar i corregir les pèrdues ocasionades per la xarxa de distribució. • Audiència pública sobre l’aigua
 • Audiència pública sobre l’aigua
 • Audiència pública sobre l’aigua
 • Audiència pública sobre l’aigua

Documentació adjunta

Enllaços relacionats

COMENTARIS

No hi ha comentaris.
 • 5
  4
  3
  2
  1
  0


 • Icone facebook
 • Icone email
 • Icone impressora
AJUNTAMENT DE VACARISSES
Pau Casals, 17 - 08233 Vacarisses
Tel.: 93 835 90 02 - vacarisses@vacarisses.cat

Amb la col·laboració

Logo Diputació de Barcelona
© 2018 Tots els drets reservats